Pop Ćira i pop Spira, Stevan Sremac

Autor: Stevan Sremac
Književni rod: epika
Književna vrsta: pripovetka/roman

Tema i ideja romana

Osnovna tema dela “ Pop Ćira i pop Spira “ jeste sukob dve porodice, porodice popa Ćire i popa Spire.

Ideja kojom se Stevan Sremac rukovodio jeste da je sloga i prijateljstvo vrlo važno, te da ako su ljudi složni sve može da se reši. Uz to, prisutna je ideja poverenja, bez koga prijateljstvo ne bi moglo da postoji.

Mesto radnje

Mesto radnje ovog dela je Vojvodina, tačnije selo u Vojvodini.

Vreme radnje

Pretpostavlja se da je vreme radnje u delu “ Pop Ćira i pop Spira „, Stevan Sremac smestio neposredno pre nastanka dela, to jest krajem 19. veka.

Pop cira i pop Spira

Analiza i interpretacija lektire „Pop Ćira i pop Spira“

Analiza i interpretacija lektire “ Pop Ćira i pop Spira “ svakako ne mogu početi dok ne objasnimo koja je književna vrsta kojoj lektira pripada.o Sam Stevan Sremac je naveo da je u pitanju pripovetka, ali kasnije su neki književni kritičari navodili da je u pitanju roman. Čuveni književni kritičar, Dragiša Živković je čak smatrao da za Sremčeva dela treba da se uvedu nove odrednice, poput: “ roman – poema „, “ idilična poema “ ili, pak “ lirsko – humoristička poema „. Tako da, ukoliko kažete da je lektira “ Pop Ćira i pop Spira “ roman ili pripovetka, vaš nastavnik, odnosno profesor bitrebalo da uvaži odgovor, jer do sada nije utvrđeno precizno koje je književna vrsta zaista u pitanju.

Koliko je poznato, lektira “ Pop Ćira i pop Spira “ je inspirisana istinitim događajem, za koga je Stevan Sremac ču d svog ujaka. Iako postoji više verzija ovog događaja, Stevan Sremac je upravo njega uzeo kao osnovnu nit priče, koja mu je poslužila da stvori delo, po kome će ostati upamćen.

Mada je osnova romana inspirisana sukobom i tučom dvojice sveštenih lica, Stevan Sremac ju je naročito obogatio novim, izmišljenim situacijama, punim humoresknih detalja. Takođe, motivi koji postoje u ovom delu su šaroliki. Tu su motivi iskrenog prijateljstva ( između popova i njihovih ćerki ), motivi seoske zajedljivosti, motivi ljubomore, motivi prevara i podvala i mnogi drugi motivi.

Stevan Sremac puno detalja daje o fizičkom izgledu likova u delu, pa zato ne čudi što čitalac može da stekne sasvim jasnu sliku čitajući vrlo jednostavan opis likova. Ali, pored fizičkih karakteristika, on obraća itekako pažnju na njihove karakterne osobine, jasno stavljajući do znanja ko je kakav.

Iako su, naizgled obe porodice slične, vrlo brzo čitalac shvata osnovnu razliku među njima: jedna predstavlja one ljude koji teže ka novotarijama i pokušavaju da pobegnu iz učmale seoske sredine, a druga predstavlja tipične ljude iz male, seoske sredine. Kada se uzme u obzir analiza i interpretacija dela na širem planu, sasvim je jasno da lektira “ Pop Ćira i pop Spira “ ismeva vojvođansko društvo sa kraja 19. veka. Zapravo, ne ismeva, već ih prikazuje na izuzetno duhovit način. Pored opisa ljudi, Stevan Sremac na vrlo zanimljiv, humorističan način daje sliku varoši, uz opise kuća, trotoara i sokaka.

Zanimljiv je i jezik dela, jer on u mnogim slučajevima nije čist, književni jezik, već vrlo šarolik, pa su česti: arhaizmi, varvarizmi i provincijalizmi, koji ovu šaljivu priču čitaocu čine još zanimljivijom.

Fabula

Radnja lektire “ Pop Ćira i pop Spira “ ima, da tako kažem klasičnu fabulu, koju čine osnovni elementi: uvod, zaplet, vrhunac radnje ( odnosno kulminacija ), preokret i epilog.

U uvodnom delu Stevan Sremac opisuje ambijent u kome se odvija radnja, a likovi i opis likova nas dovode do zapleta. Zaplet radnje nastaje dolaskom učitelja Pere, za čiju naklonost se bore obe popovske porodice, ali ponajviše popadije, želeći da udaju svoje ćerke za njega. Međutim, jedna od njih to zaista i želi, dok je druga svoju ljubav poklonila drugom momku i ne vidi ništa zanimljivo u učitelju Peri.

Vrhunac radnje lektira “ Pop Ćira i pop Spira “ dobija scenom sukoba prvo između dve popadije, a onda pod njihovim uticajem i između popova, iako su oni bili dugo godina prijatelji.

Pop Ćira i pop Spira se, pod vladikinim uticajem mire i fabula tada dolazi do preokreta, a koji nas vodi do epiloga: udaju se devojke, svaka za izabranika svog srca.

Stilske figure

Jasno je da lektira “ Pop Ćira i pop Spira “ sadrži brojne stilske figure. Zato analiza i interpretacija dela izdvaja samo najučestalije stilske figure, a to su: poređenje, personifikacija i hiperbola.

Likovi i opis likova u delu “ Pop Ćira i pop Spira „

Likovi u delu su: pop Ćira, pop Spira, Persida, Sida, Melanija, Jula, učitelj Petar, berberin Šaca, Gabrijela, pop Oluja, Arkadije…

Opis likova koji su vrlo važni da bi analiza i interpretacija dela “ Pop Ćira i pop Spira “ bili jasniji, a samim tim i vaš sastav kada se bude obrađivala ova lektira, su svakako članovi porodica popa Ćire i popa Spire, te učitelj i berberin, pa ćemo se njima i baviti.

Pop Ćira je bio poznat i kao pop hala, jer je voleo da jede puno, a najviše je voleo da jede krofne. Pop Ćira nosi plavi pojas. Pop Spira je nosio crveni pojas i njega su zvali pop kesa, jer je najviše voleo da sakuplja sitan novac na svadbama, koje su bacali kumovi. Opis likova dvojice popova je mahom sveden na jnjihove fizičke karakteristike, a Stevan Sremac navodi: “ Mantija samo što im ne prsne ispod pazuha, a pojas nikako da se skrasi na trbuhu nego sve beži pod bradu i bliže vratu. “ Njih dvojica su živeli u slozi, imali su dosta novca i nisu imali razloga da se sukobljavaju.

Ali, njihove žene, Persida, Ćirina i Sida, Spirina žena su, iako naizgled slične, vodile svoje bitke. U početku, one se nisu naročito sukobljavale, mada su se osećale varnice među njima, ali nakon dolaska učitelja Pere, njihov sukob doživljava vrhunac. One su, zapravo samo fizički naizgled slične, ali detaljniji opis likova dve popadije pokazuje da su one potpuno različite po karakteru: Persida je imala tešku narav, vodila je glavnu reč u kući i bila je ljubomorna na Sidu. Sida je, sa druge strane imala blagu narav, ali je ipak osećala netrpeljivost prema Persidi, a najviše je kritikovala njen način kuvanja i ogovarala je na svakom koraku.

Melanija, ćerka popa Ćire i Jula, ćerka popa Spire su bile vršnjakinje i lepo su se slagale. Jula je bila zaljubljena u berberina po imenu Šaca, prostodušna i nije se zanimala ni za kakve gospodske novotarije, za razliku od Melanije. Melanija je bila razmažena i svojeglava, volela je da kritikuje sve, pa i jela, iako nije znala da kuva, volela je da mašta, svirala je klavir, učila nemački, često išla na balove. Jula je, sa druge strane bila primer prave seoske devojke i po osobinama koje su je krasile i po fizičkom izgledu. Volela je i umela da kuva, verovala je u pravu ljubav, bila zaljubljena u berberina Šacu, jedva da je znala da prozbori nemački i da svira klavir, a na balove je išla samo jednom godišnje.

Prepričano delo “ Pop Ćira i pop Spira „

Lektira “ Pop Ćira i pop Spira “ počinje opisom mesta radnje, bogatog sela u Vojvodini čiji stanovnici imaju čak dva sveštenika, jer su imali puno novca. Potom, Stevan Sremac daje opis likova popa Ćire i popa Spire, objašnjavajući zašto jednog zovu pop hala, a drugog pop kesa. Sledi opis likova njihovih supruga i ćerki.

Novi mladi učitelj, po imenu Petar Petrović dolazi u selo i obe popadije požele da udaju ćerke za njega. Učitelj posećuje i jednu i drugu kuću, uživajući u pažnji koju mu, naročito popadije ukazuju. One se obe trude da što više nahvale svoje ćerke, s tim što Juca uopšte ne pokazuje interesovanje za učitelja, jer je zaljubljena u Šacu. Dok Melanija obleće oko njega, slušajući majčine savete. A berberin Šaca svako veče svirao Juli serenadu, ali njena majka, Sida nikako nije mogla da razume ćerkinu ljubav prema berberinu i bila je vidno ljubomorna na ljubav koja je počela da cveta između Melanije i učitelja. Upravo to je razlog za sukob, koji izbija prvo između popadija, a zatim i između popova.

Pop Ćira i pop Spira su potom pokušali da reše spor između njihovih žena, ali su se i oni na kraju posvađali i potukli. A pop Spira je napao popa Ćiru i polomio mu jedan zub. Lokalna tračara, Gabrijela je naravno odmah raširila vest prvo o sukobu između popadija, a potom i o sukobu između popova, a svako od stanovnika sela je dodavao po nešto na tu priču, tako da se više nije znalo šta je istina i da li je pop Spira izbio pop Ćiri jedan ili sve zube.

Crkvenjak, po imenu Arkadije odlučuje da pokuša da izmiri zavađene popove, pa kada oni krenu zajedno na put kod vladike, jer je pop Ćira tužio popa Spiru vladiki, Arkadije namešta da oni putuju zajedno ne bi li se nekako izmirili. Njih dvojica zajedno noće kod popa Oluje, a tamo pop Spira i pop Oluja čine prevaru: naime pop Ćira je u svojoj tašni nosio ostatak zuba koji mu je polomio pop Spira, a njih dvojica su, napivši popa Ćiru, zamenili ovaj zub i umesto njega poturili, ni manje ni više nego zub od konja.

Vladika uspeva da izvede da se pop Ćira i pop Spira izmire, a Persida je očajna zbog toga, jer je mržnja koju je ona prema popu Spiri i njegovoj ženi i ćerki bila zaista velika.

Ubrzo po pomirenju očeva dveju porodica, dolazi do veselja i u jednoj i u drugoj: Melanija se udaje za učitelja Peru, a Jula za berberina Šacu. Učitelj Pera kasnije postaje sveštenik, a on i Melanija nisu imali dece. Jula i Šaca ostaju da žive mirnim, seoskim životom, izrodivši četvoro dece.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts