Sastav o školi: Škola kakvu želim i zamišljam

Pored toga što za prvi razred važi da je najstresniji razred za školarce, jer se prvi put susreću sa školom, često ih muči i samo gradivo koje prelaze tokom te školske godine. Em su zbunjeni samom školom, em još i predmetima sa kojima se prvi put susreću.

Zato je tema za sastav o školi za prvi razred očekivana, međutim mališane često zbunjuje kada dobiju recimo zadatak da pišu sastav iz srpskog jetika čija je tema “ Škola u budućnosti “ ili “ Škola mojih snova „. Jer, ipak učitelji moraju imati u vidu da oni sigurno nisu baš mnogo razmišljali o školi, a posebno ne o tome šta treba da pišu za satav o školi u budućnosti ili slično.

Naravno da se sastav za prvi razred bitno razlikuje od onih za starije razrede, jer mališani još uvek ne znaju kako se piše sastav iz srpskog jezika bez obzira koja je tema u pitanju.

Mada im je poznata tema o kojoj treba da pišu treba imati u vidu da su oni ipak mali, pa i zahtevi učitelja treba da budu primereni.

Sastav o skoli

Kako napisati sastav o školi?

Kako objasniti vašem mališanu šta je to sastav iz srpskog jezika i kako napisati sastav o školi. Pa, pokušajte da ga navedete da vam odgovori na pitanja: kakva je to škola kakvu želim, kako zamišljam školu u budućnosti ili, pak kakva je to škola mojih snova. Možete ga pitati i kakva je idelana škola za njega ili nju, da li bi voleo, recimo da ide u školu u kojoj će se više igrati nego učiti ili u kojoj će uz učenje moći i da se igra, što mahom žele mnogi mališani.

Onda mu objasnite da bi sastav o školi za prvi razred trebalo da sadrži sva ova njegova ili njena razmišljanja.

U zavisnosti od zrelosti vašeg deteta zavisiće i kvalitet napisanog sastava. Naravno da su i ulitelji svesni mmogućnosti prvaka, pa verujem da ne očekuju od njih previše. Zato će i “ progledati kroz prste “ ukoliko sastav iz srpskog jezika čija je tema: “ Škola kakvu želim u budućnosti „, ili “ Moja škola “ ili, recimo “ Idealna škola “ ne bude baš sjajno napisan. Važno je da vaši mališani shvate da će vremenom njihov sastav iz srpskog jezika, bez obzira koja je tema u pitanju, biti sve bolji i bolji. Zato ih nemojte siliti da pišu sastav o školi onako kako vi zamišljate da treba i ni u kom slučaju vam ne bih savetovala da im vi “ pomažete “ tako što ćete im pisati sastav iz srpskog jezika, jer će vam to sigurno svaki učitelj zameriti, a vašem detetu ćete sigurno odmoći.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts