Običajne narodne lirske pesme – lektira za 3. razred

Autor: srpski narod
Književni rod: lirika
Književna vrsta: pesme

Narodna književnost se često naziva i usmena književnost. Naziv narodna književnost se odnosi i na to što ju je stvaro srpski narod, ali i zato što iz narodne književnosti današnji čitalac saznaje kako je živeo nekada srpski narod, kakvi su bili njihovi običaji, o čemu su razmišljali, kako su uspavljivali svoju decu, kako su proslavljali svadbe, kako su žalili za dragim osobama i slično.

Većinu dela narodne književnosti je zabeležio i sačuvao Vuk Karadžić.
Srpska narodna književnost se uopšteno deli na prozu i poeziju. Nas sada zanimaju običajne narodne lirske pesme, kao lektira za 3 razred. Međutim, potrebno je odmah da se ogradimo, kada je u pitanju analiza ovih pesama za 3 razred. Jer izbor običajnih pesama apsolutno zavisi od autora udžbenika iz koga deca uče, pa je zato gotovo nemoguće da se analiziraju sve običajne narodne lirske pesme koje se pojavljuju u udžbenicima različitih izdavača. Zato ćemo poglavlje analiza pojedinačnih pesama svesti na uopštene karakteristike koje su vezane za običajne narodne lirske pesme, pa će vam biti mnogo lakše da shvatite šta kazuje ova lektira, bez obzira koji je izbor pesama u vašem udžbeniku.

Obicajne narodne lirske pesme

Podela – Običajne narodne lirske pesme

Običajne narodne lirske pesme, kako im jasno kazuje naziv su vezane za običaje. jednostavno, u srpskoj narodnoj tradiciji postoje običaji vezani za svaku priliku, i lepu i ružnu, i srećnu i tužnu, a svi ti običaji se razlikuju od kraja do kraja naše zemlje.

Lektira običajne narodne lirske pesme govori, zapravo o svakodnevnim životnim situacijama, a njihova tema je vezana za neki od običaja.

Običajne narodne lirske pesme i njihova podela glasi ovako:

  • svatovske,
  • počasnice ili zdravice,
  • uspavanke i
  • tužbalice ili naricaljke.

Iz naziva ovih vrsta pesama je sasvim jasno koja je njihova tema, ali ćemo pojasniti u sledećem poglavlju.

Tema

Dakle podela običajnih narodnih lirskih pesama je izvršena prema povodu o kome govore. Pa tako je tema svatovskih pesama venčanje, to jest svadba i opisivanje običaja koji prate taj svečani čin.

Počasnice ili zdravice su običajne narodne lirske pesme čija je tema sasvim jasna iz njihovog naziva. Naime, nekada se podrazumevalo da se na slavama, svadbama ili bilo u kojoj drugoj svečanoj prilici kazuju zdravice domaćinu, mladencima ili nekom uvaženom gostu.

Uspavanke su običajne narodne lirske pesme čija je tema želja majke da joj dete mirno provede noć, da bude zdravo, da ima lep život i da ga prati majčina ljubav. Uspavanke oslikavaju istinsku snagu mačine ljubavi.

Tužbalice ili naricaljke su običajne narodne lirske pesme čija je tema tuga i bol zbog gubitka voljenih.

Analiza – Običajne narodne lirske pesme

Kao što smo već napomenuli, analiza ovih pesama kao lektira za 3 razred nije baš jednostavna, jer svaki udžbenik ima svoj izbor. Sada kada znate koja je tema i podela običajnih narodnih lirskih pesama i njihova analiza vam neće predstavljati problem, jer su običajne narodne lirske pesme pisane narodnim, lako razumljivim jezikom. A i analiza dela, kada je u pitanju lektira za 3 razred je sasvim jednostavna, pa sami mališani lako pronađu odgovore čim pročitaju pesmu.
Kako bi vam bila jednostavnija i razumljivija ova lektira, navodimo vam neke uobičajene karakteristike za svaku vrstu koju navodi podela običajnih pesama:

  • svatovske pesme imaju opise devojačke lepote, česta su poređenja ( sa Suncem, Mesecom… ), opsi kuća, dvorova, ali i devojčina tuga jer se rastaje sa roditeljima,
  • počasnice ili zdravice su običajne narodne lirske pesme u kojima se određenoj osobi ( obično domaćinu ili nekoj važnoj zvanici ) želi dobro zdravlje, a prisutan je ozbiljan, svečarski ton,
  • uspavanke su običajne narodne lirske pesme u kojima je prisutna veličanstvena majčina ljubav, nežne su, tople,
  • tužbalice ili naricaljke su običajne narodne lirske pesme čija tema je tuga i bol zbog gubitka drage osobe, prati ih snažno osećanje, dostojantven ton, bolne i dirljive reči.

Najpoznatije običajne narodne lirske pesme su: “ Dvori devojački „, “ Kad prose devojku „, “ Spavaj, čedo rodila te majka „, “ Majka Jovu u ruži rodila „, “ Tužbalica jedne Risanke „, “ Biserna brada „, “ Pametnom čoveku „, “ Treći dan na grobu „, “ Tužbalica jedne sestre „, “ Ide sanak niz ulicu „, “ Svatovi se dižu u crkvu “ i mnoge druge.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts