Kaubojski ples, zaplešite kao pravi kauboj

Kaubojski ples naučili smo iz američkih filmova. Znamo da se po provincijama širom Sjedinjenih Američkih Država organizuju zabave na kojima se izvodi ovaj ples jednostavnih koraka, koji se lako može improvizovati. Kaubojski ples u Americi ima dugu tradiciju, a kao i sve ostalo što je američko, danas skoro svi u svetu znaju i za ovu vrstu plesa.

Koraci za kaubojski ples

Nije komplikovano naučiti kaubojski ples, kao što smo naveli, i ne postoje neki konkretni koraci, već se uglavnom sve svodi na improvizaciju. Postoji nekoliko specifičnih koraka koji se koriste. Ruke su uglavnom zakačene za gajke od farmerki ili je jedna na šeširu a druga na gajki, dok se u samom plesu najviše koriste noge. Kaubojski ples možete igrati sa partnerom, a možete i samostalno. Ukoliko igrate sa partnerom, parovi se mogu i menjati međusobno, što je takođe simpatično. Kaubojski ples se zaista igra na mnogo načina.

Evo nekoliko osnovnih koraka za izvođenje kaubojskog plesa:

Kaubojski ples za decu

Pošto kaubojski ples nije naročito komplikovan i ne treba puno vremena da se nauči, često ga plešu i deca. S obzirom na jednostavnost nije ga teško naučiti i najpogodniji je za decu koja tek uče da plešu. Ako spremate školsku priredbu, razmislite o tome da deo vašeg repretoara bude kaubojski ples. Koreografiju možete oslmisliti sami, kostime je lako naći, a ceo ples se može spremiti za samo par dana.

Evo kako izgleda jedna prosta koreografija kaubojskog plesa, u izvođenju osnovaca:

Šta obući za kaubojski ples?

Kaubojski ples podrazumeva i nošenje kaubojske odeće, a ako ništa drugo, bar iz vestern filmova znamo kako ta odeća izgleda. Odeća je bitnija nego što mislimo jer često igra bitnu ulogu u koreografiji – pominjali smo da se ruke nekad drže na gajkama od farmerki, a često su i šeširi deo koreografije, odnosno skidaju se sa glave, pa se vraćaju i tome slično.

Dok muškarci nose obično teksas pantalone, žene i devojčice mogu i da improvizuju, tako što će obući i široke suknjice. Te suknje mogu biti različitih dužina, a poželjno je da budu što lepršavije. Kod žena su dozvoljeni i kratki šorcevi od teksasa i sličnih materijala. U Americi, na kaubojski ples, muškarci nose i kožne pantalone za jahanje.

Gornji delovi odeće su obično košulje, karirane ili teksas, preko njih se može obući i prsluk. Prsluci mogu biti, takođe od teksasa ili kože. Devojke koje se mogu pohvaliti ravnim stomakom mogu zaigrati kaubojski ples u kratkim majicama ili košulju vezati u čvor tako da, opet, otkriju stomak.

Što se tiče obuće, tu već možete improvizovati. Naravno, najidealnije rešenje su kaubojske čizme, ali pretpostavljamo da ih većina nema, tako da možete obuti bilo šta.

Nezaobilazni deo kostima, kada se igra kaubojski ples jesu šeširi. Šešir je, obavezan deo kaubojskog kostima, jer, kao što smo već rekli, često igra bitnu ulogu u koreografiji.

Kako se igra kaubojski ples?
Kako se igra kaubojski ples?

Kantri muzika i pesme uz koje se pleše kaubojski ples

Najbolja muzika za igru uz kaubojski ples je svakako kantri ( country ). To je jedna vrsta američke muzike, koju bi smo uporedili sa našom narodnom. Bila je omiljena na divljem zapadu, a svira se uz pomoć bendža, gitare, klavira, bubnjeva, itd.

Kantri se i dan danas izvodi, postoji veliki broj izvođača koji su veoma popularni. Među njima je i, verovatno najpopularnija kantri pevačica Tejlor Svift.

Evo nekih interesantnih pesama u kantri žanru, a uz neke od njih možete naučiti i kaubojski ples:

https://www.youtube.com/watch?v=qGEubdH8m0s

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts