|

Gde izaći u Cetinjskoj? – nova Savamala

Beograd je dobio novo „it“ mesto. Cetinjska 15, sa druge strane Skadarlije, postala je dom klubovima koji su morali da se presele iz Savamale zbog projekta „Beograd na vodi“. Zahvaljujući klubovima koji se otvaraju u njoj i rade celu noć, do jutra, napuštena pivara Đorđa Vajferta i Ignjata Bajlonija u Cetinjskoj dobija novi izgled. Zbog „industrial stila“ ovih novih klubova, Beograd nalikuje na Berlin koji je prepun starih fabrika iz doba razvijene industrije koje su preuređene u stambene zgrade, klubove, ali i galerije i kulturne centre.

Savamala sada ima dostojnog neprijatelja, i to upravo u Cetinjskoj 15. Običnom prolazniku, ova ulica ne bi izgledala nimalo drugačije nego pre useljenja klubova – spoljašnjost je oronula, zapuštena, stara, dosta propala, pomalo sablasna. Međutim, unutrašnjost nekadašnje BIP-ove pivare je ono što privlači posetioce, i ono što može da svrgne sa trona najposećenije beogradske noćne klubove.

U proteklih mesec dana ovde je niklo nekoliko kafića i klubova koji svojim sadržajem i ponudom itekako mogu da budu konkurentni rivalima. Sem toga što je Beograd dobio još jedno dobro mesto za izlaske, jedan napušteni objekat će dobiti novu šansu i biće sačuvan od potpunog uništavanja. Zanimljivo je to što je ovde trebalo da bude sagrađen hotel sa pet zvezdica i čitavim kompleksom koji uključuje restorane i garaže. Međutim, kako se ništa od toga se nije desilo, Cetinjska 15 može da obraduje sve klabere i klaberke.

nova savamala

Kenozoik

Kenozoik“ je bivši „Peron“, još jedan klub premešten iz Savamale u Cetinjsku, preimenovan i obučen u novo ruho. Kenozoik je era koja je počela pre 65 miliona godina, a traje i danas. Videćemo da li će naziv doneti sreću ovom novu klubu i osigurati njegovu dugovečnost. Za početak im dobro ide. Ono na šta treba obratiti pažnju jeste da ulaz nije dozvoljen onima koji imaju manje od 23 godine.

Kenozoik“ pored muzičkih događaja (DJ i koncerti) i velikog densflora, nudi i vrlo zanimljiv i raznovrstan program koji uključuje bioskopske projekcije i izložbe. Kako i sami tvrde na svojoj stranici, cilj im je da postanu centar dešavanja alternativne kulture i noćnog života grada Beograda. „Arts and nightlife“ je moto „Kenozoika“.

Elektropionir

Elektropionir“ je nekadašnji „Gun club“ koji se nalazio u ulici Miloša Pocerca. Takođe, „Elektropionir“ je album grupe „Darkwood Dub“ iz 1999. godine, a tekst pesme po kojoj je nazvan album glasi „elektro, elektropionir, budućnost čeka iza ugla, budućnost čeka, elektro, elektropionir, uključi napajanje, odbrojavanje počinje“. Na stranu značenje pesme, ali budućnost je svakako pred ovim klubom koji nudi svirke talentovanih pojedinaca i grupa beogradske scene, ali i česta gostovanja stranih izvođača. Dugački šank i prostrani densflor su takođe aduti ovog kluba.

Showroom

Showroom“ se nalazi na samom vrhu Cetinjske 15. Ogroman je prostor ovog kluba i gotovo da liči na neku napuštenu crkvu, zbog visokog plafona i oslikanih prozora. Cilj im je da budu multifunkcionalni prostor u kome će se stalno nešto događati, a za sad ih od ostalih klubova u Cetinjskoj razlikuje rok usmerenje, kao i karaoke večeri.

Zaokret

Zaokret“ je možda i prvi stigao u Cetinjsku, a ukoliko uspete u petak ili subotu veče da upadnete kroz veliku gužvu u ovaj klub, videćete vrlo simpatično organizovan prostor, koji preti da postane omiljeno „hipstersko“ mesto. Nastupi DJ-eva, Kvizokret, ali i akustične svirke – sve su to aduti „Zaokreta“.

Polet

Polet“ nije klasičan klub. Sebe definišu kao „klub avangarde“ i kao „umetnički distrikt“. Oni nude filmske projekcije, neobične koncerte i svirke malo drugačije muzike, kao i predstave, performanse, pesničke večeri. Međutim, to ne treba da zavara jer su lude žurke i ovde vikendom.

Glavni adut Cetinjske 15 je blizina svih ovih klubova. Naime, svi se nalaze u ogromnom dvorištu, lako je prelaziti iz jednog kluba u drugi, a za većinu se ne plaća ni ulaz ni garderoba. Čak će i potrebe nekog velikog društva biti zadovoljene – za jedno veče može da se uđe u svaki od ovih klubova i onda odabere onaj koji najviše odgovara željama svih. Kako su klubovi raznovrsni, za svačiji ukus se može naći ponešto. U narednom periodu ćemo imati još veći izbor klubova u ovoj ulici. A ako vam čak i Cetinjska dosadi, lako je otići u Skadarliju koja se nalazi tik uz ovu ulicu.

Takođe, mnogi od ovih klubova po danu funkcionišu kao kafići, pa ovde možete svratiti i na običnu šoljicu kafe ili čašu piva posle posla.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts