Olja Bećković glumica, novinarka, voditeljka…

Biografija, datum rođenja, porodica …

Olja Bećković, danas je poznata kao novinarka i TV voditeljka, ali je mnogi znaju i kao glumicu. Pravo ime joj je Olivera, dok puno prezime glasi Bećković – Višnjić.

Rođena je u Beogradu 1. maja 1964. godine. Njen otac je poznati pesnik i akademik  Matija Bećković, a majka Vera  Pavladoljska. O tome koliko su se Vera i Mateja voleli, govori Matijina zbirka pesama, koja nosi naziv ,,Vera  Pavladoljska“. I sam pesnik je govorio kako je Vera njegova prva ljubav. Olivera ima sestru bliznakinju, Ljudmilu.

Pre nego što su se rodile Ljudmila i Olja, njihovi roditelji živeli su kao podstanari. Pošto se Vera porodila, Udruženje književnika poklonilo im je mali stančić od dvadeset četiri kvadrata, gde je Olivera provela rano detinjstvo. Kada su devojčice imale sedam godina, porodica se preselila na Konjarnik u veći stan.

Kako je Oljin otac bio istaknuti književnik, buduća glumica imala je privilegiju da se još kao devojčica druži sa intelektualcima poput Zdravka Šotre, Milovana Đilasa ili Duška Radovića koji joj je bio prva simpatija.  Osamostalila se veoma rano, sa osamnaest godina se odselila od kuće i od tada se sama izdržavala.

Prve glumačke korake, Olja je načinila u glumačkoj sekciji ,,Krsmanac“, a onda je odlučila da upiše glumu. Njeni roditelji, pogotovo otac nisu se naročito slagali sa tim, ali Oljina odluka je pobedila. Iako nikada nije bila zadovoljna svojim nastupima na prijemnom ispitu, upisala je glumu iz prve. Tokom studija, shvatila je da ipak nema dara za glumu koliko se nadala. To joj je jednom prilikom rekao i pokojni glumački velikan Zoran Radmilović.

1985. godine Olja završava ,,Fakultet dramskih umetnosti“ u Beogradu, smer gluma, ali se već početkom devedesetih preorijentisala na novinarstvo. Emisija po kojoj je svi pamte svakako je ,,Utisak nedelje“, koju je vodila i uređivala. Ovom emisijom Olja je i započela svoju novinarsku karijeru na ,,Studiju B“.
Olja kao glumica

Biografija glumice i novinarke Olje Bećković
Biografija glumice i novinarke Olje Bećković

Foto: srbin.info

Iako se odmah po završetku studija preorijentisala na novinarstvo, Olivera Olja Bećković ostvarila je i nekoliko filmskih uloga u domaćim ostvarenjima. Uspevala je da se bavi glumom i novinarstvom u isto vreme, pa je skoro do početka novog milenijuma glumela u filmovima i serijama. Ovo su neki od njih:

  • Maj nejm iz Mitar ( kao Milina )
  • Kamijondžije opet voze ( kao bibliotekarka )
  • Već viđeno ( kao starija devojka )
  • Dogodilo se na današnji dan ( kao Alka )
  • Hajde da se volimo 3 ( kao lažna Lepa Brena. Zapravo ,,lažnu Brenu“ je glumela prava Lepa Brena, a Olja joj je samo pozajmila glas )
  • Tito i ja ( kao Đurina majka )
  • Otvorena vrata ( kao Ljubica )
  • Razvod na određeno vreme ( kao Lana )

Olja u politici i novinarstvu

Kao što smo već pomenuli, Olja je 1991. godine započela i svoju novinarsku karijeru emisijom ,,Utisak nedelje“ koja se prikazivala na ,,Studiju B“. Početkom novog milenijuma, Olja se sa ,,Utiskom“ preselila na televiziju B92, gde je ostala do ukidanja ove emisije.

,,Utisak nedelje“ bio je politički tok šou, u kojem je Olja ugošćavala par osoba iz različitih sfera, a diskutovalo se o aktuelnim događanima koji su obeležili prethodnu sedimcu. Emisija se emitovala nedeljom. Na kraju ,,Utiska“  javljali su se gledaoci koji bi glasali za najjači utisak te nedelje. Olivera je sa svojim saradnicima sastavljala listu od desetak utisaka o kojima se diskutovalo u emisiji i za koje su gledaoci mogli da glasaju. Kako su se gledaoci uključivali na kraju emisije, nije bilo puno vremena da pored glasanja iznesu i svoje mišljenje, pa ih je Olja često prekidala, kako bi završila emisiju na vreme. Zbog toga su je često prozivali na humorističkim sajtovima. Postoji čak i vic: Čak Noris je spustio slušalicu Olji Bečković.

Olivera Bećković je  uvek otvoreno pokazivala svoje političke stavove, bez obzira da li su oni podržavali aktuelnu vlast ili ne. Tako je bilo još od Miloševićevog režima, kada je i započela svoju novinarsku karijeru. 2014. njena emisija ,,Utisak nedelje“  ukinuta je na neodređeno vreme, što su mnogi novinari osudili, smatrajući da se u Srbiji ne poštuje sloboda medija.

Olja je 2001. godine osvojila nagradu ,,Osvajanje slobode“ koja se dodeljuje ženama  za doprinos podizanju svesti o ljudskim pravima i toleranciji. Nosilac je ordena ,,Legije časti“ u rangu viteza.

Da li je udata? Ko je Oljin suprug? Kontraverze vezane za Oljinog sina.

Novinarka Olja Bećković  udala se devedesetih  za Vladimira Višnjića, čije je prezime dodala svom.  Vlada je preminuo pre nekoliko godina. Sa Oljom ima sina Luku.

Mladi Luka našao se na udaru novinara kada je sa petnaest godina uhapšen. Neki mediji su objavili da je Luka narko diler i da prodaje drogu u školama. Olja je ovu vest demantovala, govoreći da je Luka pušio marihuanu sa svojim drugovima, neki susedi iz okoline su ga videli i prijavili policiji, koja je dečake odvela u stanicu.

Drugi put Luku je u stranice dnevne štampe odvela fatalna saobraćajna nesreća na Adi Huji. Oljin sin se tada vraćao iz noćnog provoda sa još pet prijatelja, od kojih je jedan bio u gepeku, jer u kolima nije bilo mesta. Svi putnici uključujući i vozača bili su pod dejstvom alkohola. Usled velike brzine, sleteli su u reku. Samo njih troje, uključujući i Luku uspelo je da ispliva i preživi ovu stravičnu nesreću.

Iz braka sa Vladom Višnjićem, Olja ima sina Luku.
Iz braka sa Vladom Višnjićem, Olja ima sina Luku.

Foto: novosti

Zanimljivi intervjui

Milošević je imao mozga, znao je da nešto mora da dozvoli. Pa se onda odlučivao da dozvoli „Studio B“, pa je dozvoljavao razne štampane medije, na primer „Naša borba“. On je znao da mora makar da stvara tu iluziju da postoji i neko mesto na kome se slobodno govori.
Slobodna Evropa

Imam utisak da je u saopštenju koje je izdala pi-ar služba B92 došlo do dve ozbiljne greške u kucanju. Tamo se navodi da se emisija „Utisak nedelje” odlaže do daljnjeg. Prava reč je da je emisija zabranjena. Kaže se da sam odbila dogovor, istina je da sam odbila ultimatum ili ucenu, koju već reč više volite.
Politika

Recimo, stalno sam bila zaljubljena, a moj način da dođem do svog predmeta obožavanja svodio se na to da sednem u neki ćošak i da onda dam sve od sebe da na neku foru isteram suzu. Sve s idejom da taj dečko priđe i pita: „Šta ti je?“. A ja da mu kažem: „Ništa.“
Vreme

U emisiji u kojoj je gostovala Jelena Karleuša sam želela usred emsije da je zamolim da napusti studio. Devojka je bila previše drska bez razloga. Ponašala se kao da se nalazi u sudnici, pred porotom. Videlo se da je u svima nama videla neprijatelje. Bez ikakvog povoda. Nisam ništa uradila iz poštovanja prema svojoj profesiji i svojim gledaocima.
Moodiranje

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts