Dragoslav Šekularac

Dragoslav-sekularac-biografijaDragoslav Šekularal: nestašni dečak jugoslonenskog fudbala i najbolji jugoslovenski fudbaler svih vremena. Zvog igara prikazanih na Mundijalu u Čileu 1962. Proglašen je najboljim fudbalerom sedmog Svetskog šampionata. To je najveće priznanje koje je jedan jugoslovens ki fudbaler dobio na zanršnim turnirima.

Dres nacionalnog tima nosio je tačno deset godina ali odigrao je samo 41 utakmicu. To je posledica čestih odsustvovanja sa terena radi povreda i kazni. Zbog incidenta na prvenstvenoj utakmici bio je udaljen iz fudbala na godinu i po dana. Uvek se, ipak, vraćao obasjan snažnim flešom bliceva i velikim interesonanjem javnosti. U reprezentativnom skoru uknjižio je 21 pobedu, Osam remija i 12 poraza, ul gol razliku 99: 61. Postigao je šest golova.

U reprezentaciji je debitovao 30. Septembra 1956. U Beogradu. Kao devetnaestogodšinjak, porazom protiv Čehoslokačke 1: 2, a oprostio se od „Plavih“ 1. Juna 1966. U Beogradu, takođe porazom od selekcije Bugarske 0: 2.

Najblistanije trenutke klupske karijere pstiario je u Crnenoj zvezdi. Za pet godina osvojio je četiri šampionata i dva Kupa Jugoslavije. Internacionalnu karijeru gradio je u nemačkom Karlsrueu, a zatim se otisnuo preko Atlantika u Boliviju i Kolumbiju gde je bio posebno omiljen zbog izuzetne veštine driblinga. U Jugoslaviju se vratio 1970. I zaigrao za OFK Beogral. Sa terena se povukao u petoj deceniji života.

Posvetio se trenerskom pozivu, a najznačajnije uspehe ponovo je ostnario u Crpevoj zvezdi, sa kojom je u sezoni 1989/90 ospojio „duplu krunu“. Šampionat i Kup.

Za mnoge ljubitelje fudbala, Dragoslan Šekularac još dugo ostaće neprevaziđen po majstorstvu koje je demonstrirao na zelenom pravougaoniku. Bio je prva i do danas ostao najveća zvezda jugoslovenskog fudala.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts