Vodka ili votka – kako se pravilno piše ?

Votka je popularno piće, poreklom iz Istočne Evrope, mada je omiljena i u ostalim delovima sveta uključujući i Srbiju.

S obzirom da samo ime asocira na reč voda, ljudi su često u nedoumici pri izgovoru i pisanju, pa ne znaju da li je pravilno reći vodka ili votka.

Šta je ispravno ?

Pravnilno je reći votka.

Reč votka nastala je od deminutiva ruske reči voda. Nermojte da se zbunite, jer Rusi ovu reč pišu sa slovom ,,D“, to jest vodka. U srpskom jeziku ovo je nepravilno, i kao što smo već rekli, pravilno je napisati votka.

A kad smo već kod votke, evo i nekoliko zanimljivosti o, zvanično omiljenom alkoholnom piću u svetu.

Kako se ispravno piše: vodka ili votka ?
Kako se ispravno piše: vodka ili votka ?

Zanimljivosti o votki

Votka se pravi destilacijom žitarica i krompira.

Ne zna se kada je tačno nastala, ali najstariji pisani dokument u kojem se spominje je iz Poljske i datira iz trinaestog veka. Smatra se da je votka još starija.

Omiljena je za spravljanje koktela. Od votke se pravi i takozvana pijana lubenica, tako što se lubenici odseče gornji deo i u jezgro se sipa određena količina votke. Potom lubenicu ostavite neko vreme u frižider kako bi se votka razložila. Probajte, ali oprezno.

Tek u drugoj polovini dvadesetog veka, votka počinje da se prodaje širom Evrope i Amerike, gde postaje posjednako popularna kao i u Rusiji i okolnim zemljama. U Americi je čak postala prodavanija od burbona, koji je vekovima bio neprikosnoveno alkoholno piće.

Pojedine vrste se prave od paradajza ili grožđa. Danas su popularne i ,,Keglevič“ votke sa voćnim i čokoladnim ukusima, tako da više podsećaju na liker nego na votku. U Istočnoj Evropi se rado pije votka sa paprikom.

votka ili vodka kako se pravilno piše

Poljaci su najekstremniji kada je reč o proizvodnji votke. Kod njih ćete naći votke koje sadrže preko osamdeset posto alkohola.

U Rusiji se svake godine održava takmičenje u ispijanju votke.

Do devetnaestog veka prodavala se u kofama.

Prava votka se služi rashlađena na temperaturi od deset stepeni. Nekvalitetne votke se služe hladnije, kako bi se na taj način prikrio loš ukus.

Iako se smatra pretežno ruskim pićem, danas se vodi rivalstvo između Poljaka i Rusa oko toga ko je zapravo izmislio votku.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts