|

Savladajte vrućinu u kancelariji

Poznato vam je da kad dodje leto jedva čekate da zbrišete iz kancelarije? Nije da je i zimi drugačije, ali ste tu bar izolovani od snegom navejanog grada i ponekad zaista uživate u mirnoći i skladu koju vam pruža radni prostor. Leti, međutim, imamo mnogo manje strpljenja, zbog sparnih i vrućih dana koji se u toku jula i avgusta poprilično intenziviraju.

Sve to navodi na razmišljanje kako u kancelariji bar malo spustiti temperaturu i kako oplemeniti radni prostor. Ovi savetu mogu se odnositi i na freelancere koji rade od kuće, jer će svakako dobiti mnogo više volje za radom ukoliko prostor preurede tako da bude prikladniji poslu kojim se bave.

vrucina u kancelariji

Minimalizam kao početno rešenje

Možda čak i zvuči predvidivo ili smešno, ali zaista funkcioniše. Nimalo ne čudi to što u kancelariji ne treba da bude suvišnih stvari i nameštaja. Sitnice mogu odvlačiti pažnju sa fokusa posla, pa se zato treba skoncentrisati samo na najosnovnije. Naravno, poneka biljka ili detalj koji opušta, nimalo ne škodi u kancelarji. Ukoliko, pak, pretovarite kancelariju raznoraznim detaljima, vaša prizma definitivno neće biti na poslu. Zbog toga se držite japanskog minimalističkog principa prilikom uređenja poslovnog prostora. Uređaji koji takođe umeju da dodatno opterete koncentraciju i doprinesu da subjektivno osećaj vrućine bude veći jesu mašine za umnožavane papira, uništavači dokumenata, veliki i zastareli robusni skeneri i štampači. U savladavanju ovog problema mogu vam pomoći odlični multifunkcijski uređaji i fotokopir mašine koji štede prostor u kancelariji. Na ovaj način uštedećete i novac i vreme, a nesmnjivo i oboriti temperaturu u radnom prostoru čak i bez klima uređaja. Razmislite samo da jedna sijalica podiže temperaturu, a kamo li desetak uređaja priključenih na strujno kolo. Zbog toga oprezno i pametno u razmeštaj kancelarije.

Ventilatori, klime, promaja

Otvaranje prozora i vrata u isto vreme nije baš najpametniji potez. Dok ste mladi razmišljate samo o tome da se rashladite. Kada u poznijem dobu počne da vas probada ispod pleća i kad se prvi put požalite na promaju, shvatićete da su i stariji imali pravo, a da ste sada na dobrom putu da i sami ostarite pre vremena jer se niste čuvali. Promaja i provetravanje je preporučljivo kada se u prostoriji ne boravi. Ventilator može biti jeftino i prelazno rešenje, ali ga se takođe valja čuvati. Ne usmeravajte ga direktno u sebe i pustite da cirkuliše kroz čitav ambijent. Klima uređaji će naravno pomoći da se temperatura spusti do željene. Ipak, postoji jedan problem, pa možda čak i više njih. Klima suši vazduh pa nije isključeno da ćete imati problema sa disajnim putem. Osim toga, želja za rashlađivanjem često vas natera da temperaturu spustite na najnižu moguću, pa disbalans između spoljne i unutrašnje temperature može ponekad biti opasan po vaše zdravlje. Razmislite i o posledicama koje klima ima po čitav ekosistem i potrošnju globalne energije. Nemamo ništa protiv njih, samo savetujemo da budete oprezni i obazrivi.

Birajte svetlije kancelarije.

Upravo zato što sijalice i neonska rasveta umeju da dodatno utiču na temperaturu, naš je savet da birate osvetljene kancelarije. Kancelarije koje upijaju dovoljno svetla činiće da budete skoncentrisaniji i fokusirani na rad. Stoga kada god ste u mogućnosti da promenite kancelariju ili vi odlučujete o tome gde ćete raditi, birajte kancelarije na vedrijoj strani druma. Potrošnja energije biće umanjena, vi fokusirani, uz vrlo malo podignute roletne ili otškrinute zavese imaćete mogućnost da dobijete veću količinu svetlosti uz manji upliv toplote. Nakon posla se obavezno rashladite i istuširajte. To će doprineti da i deo dana koji služi za odmor provedete aktivno odmarajući, što će pozitivno da se odrasi na celokupni metabolizam i zdravstveni bilans. Mudro i savesno pristupajte uređenju životnog prostora i vratiće vam se višestruko na raznim planovima.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts