Kako napraviti lokne sa peglom i folijom?

Potrebna vam je svečana frizura, a vaš frizer nema slobodan termin? Nikakav problem, napravite je sami kod kuće, za samo nekoliko minuta. U pitanju su lokne koje se prave sa peglom i folijom.

Ova frizura postala je pravi hit, naročito zbog interesantnog načina na koji se dobija. Talase dobijene pomoći pegle i folije ne morate nositi samo na svečanim prilikama, već i u svakodnevnim izlascima, na posao i slično.

Pravljenje lokni pomoću pegle i folije.
Pravljenje lokni pomoću pegle i folije.

Postupak

Za početak da pomenmo da pre tretmana kosa treba da bude čista i suva. Kod kovdžanja je poželjno oprati kosu dan pre. Ako perete kosu pre uvijanja, vodite računa da je dobro osušite. Mokra kosa se ne može uviti na ovaj način, a pegla je može dodatno oštetiti.

Dalje, pre samog postupka, poželjno je naneti na kosu sredstvo za zaštitu od toplote.

Od pribora potrebna vam je, naravno pegla za kosu, kao i malo aluminijumske folije koja se koristi za hranu. Foliju iseckajte na nekoliko kockica. Dimezije nisu toliko bitne, ali stranice mogu da budu, na primer po desetak centimetara. Za kraću kosu može i manje.

Potom uzmite prvi pramen kose i uvijajte ga lagano oko prsta. Kada skupite pramen u krug, lagano ga upakujte u foliju. Bitno je da foliju dobro zatvorite kako vam pramen ne bi ispao ili kako se krug ne bi batalio. Proces ponovite i sa ostalim pramenovima.

Postupak
Postupak izrade je veoma jednostavan

Pegla za kosu mora biti vrela. Pošto se uključi, poželjno je sačekati minut dva da se zagreje. Nakon toga, svaki pramen, odnosno foliju pritisnite po par puta, da se zagreje. Pritiskanje jednog pramena ne bi trebalo da bude duže od desetak sekundi, kako ne bi ste izgoreli kosu.

Vodite računa da se ne opržite. Zagrejana folija je naročito opasna, pre svega pazite na svoje lice. Nakon što zagrejete sve pramenove folija će i dalje ostati vrela. Sačekajte par minuta, od prilike dok se folija ne ohladi, a potom je polako skinite.

Uživajte u svojim novim talasima. Za dugotrajnost, nanesite malo laka za kosu.

Ne preporučuje se da ovu frizuru pravite svakodnevno, jer vam može izgoreti kosu.

Ako vam objašnjenje nije bilo najjasnije, pogledajte kako čitav proces izgleda, na priloženom videu.

Uvijanje kose sa olovkom

Postoji još jedan interesantan način na koji možete uviti svoju kosu, a podrazumeva peglu i foliju. Za ovaj proces potrebna vam je drvena olovka ili bojica.

Ako volite sitne i guste kovrdže, onda probajte sa ovom metodom. Priprema za uvijanje je slična kao i kod prethodnog procesa. Dakle kosa mora biti suva i čista, poželjno je naneti sredstvo za zaštitu od toplote.

Napravite sitne lokne pomoću pegle, folije i olovke.
Napravite sitne lokne pomoću pegle, folije i olovke.

Dalje, uzimajte manje pramenove. Svaki prvo obmotajte oko olovke, a potom oko njega obmotajte foliju. Pritisnite peglom par puta, ali ne previše, kako vam kosa ne bi izgorela. Sačekajte da se folija ohladi, pa je skinite.

Ovakve lokne će vašoj kosi dati dodatni volumen. Mana ovog postupka jeste to sto iziskuje više strpljenja, ali ako danas imate slobodnog vremena isprobate i ovu frizuru. Takođe, pramenovi treba da budu što manji, manji nego kod prethodne metode.

Evo kako izgleda uvijanje kose peglom, folijom i olovkom.

Još jednom ćemo vas upozoriti da treba izbegavati svakodnevne tretmane peglom. Naročito ako su vam vlasi oštećene ili ako imate problematičnu kosu. Ukoliko peglu koristite malo češće nego što bi trebalo, koristite preparate za zaštitu od toplote, pakovanja za kosu ili neka slična sredstva, kako ne bi ste oštetili vlasište i došli u situaciju da morate da skraćujete kosu više nego što ste planirali.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts