Pravilno konturisanje lica – saveti, video tutorijali i još mnogo toga

Konturisanje lica, je na neki način umetnost. Uglavnom ga koriste profesionalni šminkeri i modni blogeri. Iako na prvi pogled deluje komplikovano, konturisanje nije teško naučiti uz malo vežbe i adekvatnu šminku.

Šta je zapravo konturisanje lica? Konturisanje podrazumeva da uz pomoć šminke kao što su različite nijanse pudera, iluminatori, hajlajteri, korektori, rumenila, bronzeri i slično, prikrijete nesavršenosti na vašem licu. Pravilnim konturisanjem možete prekriti bore, podočnjake, fleke, bubuljuce, čak i mladeže. Takoće, konturisanjem možemo suziti ili proširiti lice po želji.

Kako bi ste savladali veštinu konturisanja, potrebno je dosta vežbe, ali i smisla za estetiku. Zato u slobodno vreme, možete vežbati na svom licu. Biće vam potrebno i dosta šminke, zato se spremite da odvojite određenu sumu novca, naročito ako želite da malo eksperimentišete.

Pre nego što krenete sa konturisanjem lica, obično se nanosi odgovarajući puder. Puderi su skupi i ako ga već nanosite, dobro razmislite i opredelite se za adekvatnu nijansu. Poželjno je pre pudera naneti podlogu, za šta može poslužiti i hidratantna ili tonirana krema.

Dalje, pravila konturisanja, zavise i od oblika vašeg lica.

Za konturisanje koristite bronzer, korektor puder, hajlajtere ...
Za konturisanje koristite bronzer, korektor puder, hajlajtere …

Okruglo lice – puderom suzite donji deo lica

Okruglo lice je specifično po tome što su mu širina i dužina skoro istih dimenzija. Prilikom konturisanja se trudimo da ga izdužimo po visini, a suzimo po širini.

Nakon što nanesete puder, uzmite tamniju nijansu drugog pudera. Sa njom ćete suziti obraze. Tamniji puder nanosite, počevši od jagodične kosti pa sve do dna brade. Ovaj puder mora ići po krajevima lica. Ako imate malo širi nos, takođe nanesite tamnijeg pudera. To učinite tako što ćete ga naneti na levu i desnu stranu nosa, a po sredini stavite hajlajter. Tako će vam nos izgledati uže. Osim na nos, hajlajter nanesite i na čelo i bradu, dakle po sredini čitavog lica, i na taj način ćete malo suziti obraze.

Postoji, naravno više načina za konturisanje. Uglavnom, hajlajter će ići po sredini lica, može i ispod podočnjaka, ako želite da sakrijete tamne kolutove. Evo kako konturisanje okruglog lica rade profesionalci:

Ovalno lice – samo malo hajlajtera i bronzera

Ovalno lice predstavlja najpravilniji oblik i nije potrebno konturisati ga nešto posebno. Šta više kod ostalih oblika pokušavamo da dobijemo upravo oblik ovalnog lica.

Nanesite naravno željeni puder, i ako baš insistirate na konturisanju, nanesite hajlajter duž jagodične kosti, pa sve do ispod očiju, to jest na podočnjake. Malo hajlajtera može da ide na čelo i bradu.

Na jagodice može ići malo bronzera ili rumenila, kako bi ste dodatno osvežili svoje ten. Ovo je najzahvalniji oblik lica za šminkanje uopšte.

Duguljasto ili usko lice – osenčite čelo i bradu

Ovoga puta nanesite puder na vrh i dno lica, odnosno na vrh čela i bradu. Hajlajter možete naneti samo ispod očiju, u obliku obrnutog trougla, pošto hajlajter ionako izdužuje lice, a ovoga puta to nije potrebno.

Na priloženom video snimku, možete pogledati kako izgleda konturisanje uskog lica:

Srcoliko lice – stavite akcenat na čelo

Kod srcolikog lica, cilj je vizuelno suziti gornji deo glave. Zato ćemo iskoristiti ponovo tamni puder, koji nanosite sa leve i desne strane čela. Na bradu, ispod jagodice i na nos nanesite hajlajter.

A kako bi sve to izgledalo u praksi pogledajte na videu:

Četvrtasto lice – osenčite uglove

Kod četvrtastog lica, jagodična kost i vilice su u istoj ravni.

Konturisanje se radi slično kao i kod srcolikog oblika. Ovoga puta cilj je da ,,zaoblimo“ uglove vašeg lica tamnim puderom. Znači, stavite malo pudera na uglove, a na čelo i bradu po dužini hajlajter, koji će izdužiti vaše lice.

Tamniji puder može da se nanese i na krajeve donje vilice, pa ispod jagodične kosti, što će takođe zaobliti uglove vašeg lica. Na kraju sve što ste naneli izblendujte četkom.

Evo kako bi sve to trebalo da izgleda.

Kao što ste možda sami zaključili, kod konturisanja se sve svodi na isto. Ako savladate neke osnove, bez problema možete konturisati bilo koji oblik lica.

Podočnjake i bubuljice prekriti korektorom

Videli ste kako možete vizuelno oblikovati lice, međutim konturisanje se ne sastoji samo u tome. Konturisanje podrazumeva i prikrivanje nesavršenosti na licu.

Da krenemo od podočnjaka. Najbolja stvar za podočnjake je korektor. Žuti ili ružičasti korektor će fino prikriti podočnjake, naročito modre, dok će zeleni lako ukloniti crvenilo na vašem licu. Ako su podočnjaci naborani, potrebno je da vam korektor bude za nijansu svetliji od pudera, a nanesite ga u obliku obrnutog trougla i dobro ga utapkajte. Za vrećice ispod oka, koristite tamniju nijansu korektora a iluminator takođe može biti dobar u prikrivanju vrećica ako ste vešti sa šminkom. Poželjno je nanositi korektor ispod pudera ili možete staviti prvo tečni puder kao podlogu, zatim korektor, pa puder u prahu.

Podočnjaci se lako pokrivaju, ali je mnogo teže naći adekvatan korektor, odnosno pogoditi željenu nijansu, ako ga uzimate prvi put. Evo kako izgleda nanošenje korektora na lice:

Slično kao i sa podočnjacima, korektorom možete sakriti bubuljice, fleke i druge nesavršenosti vašeg lica. Ovoga puta ne preterujte sa korektorom, samo ga malo utapkajte na željeno mesto. Preko toga, naravno, ide puder.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts