Kako napisati propratno pismo?

Propratno pismo

Propratno ili motivaciono pismo jeste dokument koji je preporučljivo slati uz CV, odnosno biografiju prilikom konkurisanja za posao.

Znamo da CV sadrži sve podatke o obrazovanju , radno iskustvo i znanja, kao i dodatne veštine. Takođe, CV se piše po tačnom šablonu, tačnije formi i na prvi pogled može izledati sličan mnogim drugim kandidatima. Dok propratno pismo treba da istakne upravo to što piše u CV, tačnije ono najbolje u vama.

Odgovorite na sledeća pitanja – sa iskustvom ili bez iskustva

Pri pisanju propratnog pisma uvek treba da imate u glavi pitanja – Zašto sam ja najbolji kandidat za ovaj posao? Kolike su šanse da baš mene odaberu? Tako da propratno pismo treba da bude u suštini odgovor na ova pitanja.

Propratno pismo ne bi trebalo da sadrži više od 250 reči, maksimalno. Najbitnije je napisati svoje specifičnosti i sebe na prirodan i realan način (bez pretaranog ukrašavanja ) prikazati, prezentovati u kratkim crtama svoje specifičnosti. Nešto poput individualnog pečata, kao što nosite jedinstveni matični broj ili svoje ime i prezime, tako treba da shvatite i propratno pismo, kao prikazivanje jedinstvene „poslovne slike“ o sebi.

Uz biografiju

Ono što niste mogli da kažete u biografiji to objasnite u propratnom pismu.

Naravno, i ovde se prilagođava tekst poslu za koji se prijavljujete. Sadržaj propratnog pisma za posao knjigovođe značajno će se razlikovati od propratnog pisma za marketing menadžera, programera ili bankara.

Svakako u propratnom pismu se navode dokumenti koji se prilažu (u attachment-u), na koje budući poslodavac treba da obrati pažnju.

Standardna forma

Ono što je isto za svako propratno pismo jeste da početak treba da glasi Poštovani (ako znate napišite i ime osobe kojoj se obraćate i njenu funkciju ili samo ime kompanije). Ukoliko se obraćate na engleskom to bi glasilo: Dear (Ms ili Mrs). Propratno pismo je zvanična forma obraćanja, odnosno komunikacije između vas i budućeg poslodavca, tako da treba da se shvati kao poslovni razgovor, tj. kao poslovno pismo.

Takođe, propratno pismo se obavezno završava sa frazom „S poštovanjem“, odnosno na engleskom sa „Kind regards“. I na samom kraju bi trebalo navesti datum i mesto pisanja pisma.

Kod nekih konkursa za posao traži se slanje biografije, propratnog pisma, kao i ostale dokumentacije putem pošte. U tom slučaju nemojte slati pismo u bilo kojem drugom kovertu osim belog i tekst odštampati na isključivo belom papiru, a preporučuje se format A4 (standardni) kako za biografiju (CV) tako i za propratno pismo.

Realna slika o sebi

Veoma važno je da u ovakvoj vrsti poslovnog pisma ne preterujete, već imate što je moguće veću prirodnost izražavnja i opisivanja sebe. Poželjno je dati konretne primere vezane za dosadašnje radno iskustvo a koji su u vezi sa poslom koji je naveden u konkursu. Uvek imajte u vidu dok pišete propratno pismo da pretstavljate sliku o sebi u najrealnijem obliku, jer kad vas pozovu na razgovor moraćete to i da opravdate.

Poslužite se slobodno i terminim iz konkursa ili nekim sinonimima jer će se videti da ste konretni i da znate šta je vaš budući posao.

Bez konkursa

Ukoliko se prijavljujete za posao bez objavljenog kokursa, dobro će vam poslužiti konkursi nekih drugih firmi na koje ste nailazili tokom traženja te pozicije za koju se prijavljujete. Pogledajte koji se obično termini koriste u opisu posla za koju se prijavljujete i slobodno možete naglasiti da ste istraživali kojim firmama ćete ponuditi svoje znanje i da ste zbog određenih razloga izabrali baš tu firmu kojoj pišete propratno pismo uz svoju radnu biografiju.

Bez radnog iskustva

Ako nemate radnog iskustva, možete ponuditi da prvih mesec- dva dana dolazite na posao ne bi li se upoznali sa zadacima koji se od vas očekuju, firmom, kolektivom, misijom firme, odnosno da volontirate. To svakoj firmi ide na korist, a i vama.

Primer za posao u marketingu

Daćemo i jedan primer propratnog pisma, jer kao što smo naveli on se mora prilagoditi svakom poslu za koji se konkuriše. Tako da ovaj primer možete iskoristiti za svaki posao na koji budete konkurisali uz obavezno prilagođavanje ključnih termina koji opisuju poziciju na koju se prijavljujete.

Propratno pismo za saradnika u marketing:

Poštovani,

Ovim pismom želim da se prijavim za poziciju Saradnika u marketing u (ime kompanije).

S obzirom na to da sam diplomirala (ime fakulteta), u oblasti marketinga, smatram da posao u Vašoj firmi može doneti obostrani pozitivan učinak. Moje znanje se pored marketinga, zahvaljujući širini mog interesovanja i preduzimljivosti, proširilo i na oblasti administrativnih i PR poslova.

Pripadati timu Vaše kompanije koja se kotira kao jedna od vodećih u regionu u oblasti (navesti delatnost kompanije za koju konkurišete) predstavlja za mene veliku čast kao i ličnu i profesionalnu nadogaradnju.

Sigurna sam da svojim znanjem, iskustvom i eneregijom mogu ispuniti Vaša očekivanja, a u cilju ostvarivanja misije Vaše kompanije.

Poslovi na kojima sam radila (navesti firme i poslove koji su slični poslu na koji konkurišete) doneli su mi iskustvo i samopouzdanje, a jedan od stalinih rezulatat u mom radu vidljivi su kroz uspešno ostvarivanje kontakata kao i sklapanje poslovnih ugovora koji isključivo služe za unapređivanje firme i poslovne misije.

Smataram da sam kvalitetan kandidat koji može doneti korist Vašoj firmi.

U prilogu Vam šaljem svoj CV (ili radnu biografiju), kopiju diplome i nekoliko pisama preporuke, kao što ste naveli u oglasu.

Slobodno me možete kontatirati telefonom ili preko maila, ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije.

Zahvaljujem se unapred na izdvojenom vremenu.

Srdačno,

Ime Prezime

POTPIS

Dalje, ukoliko konkurišete za posao u banci naravno da ćete sve gore navedene termine vezane za marketing pretvoriti u bankarske termine, odnosno služite se terminima koji su pomenuti u konkursu, u delu “Opis posla”.

To isto važi i za sve druge poslove, bilo da se radi o konkursu za programera ili medicinskog radnika, ili pak za HR poslove ( Human Resources iliti ljudski resursi).

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts