|

5 zanimljivih činjenica koje niste znali o uniformama

Pripadnici mnogih  profesija nose uniforme ‒ policajci, vatrogasci, doktori, piloti, kuvari… Međutim, da li ste se nekada zapitali kako su uniforme zapravo nastale, zašto postoje i čemu služe?

Zašto doktori nose belo, a hirurzi zeleno, i čemu služi visoka kuvarska kapa? Odgovore na ova i još mnoga pitanja pripemili smo za vas u tekstu koji sledi. Pročitajte naš tekst i saznajte pet zanimljivih činjenica o uniformama koje do sada niste znali.

Kako su nastale uniforme i koja je njihova svrha?

Možda mislite da je glavni smisao uniforme isticanje nečije profesije ili zvanja, sticanje autoriteta i ostavljanje utiska na obične ljude. Međutim, uniforma je zapravo mnogo više od toga.

Uniforme su nastale iz drugih razloga, a to su stvaranje osećaja zajedništva, zaštita, higijena i udobnost. Osećaj zajedništva igra veliku ulogu pre svega kod “timskih” profesija poput vojske i mornarice, ali se njegov značaj danas ogleda i kroz sportske i školske uniforme.

Segmenti higijene i zaštite su vrlo očigleni ‒ vatrogasce uniforma štiti od vatre, kuvare od opekotina iz kuhinje, a kape i rukavice kod doktora i medicinskih sestara služe za održavanje higijene.

Takođe, ne smemo zaboraviti na udobnost. Bez obzira da li se radi o policajcu, doktoru, medicinskoj sestri ili kuvaru, ono što nosioci ovih zvanja na sebi nose mora biti udobno kako bi svoj posao mogli da obavljaju neometano.

Zato treba sašiti uniforme po meri, jer će samo tako one moći da služe svojoj svrsi, a to je da osobi pruže zaštitu, ali i udoban i komforan rad, kako bi ona mogla da se fokusira na posao i svoje radne zadatke obavlja nesmetano.

Kuvarska kapa – komad uniforme koji privlači najviše pažnje

Od svih delova uniformi, možda najviše znatiželje budi upravo kuvarska kapa. Verovatno ste se i vi pitali zašto ona izgleda baš tako kako izgleda? Zašto je tradicionalna kuvarska kapa visoka i bela, sa puno nabora?

Istina je da svaka njena karakteristika ima svoje značenje. Naime, bela boja predstavlja odraz čistoće i higijene, a visina kape je kroz istoriju simbolizovala znanje i umeće kuvara. Što je kuvar imao više iskustva, to je višu kapu nosio, pa su najstariji i najiskusniji kuvari u kuhinji imali i najviše kape.

Nabori na kapi ukazivali su na broj kuvarskih tehnika koje je jedan kuvar savladao, pa se tako smatralo da je kuvar sa sto nabora na kapi umeo da pripremi jaje na sto različitih načina.

Beli doktorski mantil – statusni simbol ili stvar potrebe?

Da li ste se nekada zapitali, zašto doktori nose beo mantil ili zašto je uniform hirurga zelena? Možda nam se čini slučajnim, ali postoji razlog iza odabira boje svake od ovih uniformi.

Od davnina, bela boja je prepoznatljiva boja medicinskih radnika. Međutim, ono što je zanimljivo jeste razlog što doktori nose belu boju. Naime, doktori su počeli da nose belu boju krajem 19. veka, kako bi se razlikovali od onih koji su se predstavljali kao doktori, a zapravo su praktikovali alternativnu medicinu.

Da li ste znali da su prve unfirome medicinskih sestara bile sive?

Tek početkom 20. veka medicinske sestre počele su da se oblače u belo, jer bela boja asocira na higijenu i čistoću. Naravno, nije bilo lako nositi belu boju i izgledati čisto dok se brinete o pacijentima, ali belu uniformu je bilo lako održavati uz pomoć  izbeljivača.

Zašto hirurzi nose zeleno?

Sa druge strane, tradicionalna boja uniforme jednog hirurga jeste zelena. Međutim, zanimljivo je to da je i uniforma hirurga u početku bila bela, kao i kod ostalih medicinara, ali se početkom 20. veka prešlo na zelenu, jer su hirurzi počeli da se žale na zamor očiju. 

Naime, zelena boja odmara oči i predstavlja kontrast crvenoj boji krvi i mesa u koju hirurzi gledaju tokom dugih operacija. Iz tog razloga, ako u svojoj okolini imaju nešto zeleno na šta će sa vremena na vreme moći da skrenu pogled, to im u velikoj meri može pomaći da odmore oči i bolje razaznaju različite nijanse crvene.

Kako je nastala policijska uniforma?

Da li ste se nekada zapitali, zašto je tradicionalna policijska uniforma plave boje? Iako je tamno plava boja policijske uniforme vrlo praktična prilikom potere za kriminalcima u mraku, njeno poreklo je zapravo malo drugačije od toga.

Naime, 1839. godine u Londonu nastala je prva moderna policija, a sa njom i policijska uniforma kakvu danas poznajemo. U to vreme, britanski vojnici nosili su crvenu i belu boju, pa je policajcima data tamno plava, kao prva sledeća najčešća boja tkanine koja je tada bila dostupna, nakon bele i crvene koje su već bile zauzete.

Dakle, odabir boja i elemenata uniformi koje danas poznajemo nekada je bio vrlo smislen, a nekada pak i sasvim slučajan! Nadamo se da vam je naš tekst bio zanimljiv, kao i da ste naučili nešto novo i zabavili se čitajući ga.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts