|

Saveti za iznajmljivanje automobila

Iznajmljivanje vozila nije u potpunosti isto kao vožnja sopstvenog automobila, baš zato što morate poštovati određena pravila iz ugovora koji ste sklopili sa rent a car agencijom. U narednim pasusima vam dajemo nekoliko osnovnih saveta na šta sve treba da obratite pažnju kada iznajmljujete vozilo.

1.Da li vam je neophodan GPS?

Rent a car agencije uz automobil nude i dodatne usluge koje se i dodatno naplaćuju. Jedna od najčešćih jeste iznajmljivanje GPS-a. Da li vam je zaista potreban GPS? Ako ste već vozač mnogo vam je isplativije da uložite u sopstveni GPS koji će vam uvek biti potreban, umesto da ga iznajmljujete.

Naravno, možete koristiti i aplikaciju Google Maps sa svog telefona, no mnogi vozači nisu njeni ljubitelji zato što nekad ume da navede na pogrešan put i tako ćete potrošiti više vremena nego što ste isplanirali.

No, u slučaju da ne vozite često i da smatrate da vam je GPS neophodan pri iznajmljivanju vozila, slobodno ga uzmite.Pre samog iznajmljivanja uslikajte vozilo iz više uglova

2. Pre samog iznajmljivanja uslikajte vozilo iz više uglova

Ne možemo dovoljno da naglasimo koliko je bitno da uslikate iznajmljeno vozilo iz svakog ugla pre nego što krenete da ga koristite. Najpre dobro pogledajte automobil, ima li nekih oštećenja? Šta god da nađete slikajte svojim telefonom i sačuvajte.

Zato kad vratite automobil i ako vam u agenciji prigovore da ste učinili neku štetu automobilu, vi ćete na licu mesta imati dokaze da to niste učinili.

Ako propustite ovaj korak i nemate merodavan dokaz, možete platiti visoku kaznu za nešto što nije vaša krivica. Stoga, preporučujemo vam da budete veoma oprezni u trenutku kada budete preuzimali automobil, nemojte istog trenutka sedati za volan, već dobro zagledajte iznajmljeno vozilo. Postoje rent a car agencije koje iznajmljuju vozila bez depozita, ali to ne znači da treba da budete manje oprezni.

3. Kako odabrati odgovarajuće vozilo?

Vozilo pre svega birate po vašim potrebama, željama i mogućnostima. Da li putujete sami, sa porodicom, saradnicima, prijateljima? Na primer, ako idete na u Grčku na more sa porodicom biće vam potreban veliki gepek i veći automobil, kao i sedište za decu kako bi svima bilo udobno u vozilu.

Sa druge strane, u slučaju da putujete sami ili sa još jednom, dve osobe na par dana možete iznajmiti manji i jeftiniji auto. U obzir dolaze čak i smart automobili zbog lakšeg parkiranja u gradu.

4. Nemojte dozvoliti drugoj osobi da vozi iznajmljeni automobil

Ako se automobil iznajmljuje na vaše ime, nema razloga da ga neko drugi vozi, slična pravila važe i sa automobilima koja nisu na iznajmljivanje, gde je potrebno da lice koje vozi tuđi automobil poseduje saobraćajnu dozvolu automobila i sopstvenu vozačku.

Ne preporučuje se da neko vozi vaš automobil iz razloga što ćete vi odgovarati ako se datom automobilu nešto desi, a uz to možete imati još problema ako vas zaustavi policija.

Pojedine rent a car agencije nemaju problema sa tim da neko drugi vozi auto sem onog ko ga je iznajmio. Ali imajte na umu šta god da se desi, to će biti na vašu odgovornost, naročito ako niste uzeli osiguranje koje bi pokrilo moguću štetu.

5. Automobil održavajte čistim

Trebalo bi da se podrazumeva da ćete iznajmljeni automobil da održavate kao svoj, ili čak i bolje, ali neretko to nije slučaj. Pojedinci neće održavati iznajmljeni automobil dovoljno čistim baš zato što nije njihov.

Zato, dok vozite automobil, ili pre nego što ga vratite rent a car agenciji odvezite ga na pranje ukoliko je to potrebno. Neke rent a car agencije daju kazne i u slučajevima da vozilo nije dovoljno dobro održavano.

Održavanje vozila podrazumeva da ne pušite cigarete u njemu. Automobil se neće dovoljno izvetriti i da stalno držite prozor otvorenim. Uz to nepušači mogu nepogrešivo da osete da li je cigareta zapaljena u vozilu. U nekim agencijama će i to smatrati dovoljnim razlogom da vas kazne za neodržavanje vozila.

6. Napunite rezervoar gorivom pre vraćanja agenciji

Pojedine rent a car agencije su strožije od drugih, te zahtevaju da se automobil vrati sa sasvim punim rezervoarom, dok će vam neke druge oprostiti ako je goriva ima manje ispod maksimuma. U svakom slučaju, preporučujemo vam da pre nego što vratite vozilo u agenciju odete do pumpe koja je njoj najbliža i natočite gorivo.

Na ovaj način ćete izbeći kaznu. Imajte u vidu da uz određenu nadoknadu neke agencije će vam dozvoliti da vratite prazan rezervoar, ali je nadoknada skoro uvek skuplja od samog plaćanja goriva, te je prva opcija uvek isplativija.

7. Raspitajte se da li je moguća vožnja u drugu državu

Pri potpisivanju ugovora sa agencijom je vrlo bitno da pročitate ugovor ili da pitate zaposlene da li je moguće ići preko granice sa iznajmljenim vozilom. Obično kada iznajmljujemo vozilo ili to činimo radi poslovnih sastanaka ili smo na odmorima. Oba podrazumevaju da bismo mogli voziti i u neku od okolnih država.

Svaka rent a car agencija određuje sopstvena pravila što se ovog pitanja tiče, te se zato unapred raspitajte kako kod njih stvari funkcionišu da ne bi ste plaćali kazne.

Uz to, neke agencije ograničavaju i broj pređenih kilometara, pa se kilometri preko dodatno naplaćuju, dok kod nekih drugih agencija nemate nikakvih sličnih ograničenja. Uvek pažljivo čitajte ugovor da biste kasnije uštedeli.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts