|

Saveti za održavanje laminata

Dugotrajnost podne obloge, u dobroj meri, zavisiće i od toga, kako je tretiramo i održavamo. Laminat, u tom smislu, nije drugačiji. Iako je jednostavan za održavanje, postoji par saveta kojih se svakako treba pridržavati, ukoliko želimo da on zadrži svoj izgled, ali i svoju funkcionalnost, što je duže moguće.

Laminat je jedna od podnih obloga koja ima striktna uputstva za upotrebu, kada je reč o održavanju. Odnosno, prva stvar koju treba konsultovati kada je reč o održavanju jeste samo uputstvo proizvođača.

Kako je jedna od stvari koje laminat ne trpi, vlaga i voda, tako je i jedno od prvih pravila kojih se treba pridržavati i to da se on tretira sa minimalnom upotrebom vode. Generalno, čišćenje laminata suvom krpom treba obavljati redovno, odnosno svakodnevno, kako se prašina i nečistoća ne bi nakupljale. Ono što se u praksi pokazalo jeste i to da je uvek preporučljivije koristiti pamučne krpe umesto onih od mikrovlakana koje su često previše natopljene vodom. Takođe, preporučuje se brisanje u smeru u kom je laminat slagan prilikom postavljanja.

Još jedna stvar koju laminat ne trpi jesu četke sa grubom dlakom. Stoga je obavezno da se za čišćenje laminata koriste mekane četke, koje neće oštetiti površinu laminata. Takođe, kada je reč o laminatu, mnogo je bolje koristiti metlu, za uklanjanje površinskih nešistoća, nego usisivač.

Pored svakodnevnog održavanja suvom krpom, laminat je povremeno potrebno očistiti i temeljno, u smislu upotrebe neke tečnosti. Ono što je svakako najsigurnije, jeste upotrebiti krpu koja je prethodno natopljena u mlakoj vodi, ili sredstvu namenjenom za čišćenje laminata. Na tržištu postoji veliki broj sredstava koji su namenjeni baš za čišćenje laminata. Nijedna vrsta abrazivnih sredstava nije dozvoljena kada je reč o laminatu. Nakon ovoga, uvek je potrebno preći pod suvom krpom kako se na istom ne bi zadržavala vlaga. Naročito treba obratiti pažnju na rubove spojeva laminatnih podova, koji su posebno osetljivi na vlagu jer ukoliko tu dođe do prodiranja ili zadržavanja vode, laminat nabubri i može trajno da bude oštećen. Ovakav vid čišćenja, iz ranije navedenih razloga, nije preporučljiv za svakodnevnu upotrebu te se čišćenje vlažnom krpom ne bi trebalo sprovoditi češće od jedan do dva puta, u toku jednog meseca.

Ono što takođe treba da izbegavati jesu sredstva za sjaj ili vosak jer oni formiraju tanke masne slojeve koji kasnije ne mogu lako da se otklone i čije bi otklanjanje trajno oštetilo laminat. Za čišćenje laminata nisu pogodna ni sredstva koju su namenjena održavanju parketa.

Još jedna stvar koja se nikada ne treba raditi, jeste poliranje ili brušenje jer to takođe može trajno da ošteti laminat.

Kao što se iz navedenog vidi, održavanje laminata nije komplikovano, ali ipak postoje neka pravila kojih se treba pridržavati kod redovnog održavanja. A samo redovno održavanje i čišćenje je neophodno jer upravo ono je i ključ za sprečavanje ogrebotina na laminatu.

Zahvaljujemo se Miroslavu Momčiloviću vlasniku ekskluzivnog salona laminata Breza Enterijeri

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts