Saveti za izbor kade za kupatilo

Kade za kupatilo u savremnom dobu neretko predstavljaju statusni simbol. Setite se odnah šta pomislite kada neko kaže da ima džakuzi, hidromasažnu kadu… Prva asocijacija je svakako luksuzno uredjen dom.

Dans džakuzi, a nekada kroz istoriju to su bila velika parna kupatila namenjena samo retkim srećnicima i bogatašima.

Tržište je sve bogatije različitim i neobičnim oblicima kada, bojama, veličinama, ali imaterijalima od kojih su kade napravljene ali su bez obzira na veliki izbor i dalje napopularnije klasične četvrtaste kade, ili ugaone, jer su najjednostavnije za ugradnju i uklapanje. Osim četvrtastih kada, oni koji imaju manju površinu kupatila odlučuju se sa kade sa suženjem na jednom kraju, malih dimenzija, kako bi ostalo mestaza rečimo površinu za odlaganje kozmetike pa čak i za manji umivaonik.

zidana kada

Staklene kade

Moderne staklene kade su pokazatelj luksuza. Nove linije ovakvih kada od specijalnog posebno otpornog stakla nude kade u raznim bojama. Sigurno će osvežiti kupatilo na jedinstven način. Ipak, pošto je u pitanju novitet na tržištu, ne spadaju u jeftine delove kupatilske sanitarije.

staklena kada

Akrilne kade

Medju najprodavanijim kadama su akrilne kade koje se vrlo lako održavaju i čiste. Za razliku od kada koje su emajlirane i na kojima se svaka mrlja i manja ogrebotina vrlo dobro vide i primećuju, akrilne kade su druga priča – zahvalne su za održavanje i oštećenja su skoro nevidljiva. Koliko koštaju akrilne kade? – Cene se kreću od 14 000 za manje modele , koje treba ugradjivati ili zazidati, a cena za veće je oko 45 000 dinara sa kompletnom opremom.

akrilna kada

Drvene kade

Kade su u poslednjih nekoliko godina doživele velike promene u dizajnu ali i po pitanju materijala od koga se izradjuju. Dizajn drvenih kada je krajnje ekstravagantan, a drvo kao jedan od najplemenitijih materijala, idealno je za izradu kada ali i za oplemenjivanje kupatilskog prostora na poseban prirodan način.

Drvene kade su posebno zaštićene kako bi bile otporne na uticaj vode, tople su, prijatne i jednostavne za održavanje. Uklopiće se u bilo koji stil. U nekim radionicama drvene kade se ručno izradjuju. Proizvode se od različite vrste drveta tako što se drvna gradja sabija a zatim potapa u smolu. Ogrebotine na ovakvim kadama rešavaju se jednostavno poliranjem.

drvena kada

Limene kade

Limene kade zapravo se prave od čelika. To su više manje klasične kade ispadaju jeftinije. Cena im je od 8 000 dinara u domaćim salonima.

limena kada

Kade sa nogicama

Vaš je izbor je da li ćete se odlučiti za klasičnu kadu koja se uglavnom u kupatilo ugradjuju kao zidane, ili za kadu sa simpatičnim nogicama koje daju romantičnu notu.Takodje, lako se mogu premeštati ori renoviranju kupatila.

Dimenzije ležećih kada su obično od 150x70cm do 200x80cm.

kada sa nogicama

Hidromasažne kade

Hidromasažne kade se u salonima mogu naći u najraznovrsnijim varijantama – od osnovnih sa vodenim mlaznicama do pravog mini spa centra. Ako rešite da kupite hidromasažnu kadu,napravite izvode za struju, vodu i kanalizaciju u skladu sa priloženom tehničkom dokumentacijom.

ugaona kada

Plastične kade su zapravo kade koje u materijalu sadrže plasiku u kombinaciji sa drugim elementima , jer samaplastika je nedovoljno otporna za težinu koju treba da podnese. Prave plastične kade su one manjih dimenzija i koriste se kao deo kamperske opreme.

mala kada

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts