|

Trajno rešenje za perut i svrab glave

Problem perutanja kože glave i malih belih ljuspi u kosi i na odelu ima svaki drugi čovek na planeti. Perut se javlja i kod suve i kod masne kose.

Mnoge osobe se osećaju loše kada primete perut na svojoj poslovnoj odeći jer ne žele da deluju neuredno. Odma se kreće sa uzimanjem šampona protiv peruti Ipak, nije lako izaći na kraj sa dosadnim ljuspicama.

Raširenosti ovog, više estetskog nego zdravstvenog problema, doprinosi neefikasnost lečenja, ali i nerazumevanja uzroka nastanka.

Kako nastaje perut?

Perut se pojavljuje kada se ubrza proces obnavljanja kože, usled aktiviranja prirodnog mehanizma odbrane od prenaseljenosti gljivicama iz roda Malessezia i bakterijama.

Gljivice i bakterije se hrane sebumom i mrtvim ćelijama kože, a postaju naročito brojne kada se poremeti prirodna Ph vrednost kože i kose.

Prirodna Ph vrednost kože i kose najčešće se poremeti usled stresa, pada imuniteta, loše ishane, korišćenja jakih preparata za negu, farbanje i oblikovanje kose.

Seboreja može biti još jedan od razloga nastanka peruti. Tu su još i teški šamponi za kosu sa sulfatima, parabenima i drugim agresivnim supstancama koje iritiraju kožu.

Koža glave se iritira i počinje da svrbi, naročito ako je duže vremena neoprana kosa, ali i kada se pere prečesto jer se stimuliše stvaranje sebuma.

To vodi u začarani krug jer prvo svrbi koža glave koja ima perut, a zatim se zbog češanja i širenja gljivica i bakterija još više pojačava produkcija stvaranja peruti. Kako dakle izaći iz začaranog kruga stvaranja peruti?

Lečenje peruti

Lečenje perutanja kože glave treba najpre početi od utvrđivanja uzroka. Najpre, da li je pojavi peruti prethodio neki stresan događaj jer ako jeste, perut se možda povuče kroz vreme baš kako je i došla.

Otići će u zaborav baš kao i stresna situacija. Iako se ne može reći da stres doslovno izaziva perut, već da slabi lokalni imunitet pa se gljivice brže i više umnožavaju. Ukoliko se radi o seboreičnom ekcemu, osoba nužno mora da se leči kod dermatologa.

Ako perut prati i opadanje kose izvan redovnog sezonskog opadanja, najbolje bi bilo da se poseti lekar i isključi postojanje neke teže bolesti koja je vezana za probleme imuniteta.

Teške šampone i regeneratore bi valjalo odmah zameniti sa šamponima protiv peruti kod svih ostalih slučajeva. Dobar šampon protiv peruti sadrži najčešće cink pirition, pirictone alamin ili neku drugu jaku aktivnu supstancu koja deluje antibaktericidno i antifungicidno, te rešava prenaseljenost bakterija i gljivica koje nam prave problem.

Šampon protiv peruti ima za zadatak da uravnoteži Ph vrednost kože glave i time spreči dalje razmnožavanje njenih nepoželjnih stanovnika. Dodatna osobina dobrih šampona je izvrsna hidratacija i umirenje iritirane kože.

Šamponi protiv peruti za profesionalnu upotrebu, koje proizvode renomirane svetske kozmetičke kompanije, obično sadrže prirodna ulja i biljne ekstrakte koji neguju i leče kožu glave.

Pored šampona, tu su još i ampule sa koncentrisanim aktivnim supstancama koje pomažu u borbi protiv peruti. Za potpuno izlečenje je potrebno strpljenje i vrlo dobra higijena, koja podrazumeva i redovno pranje češljeva i četki za kosu, kao i svih traka i gumica za kosu.

Gde kupiti kozmetiku protiv peruti?

Specijalizovana prodavnica za prodaju profesionalnih frizerskih preparataBellissima Shop iz Novog Sada nudi sjajnu ponudu šampona, ampula i tretmana protiv peruti. Naručivanje je vrlo jednostavno putem sajta prodajakozmetike.com, a preparati su na vašoj adresi u roku od dva dana.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts