|

Od čega zavisi plodnost muškaraca?

Neplodnost je definisana kao nemogućnost postizanja kliničke trudnoće nakon godinu dana redovnih nezaštićenih seksualnih odnosa, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. U Srbiji, prema najnovijim podacima, više od 400 hiljada parova ima problem sa začećem.

Naša zemlja je među prvih 10 na svetu po negativnom natalitetu (broju živorođene dece na hiljadu stanovnika) i to predstavlja veliki problem, jer utiče na smanjivanje broja stanovnika i ubrzava starenje nacije.

Kada tokom plodnih dana žene, dođe do nezaštićenog seksualnog odnosa, spermatozoid plodnog muškarca dolazi kroz vaginu do materice žene, i ulazi u jajnu ćeliju. Oko nedelju dana kasnije, jajna ćelija je uve’ana, usađuje se u zid materice, i tu dalje nastavlja razvoj.

Iako je do nedavno neplodnost kod muškaraca bila tabu tema, a veći deo krivice pripisivan ženi, prema mnogim istraživanjima je utvrđeno da je sterilitet podjednako zastupljen kod oba pola.

Različiti faktori mogu da dovedu do neplodnosti, u trećini slučajeva problem je kod muškarca, u trećini kod žene, a u ostalim i kod jednog i kod drugog, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Neki od uzroka neplodnosti muškaraca su hormonski dizbalans, loše životne navike, stres, autoimune bolesti, povrede, gojaznost, izloženost visokim temperaturama, infekcije, učestalost upražnjavanja seksualnog odnosa, bolesti organa reproduktivnog sistema i drugo.

Šta pokazuje spermogram?

Spermogram je jedan od osnovnih testova za ispitivanje plodnosti muškarca. Ovim pregledom se dobijaju podaci o ukupnom broju, procentu pokretnih i nepokretnih spermatozoida, zapremini, viskoznosti, pH, boji…

Pre samog pregleda, nekoliko dana ne treba konzumirati alkohol, cigarete ili narkotike. Kako bi rezultati bili precizni, seksualne odnose treba izbegavati minimum dva dana pre pregleda, jer ima manje spermatozoida, ali ne više od jedne nedelje, kada opada njihova pokretljivost.

Uzorak se obično daje u laboratoriji, masturbacijom u sterilnu bočicu, ili se donosi od kuće najkasnije jedan sat od ejakulacije. Za prikupljanje uzorka ne treba koristiti kondome i lubrikante, pošto mogu izmeniti rezultate analize.

Zdravlje spermatozoida se može popraviti menjanjem nekih životnih navika, pravilnija ishrana koja isključuje konzumiranje alkohola, nikotina, kofeina i narkotika, može da napravi značajnu razliku. Smanjivanje izloženosti stresu pozitivno utiče na plodnost muškaraca, pokazuju istraživanja.

Cena ove analize se, u privatnim laboratorijama, kreće između 1.000 i 1.500 dinara.

Impotencija

Istraživanja pokazuju da u četrdesetim godinama, impotencija pogađa svakog trećeg muškarca. Mnogi muškarci misle da ih nemogućnost da postignu ili zadrže erekciju čini nepodobnim za zasnivanje porodice. Iako je erektilna disfunkcija otežavajuća okolnost, ova pojava nije isto što i neplodnost.

Glavna razlika je u tome što osobe sa sterilitetom nisu plodne, zbog defekta u proizvodnji i funkciji spermatozoida. Kod impotencije, do začeća ne dolazi zato što je seksualni odnos nemoguć.

Erektilnu disfunkciju izaziva niz faktora, a neki od njih su: bolesti kardiovaskularnog sistema, depresija, stres, neka oboljenja (diabetes, Parkinsonova bolest…), lekovi, gojaznost, pušenje, alkoholizam, hormonalni poremećaji…

Potrebno je obratiti se urologu, koji će nakon pažljivog ispitivanja postaviti dijagnozu i odrediti terapiju. Lečenje erektilne disfunkcije je raznoliko, a nekada je dovoljno izgubiti višak kilograma, ostaviti duvan i alkohol, povećati fizičku aktivnost i smanjiti stres.

Za većinu muškaraca, uspešno rešenje problema obezbeđuju lekovi, injekcije ili kreme i gelovi. Nekada se koriste vakuum pumpe, koje deluju tako što dovode krv u penis. Moguće je operativno lečenje i ugradnja implanta, a najnovija metoda lečenja sa preko 90 odsto uspešnosti je lečenje udarnim talasima niskog intenziteta.

Prostatitis

Prostata je muška polna žlezda, veličine kestena, koja se nalazi između mokraćne bešike i rektuma. Proizvodi sekret koji pospešuje kretanje spermatozoida i njihovo preživljavanje, i to je važna funkcija kojom pomaže oplodnju.

Simptomi mogu da izostanu, a kada se jave, to su obično bol u preponama i donjem stomaku, otežano mokrenje, učestalo noćno mokrenje, gnojav i krvav iscedak iz penisa, umor, peckanje, bolna ekakulacija, impotencija…

Lečenje je simptomatsko, mirovanje u postelji, uzimanje dovoljno tečnosti, lekovi protiv temperature, primena antibiotika ako je infekcija bakterijska.

Ako bolest traje duže od tri nedelje, prelazi u hroničan oblik i zahteva posebne dijagnostičke i terapijske procedure.

Nove studije pokazuju da kod prostatitisa, zbog povećanog broja leukocijta opada broj zdravih spermatozoida. Još uvek se ne zna tačan uzrok ove reakcije, ali postoji mišljenje da problem nastaje zbog vrste reaktivnog kiseonika koji oslobađaju leukociti.

O ovim i sličnim temama saznajte više na Stetoskopu, najvećem medicinskom portalu u regionu, gde lekarima možete besplatno postaviti pitanja i zakazati pregled.

Autor: Miloš Đošić

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts