Bol u gornjem delu stomaka

Bolovi u stomaku mogu biti uzrokovani mnogim stanjima u organizmu – od potpuno bezopasnih pa do nekih sa fatalnim ishodom. Teško je utvrditi samostalno o čemu se konkretno radi jer se smeštaj organa u stomačnoj duplji može razlikovati od osobe do osobe. Takodje, nije retkost da smatrate da vas boli stomak a ispostavi se da su pitanju bubrezi. Zato je važno, da se, ako nesnosni bolovi u bilo kom delu stomaka traju duže, obavezno javite lekaru.

Bol u gornjem delu stomaka – opisana i kao bol ispod levog rebra, može biti simptom toga da nešto nije u redu sa slezinom, želucem, crevima, pankreasom ili dijafragmom. Taj gornji stomačni kvadrat sadrži dosta organa i nije lako odrediti koji organ Vam šalje signal upozorenja u vidu bolova.

Znajte da u ovom području stomaka nisu smešteni jetra ni žuč i zbog toga je gornji levi kvadrat trbuha manje podložan bolovima u odnosu na desni. Ipak problemi sa bolovima mogu da se jave.

Kada je u pitanju slezina

Osnovna funkcija slezine je uklanjanje crvenih krvnih zrnaca iz krvotoka kada im prodje radni odnosno životni vek. Slezina ih tada skladišti, zatim razbije i onda vraća njihove delove u koštanu srž, gde će nastati nove ćelije krvi.

Slezina je smeštena tik pod površinom tela za razliku od pankreasa koji je dublje i ide prema kičmi. Zato, kada se ispituje slezina, lekar to radi nežnim pokretima.

Kada je slezina uvećana -što se može desiti kod bolesti, rasteže se njen omotač i upravo to je uzrok bola u spoljnom gornjem levom delu stomaka. Slezina je bolna i na dodir. Slezina može i da pukne, kod mononukleoze.

Licakoja pate od mononukleoze treba da izbegavaju napore i sportske aktivnosti jer bilo koji jači udarac ili neprilagodjeni pokret može da ošteti slezinu koja je u tom slučaju meka.

Ono po čemu ćete prepoznati da je slezina naprsla, osim bola je i predeo oko pupka koji je plavičasto obojen kao posledica nagomilavanja krvi u tom predelu.

bol u stomaku2

Da li su u pitanju creva

Bol u gornjem levom delu stomaka često je posledica nakupljenih gasova koji su zaglavljeni u crevu. Ova bol se može javiti vrlo lako ali uglavnom ne ukazuje na neku bolest. Ali ako nisu u pitanju gasovi ni nadutost, moguće je da se desila upala u ovom delu creva – divertikulitis. Ali tada simptomi uključuju i dijareju ili zatvor, krv i sluz u stolici i blago povišena temperatura. Važno je da pogledate stolicu, ako ima tragova krvi, to ukazuje na krvarenje u crevima a crnaboja stolice ukazuje na krvarenja iz viših delova digestivnog trakta. Potrebno je otići na kontrolu stolice ali bez panike – moguće je da imate tamnu stolicu zbog povećane količine gvoždja u ishrani.

Da li je u pitanju želudac

Vrlo je moguće da se desi bol u želucu nakon jela. Želudac je smešten u gornjem levom delu stomaka i sve što ga nadražuje može da izazove dispepsiju ili gastritis. Nadražujući efekat mogu imati alkohol, pogrešna ishrana, ili lek aspirin pa tako i utiču na pojavu bola.

Ovaj bol nije oštar već je potmuo a prate ga podrigivanje, mučnina i povraćanje. , već je pre potmuo i često je praćen mukom i povraćanjem. Iako je u većini slučajeva reč o gastritisu, posetite lekara jer možda imate čir na želucu ili tumor.

Želudačna kila kao uzrok bola

Pošto dijafragma ima otvor kroz koji hrana prolazi do stomaka, i kada su mišiči koji kontrolišu veličinu tog otvora oslabe, što se dešava sa godinama, taj otvor se može uvećati. Tada se gornji deo želuca kreće iz abdomena u grudnu duplju. Ovo stanje nazivase želudačna kila, a kada kiselina iz želuca dodje do kile, osećate bol u gornjem levom delu stomaka a nekada i ispod grudi. Bol pri savijanju se povećava kao i pri ležanju na ravnoj podlozi, što nije slučaj sa srcem.

bol u stomaku1

Bol u stomaku i pankreas

Pankreas se pruža gornjim delom stomaka i kada je upaljen, usledi bol kako po sredini tako i na levoj ili desnoj strani gornjeg stomaka.

Razni su uzroci oštećenja ili upale pankreasa. To su postojanje tumora, konzumacija alkohola, duže koriščenje steroida i diuretika, izliv žuči, prolazak kamena kroz žučne kanale…

Na pankreas treba da sumnjate ako je bol vrlo oštar i dubok, a simptome prate jača temperatura, mučnina i povraćanje. Takodje, mogućeda je uzrok u pankreasu ako spadate u neku odnavedenih rizičnih grupa.

Drugi uzroci bolova u stomaku

Ako u stomaku imate bol koji se pojačava pri udisaju, mogućeje da imate virusnu pleuriziju odnosno zapaljenje pluća. Bol kod disanja javiće se i ako imate neki drugi upalni proces u plućima. U slučaju da se nadražaj koji uzrokuje bol zbog pluća proširi na dijafragmu, činiće Vam se da bol dolazi iz stomaka.

Ako ste možda povredili neko rebro dok ste se bavili sportom ili ste u postmenopauzi pa su kosti osetljivije i krte, takodje možete imati bol za koji Vam se čini da je u stomaku. Bol u rebrima će se pojačati ako kašljete i kada pritisnete mesto gde je bol najjači.

Ako pak imate bol koji se širi u ledja, moguće je dasu posredi neki drugi uzroci pa je u svakom slučaju neophodno javiti se lekaru.

Ako bilo koja bol traje duže od pola sata, takodje je obavezna medicinska pomoć ili konsultovanje sa lekarima.

Ovaj tekst je informativnog karakterai i ne zamenjuje stručno uspostavljanje dijagnoze.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts