|

4 najbolja vitamina za jačanje imunog sistema

Premda je najbolji način za unos vitamina zdrava ishrana, ponekad je našem organizmu potrebna mala pomoć. Ovo su 4 vitamina koja bi trebalo da uzimate!

Ukoliko ste bolovali od gripa i drugih problema izazvanih virusima, moguće je da su vašem organizmu potrebni vitamini da bi ojačao imuni sistem. Premda je zdrava i izbalansirana ishrana najbolji način da povećate unos vitamina, ponekad je našem organizmu potrebna veća doza.

S druge strane, dnevno preporučene količine nije uvek moguće dostići svakodnevno, a nisu ni za svačiji džep. Rešenje ovog problema leži u činjenici da vitamini dolaze u različitim oblicima, što olakšava dostizanje dnevne granice.

Kako biste ojačali svoju odbranu, trebalo bi da vodite računa da ispunite svakodnevno potrebni unos ova četiri vitamina. Ukoliko to ne možete da postignete ishranom, možda je vreme da potražite vitaminske suplemente. Oni su prilično pristupačnih cena i na duge staze mogu da vam pomognu da uštedite novac koji biste davali za lečenje. Nastavite da čitate ovaj članak da biste saznali koje vitamine bi trebalo da uzimate da biste ojačali imuni sistem.

Vrhunska 4 vitamina za jačanje imunog sistema

Ovde ćemo navesti 4 vitamina za jačanje imunog sistema. Njih bi trebalo da uzimate ne samo kada se razbolite, već i pre nego što do toga dođe. Na taj način će vaš organizam biti jak, a vaš odbrambeni sistem će odagnati moguće zarazne bolesti.

  1. Vitamin A

Prvi vitamin na našem spisku je od presudne važnosti za jačanje imunog sistema. Nalazi se u povrću, kao što su šargarepe, spanać, brokoli i kupus. Takođe, ima ga u mlečnim proizvodima, kao što su mleko ili maslac, pa čak i u voću, na primer, dinjama, kajsijama i mangu.

Šta radi vitamin A? On ima ulogu u stvaranju belih krvnih zrnaca i pomaže organizmu da se bori protiv infekcija. Ovo je ključno u slučajevima prisustva virusa u organizmu. Bela krvna zrnca se bore protiv virusa i čak ih brzo iskorenjuju u slučaju infekcije. Ako vaša bela krvna zrnca ne obavljaju svoj posao, ili ih nema dovoljno, šanse za nastanak infekcije rastu u velikoj meri.

  1. Vitamin B

Vitamin B jača imuni sistem. Namirnice poput avokada imaju visok sadržaj ovog vitamina, dok druge namirnice poput mlečnih proizvoda, kao što su jogurt ili mleko, takođe sadrže ovaj vitamin. Radi raznovrsnost, jedite povrće poput špargli, a isto tako i meso i ribu, kako biste imali dovoljno vitamina B u ishrani.

Ovaj vitamin ima ključnu ulogu za sveukupno funkcionisanje organizma, jer reguliše apsorpciju brojnih drugih komponenti. Na primer, kada je nivo vitamina B12 ili vitamina B9 u organizmu nizak, obično dolazi do smanjenja broja antitela. Na taj način je organizam izložen velikom broju infekcija, a sposobnost brzog oporavka od infekcije je smanjena.

  1. Vitamin C

Verovatno vam je vitamin C najpoznatiji, jer supermarketi reklamiraju sok od pomorandže kao izvor vitamina C.

Opšte je poznato da vitamina C ima u citrusima, kao što su pomorandže i limun, a isto tako i u drugom voću, kao što su kupine, guava, kivi i jagode. Bez obzira na sve, vitamin C može da se nađe (u zaprepašćujućoj količini) i u povrću poput peršuna i crvene paprike. Probajte da mešate izvore da biste jeli različite namirnice za svaki obrok.

Šta radi vitamin C? Konzumiranje vitamina C povećava proizvodnju interferona, proteina koji štiti ćelije od bilo koje virusne infekcije. Brojne grupe istraživača ispitivale su važnost unosa vitamina C, a on se i dalje smatra jednim od najboljih vitamina za stvaranje jakog imunog sistema

  1. Vitamin E

Naš poslednji vitamin na spisku vitamina za jačanje imunog sistema nalazi se u orasima, bademu i kikirikiju. Ima ga i u semenkama suncokreta, spanaću i brokoliju. Najbolja ulja za kuvanje i pripremu slata su suncokretovo i sojino ulje.

Vitamin E je koristan za imuni sistem zbog svojih antioksidantnih svojstava. On se bori protiv slobodnih radikala i pomaže ćelijama da se regenerišu i rade besprekorno.

Važnost vitamina za zdravlje

Obično potcenjujemo važnost koju vitamini imaju za naše zdravlje. Najveću opasnost predstavlja kada stalno jedemo iste namirnice i zaboravljamo na raznovrsnost ishrane. Ovakav način ishrane u velikoj meri ograničava unos vitamina, pa zbog toga ostajemo bez odbrane od virusa i infekcija.

Kako bismo bili zaštićeni od gripa i drugih infekcija, presudno je da imamo snažan i otporan imuni sistem. Za većinu ljudi to znači da je neophodno da paze na raznovrsnost i imaju ishranu sa visokim sadržajem svega što smo pomenuli ranije. Da li već uzimate vitamine za jačanje imunog sistema?

Od sada pokušajte da u svoju ishranu uvrstite namirnice koje sadrže vitamine A, B, C i E. Primetićete da ćete biti manje podložni infekcijama. Vremenom ćete videti da više ne obolevate tako često.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts