Koja su najpoznatija letovališta u Turskoj?

Zemlja koja se prostire na dva kontinenta, Evropu i Aziju, Turska je sve atraktivnija u pogledu turizma. Veliki broj turista iz celog sveta posećuje turska letovališta na Egejskom i Sredozemnom moru.

Ipak, neka od njih se izdvajaju, što po sadržajima koje nude turistima, što po bogatom istorijskom i kulturnom nasleđu, što po fascinantnoj prirodi.

Iako se veći deo teritorije Turske nalazi na tlu Azije, a manji na evropskom tlu, zemlja predstavlja idealan spoj kulture i istorije dva kontinenta.

Kušadasi

Na obalama Egejskog mora leži jedno od najpopularnijih letovališta u tom regionu Turske. Nekadašnji Neapolis, Kušadasi je od omanjeg ribarskog sela, postao živo letovalište, koje iz godine u godinu posećuje sve veći broj turista iz celog sveta, pa i iz Srbije.

Na samom izlasku iz grada, udaljenog oko 90 kilometara od nekadašnje Smirne, a danas Izmira, nalazi se poluostrvo, kome ovo letovalište i duguje naziv. Izuzev ostataka nekadašnjeg utvrđenja i svetionika, na tom poluostrvu smešten je i zoološki vrt, koji je posebno interesantan turistima.

Kemer

Tek nešto više od 40 kilometara deli Kemer i Antaliju, što ga čini vrlo lako dostupnim, upravo zbog blizine aerodroma u Antaliji.

Plaže u Kemeru zapravo su deo jedne, prostrane i duge, koja nosi naziv Moonlight beach. I priroda je bila blagonaklona prema ovom turskom letovalištu, pa se u njegovoj blizini nalaze mnoge atrakcije, idealne za ljubitelje avanture.

Bodrum

Praktično na granici dva mora, Egejskog i Sredozemnog, nalazi se Bodrum. U blizini jednog od najluksuznijih turskih letovališta nalaze se Kušadasi i Marmaris.

Antički Halikarnas, u kome se nalazilo i jedno od 7 čuda starog sveta, čuveni mauzolej, danas je jedno od najelitnijih letovališta turske rivijere.

Belek

Još jedno letovalište u blizini Antalije i aerodroma je Belek. Novijeg datuma, ovo mesto je poznato po luksuznim hotelima i brojnim sadržajima.

Izuzev vodopada Manavgat, u blizini ovog letovališta se nalaze i brojni tereni za golf, ali i šume eukaliptusa i četinara, te ostaci dva antička grada, što Belek čini još atraktivnijim.

Antalija

Oba dela Antalije, i stariji i noviji deo, nadvisuje četinarima prekrivena planina Taurus. Upravo to je i osnovni razlog zbog koga se ovo tursko letovalište neretko smatra vazdušnom banjom.

A s obzirom na to da se Antalija može pohvaliti sa 300 sunčaniha dana u toku godine, prosečno, te da u gradu postoji i aerodrom, sasvim je jasno zbog čega letovanje u Antaliji vrlo često biraju i turisti iz Srbije i iz celog sveta.

U blizini Antalije je i Lara, čuvena plaža i područje sa brojnih hotelima visoke kategorizacije.

Side

Slobodno se može reći da će u ovom turskom letovalištu posebno uživati ljubitelji istorije. Tim pre što se u blizini nalaze i ostaci antičkog grada, a koji je bio jedan od najznačajnijih u svoje vreme. Zapravo, Side osim uživanja u svim sadržajima, potrebnim za ugodan odmor, nudi i pravu pravcatu šetnju u prošlost. Praktično se na svakom koraku mogu uočiti ostaci bogate i duge istorije ovog grada.

Alanja

Na istoku turske rivijere leži i Alanja, letovalište poznato ne samo po bogatom noćnom životu, već i po hotelima visoke kategorizacije, ali i po antičkim ostacima i prirodnim atrakcijama.

Obala Alanje duža je od 25 kilometara, a veći broj plaža prekriven je peskom. U letovalištu postoje brojni prestižni hoteli, pa čak i onaj, u kome se nalazi akva park, za koji se smatra da je jedan od najvećih na čitavoj rivijeri.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts