|

Šta je i kako se koristi aloe vera gel?

Aloe vera gel se dobija iz listova biljke aloe vera. Prozirni gel, lepljive teksture, zapravo je supstanca kojoj biljka duguje sve lekovite moći, po kojima je poznata širom sveta.

Ukoliko posedujete biljku aloe vera, odsecite jedan zreo, neoštećen list. Na preseku ćete videti gelastu masu, koju jednostavno možete istisnuti iz opne. Gel je odličan za lečenje brojnih problema sa kožom i kosom. Možete ga nanositi lokalno, poput kreme, kako biste hidrirali željena područja i smanjili inflamatorne procese (recimo, kad izgorite na suncu).

Međutim, aloe vera gel se može unositi u organizam oralno – u vidu napitka. Šta je sok od gela aloe vere i kako se koristi saznaćete u nastavku članka.

Napitak od aloe vera gela

Kao što smo spomenuli, ekstrakcija biljke je laka, ali čuvanje i priprema gela nisu. Kao i većina prirodnih supstanci, aloe vera gel postaje nestabilan kada je uklonjen iz svog prirodnog okruženja. U dodiru sa mikrobima koji se nalaze na svim površinama, on gubi svoja lekovita svojstva, razgrađuje se i kalira. 

Takođe, kako bi iskazao pun potencijal blagotvornog dejstva, aloe vera gel ne treba mešati sa vodom, niti bilo kakvim drugim jedinjenjima. Samo konzumacija čistog i nerazblaženog gela pokazuje pozitivne efekte na ljudski organizam.

Proizveden u strogo kontrolisanim i sterilnim uslovima, aloe vera gel 100% čistoće neverovatno je lekovit i učinkovit. U proizvodnom procesu napitka se ne dodaju veštačke boje, alkohol, konzervansi, niti bilo kakvi drugi aditivi. Aloe vera gel napitak napravljen je od samog gela biljke. Dakle, u jednoj litri napitka nalazi se jedna litra gela.

Kako bi proizvod bio stabilan, kao prirodni stabilizator korišćen je vitamin C iz papaje, dok je umesto konzervansa iskorišćena pokorica ribizle. Svi sastojci aloe vera gela su potpuno prirodni, dok su sva biohemijska, hranljiva i zaštitna svojstva biljke u potpunosti očuvana.

Kako se koristi aloe vera gel?

Kao i sa svim prirodnim supstancama, sa aloe vera gelom ne treba preterivati. Da biste iskusili sve njegove pozitivne efekte, poštujte preporuke proizvođača. Preporučena dnevna količina je 120ml – podeljena u dve doze od po 60ml ili u tri doze od po 40ml.

Nutritivni sastav aloe vera gela

Aloe vera gel je bogat hranljivim materijama. Sadrži preko 200 hranljivih materija, među kojima se nalaze svi neophodni vitamini i minerali za pravilno funkcionisanje ljudskog tela.

Gel je odličan izvor vitamina C, A i E, beta karotena, folne kiseline, kalcijuma, magnezijuma.

Jedna čaša od 100 ml čistog, 100% soka od gela aloe vere sadrži:

  • Kalorije: 8 kcal
  • Proteini: 0 g
  • Masti: 0 grama
  • Ugljeni hidrati: 2 grama
  • Vlakna: 0 grama

Zdravstvene prednosti soka aloe vere

Zdravstvenih prednosti soka od gela aloe vere ima previše da bismo ih nabrojali sve, ali istaći ćemo najbitnije:

Poboljšava zdravlje kože

Verovatno već znate da aloe vera proizvodi iskazuju pozitivno dejstvo na kožu kada se nanose lokalno? Da, efikasno ublažava opekotine, hidrira kožu, sprečava nastanak novih bora, dok postojeće čini manje vidljivima. Takođe je odlična pomoć kod svih stanja izazvanih prekomernom isušenošću kože, kao što su dermatitisi (ekcem, psorijaza, seboreja itd).

Međutim, efekti aloe vera gela u formi napitka takođe će pokazati blagotvorna dejstva na koži. Unutrašnjom hidratacijom ćete pomoći vašoj koži da bude zdravija i lepša.

Potpomaže rad organa za varenje i gubitak težine

“Lenja” creva nisu od pomoći onima koji žele da izgube težinu. Aloe vera može biti odlična pomoć organima za varenje, koja ubrzava metabolizam, sprečava zatvor i omogućava lakšu defekaciju. Laksativna svojstva gela takođe smanjuju zadržavanje vode. 

Aloe vera može pomoći u oba metabolička procesa. B-vitamini i enzimi u aloe veri čine je odličnom u sagorevanju masti. Pored toga, aloe vera sadrži složeni ugljeni hidrat acemanan, koji pomaže u procesu detoksikacije. Dakle, zajedno sa laksativnim svojstvima, detoksikacija je odličan razlog za konzumiranje soka od aloe vere tokom procesa mršavljenja.

Ublažava gorušicu

Gorušica ili refluks želudačne kiseline dešava se kada kiselina napusti želudac i putuje do jednjaka. Sok od aloe vere može ublažiti žgaravicu i olakšati neprijatnost. Takođe je od pomoći u lečenju čira na želucu. Naučna istraživanja potkrepljuju ovu tvrdnju.

Kontroliše enzimske reakcije i nervni sistem

Aloe vera gel sadrži magnezijum, koji je neophodan da izvrši oko 300 enzimskih reakcija u našem telu. Stoga, bez odgovarajuće količine magnezijuma, ljudsko telo neće pravilno obavljati svoje enzimske reakcije. Dovoljne količine magnezijuma su takođe bitne za pravilno funkcionisanje nervnog sistema, u čemu je aloe vera gel takođe blagotvoran. 

Intenzivno hidrira organizam

Hidratacija je od vitalnog značaja za opšte zdravlje. Aloe vera gel je odlična alternativa zašećerenim pićima i voćnim sokovima koji negativno utiču na vaše zdravlje. Sok od aloe vere ima malo šećera i kalorija i stoga se može konzumirati direktno ili mešati sa smutijima.

Održava zdravlje jetre

Sok od aloe vere hidrira telo i bogat je fitonutrijentima. Ljudska jetra može pravilno da funkcioniše samo ako je telo dovoljno hidrirano. Sok od aloe vere održava sadržaj vode u telu i pomaže jetri u procesu detoksikacije tela.

Održava nivo šećera u krvi

Aloe vera gel ima korisne efekte u poboljšanju stanja kao što su predijabetes i dijabetes tipa 2. Studija pokazuje da kada su ispitanici unosili aloe veru u tečnom obliku, to je pomoglo u poboljšanju regulacije nivoa šećera u krvi. Druga studija dokazuje da upotreba ekstrakta aloe vere kod pacijenata sa predijabetesom može vratiti smanjen nivo glukoze u krvi u roku od četiri nedelje. Međutim, posle osam nedelja, to bi moglo da ublaži njihov abnormalni lipidni profil.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts