|

Zlatibor – Idealna lokacija za odmor

Planina Zlatibor je najlepši dragulj Zapadne Srbije. Poznato je skijalište, lečilište i vazdušna banja, a nedavno je postala i idealna lokacija za letnji odmor. Nepregledne četinarske i listopadne šume, suncem okupana brda, šareno cveće i svež vazduh su najlepše odlike planine što je čini jednom od najposećenijih destinacija u Srbiji. Na Zlatiboru se još uvek čuvaju autentična obeležja ove planinske regije – štrikani vuneni prsluci i čarape, domaći med, kajmak, sir i pršuta. Mir, tišina i zelenilo čine Zlatibor neverovatnom oazom u vrtlogu svakodnevnih obaveza, gradske gužve i saobraćajne buke. Pored toga što je dovoljno prošetati stazama na Zlatiboru kako bi se pronašao trenutak spokoja, posetioci na svakom koraku mogu pronaći zabavne sadržaje.

Najpoznatija turistička atrakcija je Zlatiborsko jezero, najlepši deo Kraljevog trga. Jezero je okruženo stazama za šetnju, drvenim mostom, klupama za odmor, zelenilom i šarenim cvećem. Tokom leta vožnja pedalina predstavlja omiljenu aktivnost, posebno za najmlađe posetioce. Na platou centralnog turističkog trga se organizuju kulturne, umetničke i muzičke manifestacije, dok deci tokom dana na raspolaganju stoji bezbroj interesantnih mogućnosti poput Avantura parka ili vožnja električnih automobila. Poznato skijalište Obudojevica se nalazi u blizini turističkog trga i mnogi su se ovde ohrabrili da prvi put stanu na skije i naprave svoje prve korake na snežnom putu Zlatibora.

Bogatu turističku ponudu čine neverovatna mesta kao što je jedinstveno etno selo Sirogojno, Stopića pećina, Mokra Gora, nestvaran vodopad na Gostilju, prerast u Dobroselici, tematski park El Paso City, spomenik na Šumatnom brdu, Titova vila, rodna kuća Dimitrija Tucovića i spomen česma u Čajetini. Ljubitelji istorije mogu posetiti manastire i crkve sa vrlo interesantnom istorijom, a ljubitelji umetnosti muzeje i galerije. U planu je izgradnja i najduže panoramske gondole na svetu, Gold Gondole.

Za ljubitelje adrenalina moguće je probati paragladnig, džip ture, zip line, tjubing na gumama, mountain cart na Torniku, kao i bob na šinama. Bogata turistička ponuda dovela je do velike potrebe za smeštajnim kapacitetima. Među njima su se istakli Apartmani Zlatibor, najtraženija kategorija smeštaja na planini. Dobar odmor ne može biti potpun bez dobrog smeštaja, zbog čega se apartmani izdvajaju po svojoj opremljenosti, lokaciji i uređenosti. Apartmani za dvoje, drvene brvnare, vile i porodične kuće čekaju svoje goste!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts