|

Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine zavesa?

Uređenje prostora nije kompletno dok se ne odaberu zavese. Ta, na izgled, mala promena čini veliku razliku u dekoraciji prostora. Nekada su zavese bile deo neophodne izolacije prostora i blokiranje vazduha kroz loš kvalitet prozora, a sada imaju druge funkcije u zavisnosti od njihove vrste.

U kompaniji Mega Lux savetuju da Prilikom kupovine zavesa, je pravilno birati prema tome koliko je jednostavno održavanje zavesa, koliko prostora zauzimaju i onda tek na kraju boju i dizajn zavese.

Važno je biti otvorenog uma prema svim opcijama jer pored klasičnih zavesa koje svi znamo, na tržištu postoje i zavese sa sistemima sa nekim novim prednostima pa kao takve treba da se razmotre pri konačnom odabiru.

Koliko prostora zauzimaju zavese i koji model birati?

Različiti modeli zavesa zauzimaju različit prostor pa će i efekat u prostoriji biti drugačiji.

Stručnjak za zavese iz firme Mega Lux navodi da mali stanovi, male sobe, prostorije pretrpane stvarima treba da imaju što više prirodnog svetla i da deluju veće nego što to zaista jesu. U ovom slučaju su bolji izbor rolo ili zebra zavese jer se platno postavlja tik ispred stakla i prostor automatski deluje mnogo prostraniji nego sa klasičnim, starim varijantama zavesa.

Sa druge strane, klasične nabrane zavese tamnih boja, krupnih šara, draperi, privlače pažnju na taj deo prostora i smanjuju ga pa su dobre za prostorije sa puno svetla, velikih dimenzija i sa manje nameštaja. Cela dekoracija će izgledati „toplije“, a prostorija popunjenija bez dodavanja novih elemenata.

Jednostavno održavanje zavesa

Ako tražite jednostavno održavanje zavesa onda su zavese sa mehanizmom zaista bez premca!

Rolo zavese i njihova podvrsta, zebra zavese, se ne skidaju radi pranja i peglanja, a uvek su čiste. Kako je to moguće?

Tajna se krije u sastavu platna od kojeg su napravljene rolo zavese koje ne upija mirise i ne zadržava bakterije. Takav materijal se održava povremenim brisanjem vlažnom krpom i eventualno sa blagim usisavanjem jednom u nekoliko meseci.

Procedura čišćenja nikad nije bila lakša. Mehanizmom se spuste maksimalno i onako zakačene se čiste. Odmorićete se od peglanja i pranja metara i metara platna koji odmah po kačenju postaju pravi rasadnik bakterija i virusa.

Dakle, sa novim modelima pored toga što je jednostavno održavanje zavesa, one će biti jedno od retkih stvari u domu bez bakterija i prašine.

Idealne su za asmatičare, prostore gde boravi puno ljudi, dečije sobe i uz minimalno i jednostavno održavanje zavese će blistati!

Estetska komponenata zavesa

Tek kada odlučite o modelu i koliko želite da je jednostavno održavanje zavesa, dolazimo do odluke o boji.

Zavese ne moraju biti bele ili nekih svetlih nijansi. Ako želite da se istaknu u prostoru neka imaju istu nijansu kao npr. ukrasni jastučići, mebl na stolicama ili krevetu. Sa druge strane, ako želite da ne privlače pažnju jer je prostorija već puna boja i dezena, onda one moraju biti neutralnih tonova, najbolje je u boji zida ako je on svetle nijanse. Tako se ne prekida tok i boje se stapaju, a sve deluje mnogo skladnije onda kada nema kontrast.

Obradujte svoje prozore i unesite proleće jednostavnom promenom zavesa. Pratite naše savete i pronaći ćete svoje favorite koji će predstavljati idealan „okvir“ za prozore u svet!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts