|

Knez Mihailova

Knez Mihailova ulica osim što predstavlja najlepšu i najpoznatiju beogradsku ulicu, u sebi krije i veliki deo istorije Beograda! Neke priče o Knez Mihailovoj možda znate, neke su vam malo manje poznate, dok ćete za neke čuti prvi put, ali ono što je dobro poznata činjenica je da je Knez Mihailova ulica sa dušom i ulica koja privlači veliki broj posetilaca! Svako zdanje, svaki kamen, česma i spomenik u Knez Mihailovoj imaju svoju priču koja zaslužuje da bude ispričana.

Rekonstrukcija

Najveću zahvalnost svom tadašnjem (a većim delom i sadašnjem izgledu), Knez Mihailova „duguje“ prvom srpskom urbanisti i inženjeru Emilijanu Josimoviću, koji je formulisao regulacioni, odnosno prvi urbanistički plan za Beograd. Upravo na osnovu tog plana, trasirana je Knez Mihailova ulica kao najkraća i najbrža veza izmedju Varoši i Tvrdjave, a okolne ulice su „napustile“ nekadašnji izgled krivudavih sokaka (uticaj Turaka) i sekle su se pod pravim uglom. Tada je počelo ubrzano naseljavanje centra grada, što je doprinelo razvoju trgovine i podstaklo urbanizaciju Beograda.

Najpoznatije gradjevine u Knez Mihailovoj

Palata Albanija

Na samom početku Knez Mihailove, nalazi se čuvena palata „Albanija“. Ova gradjevina ima veliki arhitektonski značaj, a u vreme izgradnje (od 1938-1939.) predstavljala je najvišu gradjevinu u ovom delu Evrope. Sa svojih 13 spratova i 53 metara visine, predstavlja impozantni bedem na ulasku u Knez Mihailovu. Zanimljivo je kako ja palata „Albanija“ dobila naziv. Naime, ime je dobila po istoimenoj kafani iz 1860. godine, koja se nalazila na istom mestu gde i današnja palata.

Zadužbina Nikole Spasića

Nikola Spasić jedan je od poznatijih i većih beogradskih zadužbinara, koji je Beogradu u amanet ostavio svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinu, radi osnivanja zadužbine pod svojim imenom. Spasićev pasaž, iako pomalo oronuo i zaboravljen, nalazi se u Knez Mihailovoj 19. Danas je ovaj pasaž verovatno najpoznatiji po tome što je ovde smešten TC Millenium, a predstavlja i „prečicu“ izmedju Obilićevog venca i Knez Mihailove.SANU

SANU

Još jedna u nizu impozantnih gradjevina u Knez Mihailovoj, jeste i zgrada SANU, odnosno Srpske akademije nauka i umetnosti! Zgrada SANU, koja je smeštena u broju 35, projektovana je davne 1912. godine, a sama izgradnja završena je tek 1924. Zbog svoje velike osnove, kao i fasade koja je izlazila na čak 3 ulice, zgrada SANU predstavljala je pravi izazov za projektante, odnosno arhitekte Andru Stevanovića i Dragutina Djordjevića.

Vodič kroz Knez Mihailovu će Vas upoznati sa svim najpoznatijim gradjevinama.

Ukoliko dolazite u Beograd

Bez obzira da li dolazite turistički, poslovno ili prosto želite da budete u epicentru svih dešavanja u Beogradu, stan na dan u Knez Mihailovoj je najbolji izbor! Ono što je važno napomenuti da, iako se nalaze u strogom centru Beograda, apartmani u Knez Mihailovoj mogu se iznajmiti po veoma povoljnim cenama.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts