|

Organska proizvodnja – budućnost poljoprivrede u regionu

Poslednjih godina se sve više priča o organskoj hrani. Većina ekološki osvešćenih građana ide na pijace u potrazi za organskim namirnicama, a majke traže isključivo organsko voće i povrće za decu. Znaju li oni nešto što većini ljudi promiče? Šta je uopšte organska hrana i zašto je postala toliko tražena? Zašto joj je cena viša nego “običnim” namirnicama?

Gde god pođete svi pričaju o zdravom životu. Umetnica mora biti zdrava, ali i učiteljica ili frizerka isto moraju biti zdrave. Kako biti zdrava ako hrana koju konzumiramo nije zdrava? 

Da, zdravlje na usta ulazi, a sećate li se koja je poslednja zdrava namirnica koju ste pojeli? U večitoj žurbi i borbi sa vremenom hrana je postala jednako brza kao i naši životi. Brzo se uzgaja, brzo se jede, brzo se lepi za stomak. A način ishrane je, za razliku od zagađenja vazduha, nešto na šta možemo da utičemo.

Dobro, kako se hraniti zdravo? Prvi deo odgovora je očigledan – izbegavajte lance brze hrane i sve ono tako primamljivo, masno i slatko. Sad kad znamo šta ne treba jesti – a šta treba? Organska hrana je ključ dobrog zdravlja. 

U redovima koji slede saznaćete šta je organska hrana, kako se proizvodi, kako se pakuje, kako dobija sertifikat i koliko je zapravo izazovno postati organski proizvođač hrane!

Šta je organska hrana?

Organska hrana se izgledom ne razlikuje od “neorganske” odnosno hrane dobijene standardnim metodama uzgoja. Štaviše, voće i povrće koje je dobijeno organskim uzgojem često ne izgleda privlačno kao veliki i sjajni GMO plodovi. Tajna leži u načinu uzgoja – organska hrana je zdravija jer se uzgaja potpuno prirodno, baš kao što su bake i deke na selu nekad činili – bez komercijalnih pesticida i neorganskih đubriva, bez hormona rasta, veštačkih boja i aditiva. 

U organskom uzgoju svaki segment proizvodnje je strogo regulisan zakonima i pravilnicima organske proizvodnje. Organska proizvodnja se kontroliše i nadgleda, kako bi kao rezultat imali zdrave i prirodne namirnice, bezbedne za ljudsku upotrebu i blagotvorne po zdravlje.

Kako neko može postati organski proizvođač hrane?

Organska hrana je deficitarna i na domaćem i na stranom tržištu – traži se kilogram više svuda, te je pametna ideja priključiti se organskoj proizvodnji. Međutim, proizvodnja organske hrane je regulisana Zakonima koje morate strogo poštovati, kako biste postali i ostali organski proizvođač.

Zakonski akti koji regulišu proizvodnju organske hrane

  • Zakon o organskoj proizvodnji.
  • Pravilnik o kontroli i sertifikaciji u organskoj proizvodnji i metodama organske proizvodnje.
  • Pravilnik o dokumentaciji koja se dostavlja ovlašćenoj kontrolnoj organizaciji radi izdavanja potvrde, kao i o uslovima i načinu prodaje organskih proizvoda.

Ova tri pravna dokumenta uređuju proces proizvodnje organskih namirnica od setve do žetve ili branja i propisuju sve uslove koje ćete morati da ispunite ako želite da konačni proizvod nosi oznaku i sertifikat „organsko“.

Zakoni o organskoj proizvodnji ne odnose se samo na primenu pomoćnih sredstava prilikom uzgoja. Oni regulišu i izbor masine za pakovanje proizvoda, ambalažu, deklaracije, sertifikaciju, transport, uvoz i izvoz organskih proizvoda. 

Organska proizvodnja

Uključivanje u organsku proizvodnju otpočinje tako što ćete se obratiti kontrolnoj organizaciji koja je nadležna za područje na kojem je vaše obradivo zemljište. 

Kontrolne organizacije za 2022. godinu su sledeće:

  1. „CENTAR ZA ISPITIVANJE NAMIRNICA DOO, Beograd, Zmaja od Noćaja 11;
  2. „ECOCERT BALKANˮ DOO, Beograd, Slavonska 18;
  3. „ORGANIC CONTROL SISTEMˮ DOO, Subotica, Trg Cara Jovana Nenada 15/I;
  4. „ECOVIVENDIˮ DOO, Beograd, Voje Veljkovića 14/4;
  5. „TMS CEE“ DOO, Beograd, Rudnička 14;
  6. „SGS BEOGRADˮ DOO, Beograd, Jurija Gagarina 7b;
  7. „JUGOINSPEKT-NOVI SADˮ DOO, Novi Sad, Dunavska 23/1.

Sklapanjem ugovora sa kontrolnom organizacijom otpočinje vaše uključenje u organsku proizvodnju hrane. Ugovor vas obavezuje da sledite sva pravila organske proizvodnje – od vrste semena koje ćete posaditi do mašine za pakovanje kojom ćete pakovati finalni proizvod. Dobićete evidencioni broj, pod kojim ćete biti zavedeni u kontrolnoj organizaciji.

Dozvoljeno i nedozvoljeno u organskoj proizvodnji

Organska proizvodnja isključuje upotrebu bilo kakve supstance koja nije propisana pravilnikom o organskoj proizvodnji, ma koliko vam se činilo da nije “opasna” ili “štetna”. To naravno ne znači da nećete smeti da koristite bukvalno ništa od pomoćnih sredstava, nego da su sredstva propisana i da možete da koristite samo i isključivo njih. Ugovor koji ste potpisali sa kontrolnom organizacijom vas na to obavezuje.

Imaćete mogućnost korišćenja preparata koji povećavaju plodnost zemljišta, štite biljke od insekata, vitaminskih preparata i suplementacije za stoku. Moći ćete da koristite sredstva za čišćenje i dezinfekciju, pakerice koje služe isključivo za pakovanje organskih plodova, transportna sredstva – sve što je odobreno pravilnikom o organskoj proizvodnji.

O svim korišćenim sredstvima vodićete pisanu evidenciju. Kontrolna organizacija u svakom momentu može izvršiti inspekciju proizvodnje i dokumentacije o proizvodnji.

Da li se organska proizvodnja isplati?

Kao što smo spomenuli, organska hrana je tražena i u izvozu, a i na domaćem tržištu. Poljoprivredni proizvođači se stidljivo priključuju organskom uzgoju, ali ima ih u sve većem broju – ipak, još uvek nedovoljno. Organska proizvodnja bi mogla biti prava odluka za vas, ako ste spremni da poštujete propise i radite posvećeno i odgovorno.

Na tržištu se podjednako traže organsko voće, povrće, začinsko bilje, ali i proizvodi životinjskog porekla – meso i prerađevine. Cene organskih proizvoda su, kao što verovatno već znate, i do pet puta skuplje nego namirnice koje su proizvedene standardnim metodama. Dakle, mogućnost dobre zarade je više nego izvesna.

Ako rešite da okušate sreću u organskom uzgoju, kako bi vaš profit bio maksimalan, savetujemo vam da ceo proces zaokružite na sopstvenom gazdinstvu – od setve do pakerice, kako biste finalne proizvode ponudili kupcima po ceni koju sami kreirate, bez udela koji plaćate najamnim uslugama.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts