|

Kako da seksualna privlačnost u dugotrajnim vezama ne nestane

Duge veze uglavnom svoju dugotrajnost duguju činjenici da su utemeljene na ljubavi i poverenju, što je polazna osnova svakog kvalitetnog partnerskog odnosa. S druge strane, pod uticajem brojnih faktora, veze koje dugo traju se na svom razvojnom putu susreću i sa brojim izazovima, od kojih je izvesna monotonija najčešći i neretko najfatalniji kamen spoticanja u ovom kontekstu. Ukoliko dođe do prezasićenja i nestane seksualne privlačnosti među partnerima, te i ukoliko seksualna konekcija počne da jenjava zbog svakodnevne užurbanosti i fokusa na obavezama, partneri počinju da osećaju nezadovoljstvo na ovom planu, koje dovodi do frustracija, nesigurnosti, zatim i sumnje u partnera i osećanja na kojima veza počiva. Zbog toga se u ovom tekstu bavimo pitanjem seksualne privlačnosti među partnerima u dugotrajnim vezama i načinima na koje se ovaj segment ljubavne veze može podići na viši nivo i na njemu održavati.

Emotivna povezanost: Čvrsta emotivna veza vodi i ka većoj seksualnoj privlačnosti

Udaljavanju partnera u pogedu fizičke privlačnosti i seksualnog kontakta uglavnom prethodi udaljavanje na emotivnom nivou. Ne biste li održavali dobar seksualni život u okviru svoje veze, trebalo bi da se pre svega pozabavite pitanjem mentalne, tačnije duhovne povezanosti sa partnerom, pitanjem emocija i načina na koje biste njih mogli razbuditi i negovati. Razmišljajte o prvim zajedničkim trencima, prvim naletima osećanja ljubavi, lepim zajedničkim aktivnostima i pokušajte da ispratite taj obrazac, da rekreirate određene situacije ili da razgovarate o njima, kao i o osećanjima koja vas od početka veze vode na zajedničkom putu. Emotivna povezanost u dugotrajnim vezama mahom postoji, ali je obhrvana svakodnevnim obavezama, problemima, brzinom života i gotovo silom prilika je zanemarujemo. Potrudite se da stanete na put ovakvom razvoju vašeg odnosa sa partnerom, podsećajte sebe i partnera na razloge zbog kojih ste razvili duboka osećanja jedno prema drugom i koristite svaku priliku da pronađete još dodatnih razloga za to. Ukoliko vaša emotivna veza bude ne samo čvrsta, već i budna, aktivna, vaš seksualni život će je pratiti.

Maštovitost: Poigravanja i inovativnost zarad dinamičnog seksualnog života

Kako je seksualna želja vođena uzbuđenjem, koje je samo po sebi osećanje koje podstiče sve ono nepoznato, novo, drugačije i neočekivano, jasno je zbog čega za dinamičan seksualni život preporučujemo da budete otvoreni za inovativnosti i da pustite mašti na volju. Fantazirajte sa svojim partnerom, iznenadite ga zavodljivim vešom, uvedite u vaš seksualni život igranje uloga ili stimulacije uvek dobrodošlim rekvizitima kao što su vibratori. Seksualno uzbuđenje će takođe podstaći i promena lokacije ili zavođenje u neočekivanom trenutku. Ukoliko pustite mašti na volju, iz ovoga mogu proisteći brojni trenuci obostranog zadovoljstva, koji će pozitivno uticati na vaš ukupan odnos, jer kao što emotivna povezanost podstiče bolji seks, činjenica je i da dobar seks može učvrstiti emotivnu vezu.

Samopouzdanje: Samouverenost je najbolji afrodizijak

Ne biste li doživeli zaista sjajne trenutke u spavaćoj sobi i priredili jednako sjajno iskustvo svom partneru, morate na prvom mestu voleti sebe i svoje telo. Kada počnete sebe da doživljavate kao privlačnu osobu, koja svojom pojavom i nastupom budi seksualnu želju u partneru, takva energija će ovladati i vašm vezom, te će to zaista i biti slučaj. Ukoliko ne volite svoje telo, skrivate ga, uporno gasite svetlo ili brinete o tome koje su poze laskave a koje ne, možete ugušiti seksualnu želju. Ukoliko smatrate neke karakteristike svog tela svojom značajnom manom, pokušajte da ih regulišete adekvatnim tretmanima, promenom ishrane i fizičkom aktivnošću. Volite sebe da biste mogli valjano da volite druge – u ovom slučaju svog partnera. Bitno je, takođe, da podstičete rast partnerovog samopouzdanja. Udelite mu kompliment s vremena na vreme, govorite o razlozima zbog kojeg ga volite i smatrate privlačnim i na taj način učinite da se oseća poželjnim uz vas. Budite uvereni da ćete ovakvim pristupom ulepšati vaš zajednički život i podstaći seksualnu želju u oboma.

Zajedničko vreme: Rezervišite neke trenutke samo za vas dvoje

Ne biste li doprineli međusobnoj fizičkoj privlačnosti i emotivnoj povezanosti, važno je da imate na umu da je potrebno da cenite zajedničke trenutke i da ih ne odlažete. U dugotrajnim vezama svakodnevne obaveze mogu lako da preuzmu primat i rešavanje tekućih problema da postane osnova veze i prosto način na koji veza funkcioniše. Jasno je da ovo gasi seksualnu želju, šta više na ovaj način prelazite u fazu cimerisanja sa partnerom, gubeći svaki trag romantike. Zadajte zajedničke trenutke sebi za zadatak – trenutke u kojima ćete se zajedno zabavljati, smejati se, pa i imati priliku da flertujete jedno sa drugim. Ovo mogu biti šetnje, filmske večeri, romantične večere ili čak fizičke i adrenalinske aktivnosti, sve u zavisnosti od vaših ličnih preferencija. Na ovaj način ćete izbeći opasnost da vaša veza postane gotovo poslovna u smislu održavanja domaćinstva, odnosno porodične zajednice i ostane ljubavna i zabavna.

Veza sa partnerom bi trebalo da bude prostor u kojem ćete osećati sigurnost, a pomisao na nju bi trebalo da vas relaksira i budi osećaj radosti u vama. Ukoliko negujete sve segmente ljubavne veze, oni će se preplitati i značajno doprineti kvalitetu vašeg života i vašem opštem osećaju zadovoljstva. Seksualna privlačnost je veoma važan činilac ljubavne veze, jer iz nje proizilazi osećaj potpune bliskosti sa partnerom i rad na seksualnom životu ne smemo zanemariti. Implementirajte ove savete u vaš odnos sa partnerom i posmatrajte kako vaša veza cveta i ulepšava vašu svakodnevicu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts