|

Potraga za novim stanom – Kako da bude lako i jednostavno?

Kupovina novog stana predstavlja važnu životnu odluku i jedan vid sazrevanja kome svi težimo. Nakon što su se kockice posložile, došao je trenutak da krenete u potragu za vašim novim domom. Odmah uviđate da ovaj proces nije nimalo lak, a osećaj uzbuđenja i euforije polako zamenjuju panika i konfuzija. Neprestano se nižu različita pitanja i deluje vam da će pronalaženje idealnog stana potrajati duže nego što ste planirali.

Međutim, uz dobru organizaciju i detalno planiranje svake stavke, ovaj proces ne mora da bude ispunjen stresom. Uz nekoliko korisnih saveta, pretvorite pronalazak nekretnine u zanimljivo iskustvo od koga vas neće boleti glava.

Odredite budžet

Verovatno najbitniji faktor u pronalaženju željene nekretnine jesu finansije. Pre nego što stupite u samu pretragu, morate poznavati vaš džep, odnosno kreditnu sposobnost i količinu ušteđevine kojom raspolažete. Novac utiče na gotovo svaki segment vašeg novog doma, pa će tako kvadratura stana i lokacija biti uslovnjeni njime. Morate imati u vidu i adaptaciju samog objekta, njegovo opremanje nameštajem i redovne mesečne troškove. Kada stavite sve rashode na papir, znaćete u kom smeru se vaša pretraga kreće i koje nekretnine ćete u startu eliminisati. Na taj način ćete uštedeti na vremenu i imati jasniju sliku o sopstvenom budžetu.

Precizirajte željenu lokaciju

Kako biste skratili vreme koje provodite razgledajući oglase, razmislite da li želite da živite na selu ili u gradu. Ukoliko imate decu, onda će vam mirnije sredine koje podrazumevaju mnogo zelenih površina biti verovatno primamljivije. Ne zaboravite na udaljenost vašeg radnog mesta ili vrtića od potencijalne nekretnine. Sa druge strane, ako ste ljubitelj gradskih sredina i užurbanog načina života, onda će Beograd i stanovi čija prodaja neprestano raste, biti idealno mesto za vas. Za kupovinu nekretnine u većim gradovima će vam biti potrebno više novca, ali sa druge strane, ponuda u takvim mestima je mnogo šira i raznovrsnija.

Angažujte stručna lica

Budući da se kupovina stana zasniva na nizu različitih pravnih procedura, može se desiti da nam promaknu neke stavke. Kako bismo se u potpunosti zaštitili od eventualnih prevara i bili sigurni u svaki segment kupovine, ne bi bilo loše potražiti pomoć stručnih lica. Pronađite pouzdanu agenciju za nekretnine i kontaktirajte advokata koji će vam pružiti pravne savete iz oblasti prometa nepokretnosti. Ukazaće vam na potencijalne greške i otkloniti sve nejasnoće koje se javljaju tokom potrage i kupovine stana. Neophodno je da budete upućeni u svaki korak procesa kupovine i budete sigurni da sve teče u najboljem redu.

Upoznajte se sa svojim potrebama

Pored lokacije postoji još jedna važna karakteristika svake nekretnine – kvadratura. Najčešće će zavisiti od potreba vas i vaših članova porodice, a biće određena i količinom novca kojim raspolažete. Razgovarajte sa ostalim ukućanima o veličini budućeg doma, uzimajući u obzir navike i potrebe svih članova. Ukoliko planirate proširenje porodice ili pretvaranje određene prostorije u radnu kancelariju, morate to imati u vidu kada tražite stan. Razmislite šta želite da ima vaš novi dom, da li ne možete da funkcionišete bez prostrane kuhinje ili vam treba dodatna prostorija za vaš omiljeni hobi. Proverite kakvim parkingom raspolaže zgrada i da li stan poseduje terasu. Imajući u vidu navedene stavke, razgledanje oglasa će biti brže, a rezultati konkretniji.

Koristite sve metode oglašavanja

Ne zaboravite na staromodan i proveren način potrage, a to je „od usta do usta“. Razglasite svim prijateljima i poznanicima da kupujete nekretninu, nikada ne znate koga vam mogu preporučiti. Društvene mreže su izvor različitih informacija, koje vam mogu otvoriti nove mogućnosti i otkriti primamljive ponude. Imajte na umu da je najsigurnija kupovina ipak posredstvom proverene agencije za nekretnine, stoga pažljivo čitajte sve stavke oglasa.

Pronalazak idelanog doma će vam se na prvi pogled učiniti napornim i dugotrajnim poslom. Međutim, ukoliko primenite ove korisne savete, uverićete se da taj proces može da izgleda jednostavno i bez pritiska. Uživajte u pohodu na vaš kutak iz snova!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts