|

Baštenski nameštaj za terase i bašte svih veličina

Kada živa u termometru počne da raste malo šta je prijatno kao vreme provedeno napolju, u hladu vaše bašte ili terase. Dugi i lenji osunčani dani idealni su za odmor i uživanje sa prijateljima, a kada padne veče, večera na otvorenom biva još ukusnija.

Kako biste proveli udobne sate opuštanja u prirodnom okruženju biće vam potrebni pravi komadi nameštaja za bašte i terase. Spoljni prostor vašeg doma je zapravo produžetak unutrašnjeg enterijera, stoga treba da ga uredite tako da bude privlačan i dobro osmišljen. Ako u dnevnoj sobi imate savršenu garnituru, teško da ćete želeti da sedite napolju na hoklici. 

Potreban vam je odgovarajući baštenski nameštaj koji će pratiti celokupni stil vašeg životnog prostora, i biti jednako udoban, lep i funkcionalan. To naravno ne znači da treba da kupite prvo što ugledate. Dobro razmislite kako želite da koristite prostor i koliko ste vremena spremni da posvetite održavanju sezonskog nameštaja.

Ponuda je ogromna, a donošenje odluke koji komadi su pravi za vaše dvorište, balkon ili baštu može biti izazovno. Da li je bolje odabrati nameštaj od pruća ili od ratana? Možda ipak od kovanog gvožđa ili aluminijuma? Sklopiv ili fiksiran? Garnitura ili sto sa stolicama? Sa jastučićima ili bez? Toliko je pitanja o kojima treba promisliti. Srećom, redovi koji slede će vam pomoći da donesete odluku i odaberete baštenski nameštaj koji ćete sa zadovoljstvom koristiti.

Prvo napravite plan

Pokušajte da zamislite kako bi vaša bašta ili terasa trebale da budu opremljene u idealnom scenariju. Ako nemate inspiraciju možete posetiti Pinterest ili Google i pretražiti ideje za uređenje spoljnih prostora, tek da biste zaključili koji stil vam se najviše dopada.

Baštenski nameštaj ima tri različite funkcije: može se koristiti kao prostor za obedovanje, čine ga baštenski stolovi i stolice i nalik je na spoljnu trpezariju. Druga funkcija bi bila zamena za dnevnu sobu – udobna garnitura sa par fotelja i taburea, uz obavezan stočić, idealni za opuštenu atmosferu i zabavu pod vedrim nebom. Treća namena bi bila lounge kraj bazena – ležaljke i suncobrani, uz stoliće za piće.

Ukoliko je vaša bašta velika, možda možete uklopiti dva seta nameštaja – prostor za obedovanje i sedenje nalik na dnevnu sobu. Ili čak sva tri, ako imate neki od popularnih montažnih bazena. 

Ako vam je na raspolaganju samo terasa, verovatno ćete birati jednu opciju, stoga neka to bude ona u kojoj ćete pronaći najviše zadovoljstva. Ako volite da kuvate i uživate u romantičnim večerama sa partnerom, odaberite baštenski sto i stolice. Možda vam je milija pomisao na opušteno druženje uz grickalice i osveženja? Onda su vaš izbor garniture za sedenje.

Koji materijal baštenskog nameštaja je najbolji?

Dok je nekada baštenski nameštaj bio isključivo od pruća ili drveta, danas nam proizvođači pružaju mnogo širi opseg izbora. Materijali su izdržljivi i otporni, te mogu potrajati dugi niz godina, ali ipak neki su dugovečniji od drugih.

Ako želite da nameštaj koji će dugo izgledati kao nov, kao da ste ga upravo kupili, odlične opcije su čelik, aluminijum, kovano gvožđe ili plastika koja je otporna na UV zrake. Međutim, imajte na umu da i metalni nameštaj može zahvatiti korozija ako je izložen vremenskim uticajima tokom hladnijeg dela godine. Otporna plastika je uvek odličan izbor, jer ne bledi, zadržava svoj oblik, udobna je, lagana, jednostavna za skladištenje. Sve što treba da učinite kad vam ponovo zatreba jeste da je prebrišete vlažnom krpom i spremna je za korišćenje.

Drvo je uvek elegantna opcija, kao i svi prirodni materijali, ali vremenom dobija istrošen izgled. No, ako vam nije mrska ideja da ga nakon 5-6 godina prefarbate, drvo je sjajan izbor.

Veoma je popularan nameštaj od ratana, koji takođe izgleda sofisticirano i fino, ali imajte na umu da pored svih svojih prednosti ratan nije vodootporan. Ako prostor na koji planirate da ga postavite nije natkriven, predlažemo da pokrijete nameštaj od ratana kad počne kiša.

Jastučići – da ili ne?

Verovatno ste pomislili – naravno da da! Svi volimo jastučiće jer su udobni, dekorativni i daju udoban izgled prostoru u koji su postavljeni. Međutim, neki komadi baštenskog nameštaja imaju fiksirane jastuke, koji iako vrlo udobni mogu postati glavobolja kada dođe vreme za pranje. Tekstil privlači prašinu, fleke, zagađenja iz vazduha, tako da je redovno održavanje imperativ.

Ako pripadate timu kojem je baštenski nameštaj nezamisliv bez jastuka, birajte one napravljene od akrilne tkanine jer neće jednako brzo izbledeti kao pamuk ili poliester.

Ne zaboravite tendu ili suncobran

Poslednje, ali svakako ne najmanje bitno – prilikom odabira nameštaja za spoljni prostor ne zaboravite tendu ili suncobran. U letnjim mesecima sunce je poslednjih godina veoma jako, a do 18-19h ponekad je maltene nemoguće sedeti napolju. Ne želite da ograničite vreme korišćenja vaše bašte ili terase samo na večernje sate – to je idealno mesto za ručavanje ili jutarnju kafu. Tenda ili suncobran od izdržljivog materijala će rešiti ovaj problem i sačuvati vas od prejakog sunčevog zračenja.

Jedino što vam ostaje jeste da uživate, a nadamo se da ćete to činiti što češće ovoga leta!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts