Šta je važno kod odabira mobilnog štampača?

Svako ko je u pokretu, na službenom putu ili radi na terenu, a želi da odštampa dokumenta, grafiku ili fotografije – koristiće mobilni štampač. Ponuda ovih štampača, pogodnih za nošenje u torbi ili rancu, na tržištu ne zaostaje za modelima većih dimenzija, i podjednako je važno napraviti pravi izbor pri kupovini.

Nalazite se u gradskoj vrevi, imate poslovni sastanak u inostranstvu ili ste na putovanju sa kolegama, a treba hitno da odštampate dokument ili neku drugu datoteku… Šta činiti? Naš savet je da nabavite mobilni štampač, koji će vas osloboditi mukotrpne potrage za uslužnim štampanjem.

Štampača za mobilnu upotrebu ima u velikom broju varijanti, bez obzira da li je u pitanju dimenzijama prilagođen laserski ili ink-jet štampač, ili se radi o pravom mobilnom štampaču.

Naš tekst će vam predočiti na šta je potrebno obratiti pažnju pri nabavci prenosivog štampača, i dati određene preporuke.

Obavezno obratiti pažnju na to da uz mnoge uređaje stoji u opisu – mobilni, ali oni, ipak, nisu dovoljno fleksibilni. Zato pri izboru imajte u vidu da li svoj štampač želite koristiti na sedištu automobila, ili ga morate nositi uz sebe, u torbi.

Na osnovu čega birati prenosivi štampač?

Pre nego što se odlučite za mobilni štampač, trebalo bi da budete sigurni u to šta želite od uređaja i šta vam je najvažnije. Mnoge informacije, prikazane kroz skraćenice, vas mogu zbuniti, posebno ako ste laik za ovu oblast.

Mobilnim štampačima je zajedničko i to što im nije potreban računar za rad – jednostavno se povežete pomoću pametnog telefona i štampate!

Slede najvažniji aspekti za odluku o kupovini prenosivog štampača:

  1. Oblast primene
  2. Tip štampača (laserski, ink-jet, multifunkcionalni uređaj)
  3. Troškovi (uključujući i naknadne troškove za potrošni materijal)
  4. Mobilnost i fleksibilnost
  5. Podešavanja i opcije za štampanje
  6. Napajanje (baterija ili kabl)
  7. Upotrebljivi format
  8. Kvalitet štampe

Prvo treba ustanoviti oblast primene, odnosno za šta želite svoj štampač prevashodno da koristite. Hoće li to biti pretežno štampanje fotografija ili različitih dokumenata, grafikona i sl. Takođe je važno i mesto upotrebe, što podrazumeva da li štampač koristite u svom automobilu ili ga morate nositi sve vreme sa sobom.

Postoje portabl, ili prenosivi štampači koji rade na bateriju, tako da vam nije potrebna internet veza. Na njima možete odmah odštampati svoje fotografije sa mobilnog telefona, kao i ostalo što je potrebno, bez obzira gde se nalazite.

Najbolje je da vaš portabl štampač ima i bateriju i kabl. Ukoliko u blizini nema utičnice, moći ćete jednostavno da se oslonite na bateriju. U suprotnom, uštedite struju i koristite uređaj direktno na utičnici.

Mobilni štampači danas su opremljeni funkcijom Air-Print, koja omogućava upotrebu preko pametnog telefona, tako da veza preko Bluetooth ili USB porta treba biti dostupna.

Bluetooth štampač je uvek dobro rešenje, jer njime možete upravljati sa svog pametnog telefona, ali i sa drugih uređaja. U suprotnom, izaberite klasičan WLAN štampač. Sa bežičnim štampačem je važno da bude u istoj mreži kao i vaš telefon, da bi povezivanje bilo uspešno.

Kod veoma kompaktnih mobilnih štampača često možete birati između samo tri formata: format razglednice (148 x 100 mm), L-format (119 x 89 mm) i format kreditne kartice (86 x 54 mm). Otisak na najpopularnijem A4 formatu sa njima nije moguć, tako da, ukoliko vam je upravo A4 format naophodan, moraćete da pribegnete nekom od modela većih dimenzija.

Danas postoji velika ponuda potrošnog materijala za mobilne štampače. Ukoliko želite da izbegnete kertridže sa mastilom, trebaće vam posebna vrsta papira, koji je skuplji, tako da je potrebno dobro preračunati buduće troškove, uzevši u obzir i obim štampanja.

Uvek se uverite da je upravljački program portabl štampača ažuriran. Mobilni štampač često otkazuje ukoliko drajver nije ažuriran.

Naš predlog za kupovinu: HP Officejet 100.

Jedan od novijih modela, opremljen litijum-jonskom baterijom i potpuno nezavisan od mreže, tako da se može koristiti na svakom mestu. Kapacitet baterije je do 500 stranica. Težine 2,3 kg, spada u srednji opseg i može se nositi svuda. Potreban mu je USB-port i Bluetooth-interfejs. Prvenstveno je namenjen crno-beloj štampi, mada ni boje nisu problem. Rezolucija: 4.800 x 1.200 piksela. Cena mu je u gornjem rangu.

Veliki izbor mobilnih i drugih modela štampača očekuje vas na stranici jeftinije.hr. Proverite zašto je internet-kupovina tako jednostavna i komforna!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts