|

Prisluškivači su stvarna pretnja

Kad se u razgovoru pominju prisluškivanje ili prisluškivači ljudima prva asocijacija je najpoznatiji agent James Bond ali u nekim sferama prisluškivanja, gospodin Bond je daleko inferiorniji naspram realnosti, dok su neke stvari opet preterane. Ko sve može biti meta prisluškivanja, to je bar lako odgovoriti, svi mogu biti prisluškivani. Kako bi se prisluškivanje onemogućilo ili pronašle špijunske kamere, potrebno je uraditi razne protiv-prislušne mere.

Profesije koje su najviše na udaru prisluškivanja

Po analizi ljudi iz kompanija koje se bave zaštitom od prisluškivanja, najviše posla imaju kako bi zaštitile advokatsku profesiju, zatim bilo koja vrsta prodaja ili marketinga, a slede ih korporativni kupci. Naravno brakorazvodne situacije kao i ljubavni trouglovi su uvek u opasnosti od prisluškivanja.

Kako otkriti ukoliko sumnjate da ste prisluškivani

Prvi korak je da nabavite kvalitetan detektor prisluškivača, za detektovanje prisluškivača potrebno je dosta vremena, pošto je to jako spor i dug proces. Prilikom pretrage određenog prostora uvek je poželjno i fizički pregled određenog prostora. Uvek je moguće da je neki prisluškivač ili kamerica sakriven u upaljaču, cigaretama, knjigama, ili nekim svakodnevnim predmetima. Ukoliko Vam televizor samo na jednom počne imati smetnja (a do tad nije imao) to može biti znak nekog RF prisluškivača koji se nalazi u blizini.

Prisluškivači koje je teže otkriti

Bukvalno suprotno od onoga što se prikazuje u mnogim filmovima, jednostavna vizuelna inspekcija iako je od jako velikog značaja za proces traženja prisluškivača, nikako nije dovoljna. Postoje prisluškivači u olovkama, upaljačima, cipelama, patikama, razno-raznim odevnim predmetima. Uređaji za prisluškivanje mogu se sakriti u masi predmeta ili čak ugraditi u zidove (tokom gradnje ili kasnije). Sa druge strane upotreba uređaja za traženje prisluškivača kao što je analizator spektra, omogućava otkrivanje najjednostavnijih prisluškivača, biće dosta složenije pronaći prisluškivače koji emituju rafalno (kratko i brzo prenošenje, a ne kontinuirano), prenoseći informacije posle pregleda. Druga vrsta prisluškivača koristi standardne WiFi frekvencije, a pošto smo okruženi sa njima, dosta teško je izolovati frekvenciju prisluškivača.

Kako obezbediti poslovni sastanak

Prvi korak je identifikacija bezbednosnog cilja, protiv koga ili od čega se treba zaštititi, kako bi stastanak prošao u poverenju. Uzimajući u obzir prirodu sastanka primenjuju se različite mere ako uzmemo u obzir, privatnog detektiva, zlonamernog saradnika itd.. Sa druge strane potrebno je utvrditi da li su informacije dugoročna poslovna tajna ili imaju ograničenu vremensku valjanost. Ako je sastanak osetljiv pored osnovne provere prostorije za sastanke, preporučuje se izuzeće bilo kog elektronskog uređaja. I zahtevanje od učesnika sastanka da ostave svoje telefone, računare i druge elektronske uređaje na ulazu u prostoriju.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts