Zašto je rad od kuće postao svakodnevica i gotovo norma

Image by rawpixel.com

Pandemija koronavirusa uticala je na sve aspekte života i zauvek izmenila tokove današnjeg poslovanja. Biznis sektor je poprimio jednu sasvim novu dimenziju i susreo se sa specifičnim načinom rada, koji se pre pojave koronavirusa nije u velikoj meri praktikovao. Rad od kuće je za kratko vreme pobrao simpatije kako vlasnika kompanija, tako i samih zaposlenih, te je postao naša svakodnevnica i dominantan oblik poslovanja. Zbog mnogobrojnih benefita koje vaj način rada nudi, mnoge kompanije odlažu povratak u kancelarije, a neke čak i ne planiraju da se vrate na stari režim rada.

Šta je ono što poslodavce i dalje drži podalje od ideje o klasičnom kancelarijskom poslovanju i zašto je rad od kuće postao omiljeni vid funkcionisanja gotovo svih firmi danas?

Uticaj pandemije

Kako bi se sprečilo dalje širenje virusa, gotovo sve kompanije čiji poslovi nužno ne zahtevaju boravak zaposlenih u kancelariji, zatvorile su vrata svojih firmi i radnike poslale kućama. To je bio jedan od načina da se sačuva zdravlje stanovništa i utiče na smanjenje broja obolelih. Mnogi su se po prvi put susreli sa onlajn načinom rada i kancelarijske stolice zamenili udobnim domovima. U tom trenutku ovaj način funkcionisanja je bio eksperimentalan i stvarao je bojazan u vezi sa produktivnošću zaposlenih. Međutim, veoma brzo se pokazalo da efikasnost nije opala i da su nastavili da se nižu dobri rezultati.

Udobnost doma

Uz minimalnu organizaciju i malo kreativnosti, vaš udobni kutak lako možete pretvoriti u visokofunkcionalnu kancelariju. Bilo je potrebno malo vremena da se zaposleni naviknu na na novi prostor i uživaju u adaptiranoj kućnoj kancelariji. Kako biste stvorili adekvatne uslove za rad, dovoljno je opremiti prostor kvalitetnim radnim stolom i udobnom kancelarijskom stolicom, koji će učiniti da se osećate odmorno tokom višesatnog obavljanja radnih zadataka. Odgovarajući laptop podržaće sve vaše poslovne zahteve, a raznovrstan papir za štampanje upotpuniće vašu kancelarijsku opremu i omogućiti da nesmetano obavljate radne zadatke.

Image by rawpixel.com

Pouzdana tehnologija

Navikavanje na novi sistem rada u velikoj meri je olakšala i savremena tehnologija, koja omogućava da se posao obavlja istim kvalitetom kao i iz kancelarija kompanije. Pouzdani serveri i napredne aplikacije podržavaju i najkomplikovanije operacije, a ulaganje u najnovija tehnološka rešenja nikada nije bilo isplativije i korisnije nego sada. Ne postoji ništa iritantnije kada vam se zbog loše internet konekcije prekine važan sastanak sa klijentima ili kada slab softver ne može da izdrži obradu velike količine podataka.

Ušteda vremena i novca

Istraživanja su pokazala da su ušteda vremena i novca neki od razloga popularnosti rada od kuće. Haotična saobraćajna gužva i priprema za posao prestali su da budu deo naše svakodnevnice, što je umanjilo dozu stresa, ali i trošak koji odlazi na benzin i zahtevani dres kod koji moramo ispoštovati. Pored toga, boravak u kancelariji podrazumeva i obezbeđivanje obroka, a to znači odlazak na pauzu za ručak u obližnji restoran, što takođe povećava svakodnevni trošak. Rad od kuće ostavlja nam više slobodnog vremena koje možemo iskoristite na različite načine, u skladu sa svojim željama, a povrh svega bićemo ispunjeniji i rasterećeniji.

Produktivnost ne trpi

Kao što smo već napomenuli, velika predrasuda i bojazan koja je pratila početak novog načina rada jeste i gubitak produktivnosti. Međutim, kako je vreme odmicalo, zaposleni nisu pokazivali znake loše fokusiranosti i pada efikasnosti. Naprotiv, mnogi su istakli kako se osećaju produktivnije kada rade van kancelarija i kako im je ovaj drugačiji vid funkcionisanja uneo nov entuzijazam i pozitivne promene. Redovnim onlajn sastancima i korišćenjem odgovarajućih digitalnih rešenja, nema prostora za strah od smanjenja produktivnosti i loših rezultata.

Mnogi smatraju da je budućnost rada išla u pravcu ovakvog načina funkcionisanja, a da je pandemija koronavirusa samo ubrzala celokupan proces. Poslodavci i zaposleni su uspeli da se u kratkom roku naviknu na novonastalu situaciju i organizuju posao tako da su kvalitet i produktivnost i dalje prioritet. Vreme će pokazati da li ćemo se ikada i u kojoj meri vratiti starom načinu poslovanja.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts