Vanmaterična trudnoća: Šta sve treba da znate

Vanmaterična trudnoća, ili ektopična trudnoća, je ozbiljno stanje u kojem se fetus razvija izvan materice, najčešće u jajovodima. Iako se javlja relativno retko, ova vrsta trudnoće može biti veoma opasna za majku ukoliko se ne prepozna na vreme.

Zbog toga je važno da svaka trudnica bude upoznata sa simptomima i faktorima rizika za vanmateričnu trudnoću, kao i sa načinima dijagnostikovanja i lečenja ovog stanja.

U ovom članku ćemo vas upoznati sa svim bitnim informacijama o vanmateričnoj trudnoći, kako biste bili spremni da je prepoznate i reagujete na vreme. 

Šta je vanmaterična trudnoća?

Kako smo već pomenuli, vanmaterična trudnoća nastaje kada se oplođena jajna ćelija usadi van materice. Ova vrsta trudnoće se u većini slučajeva javlja u jajovodima, ali se može razviti i u jajnicima, grliću materice ili stomačnoj duplji.

Bilo da postoji problem sa jajašcem ili jajovodom, jajašcem ostaje zarobljeno na putu do materice.

Trudnoća ne može da opstane van materice, pa su sve vanmaterične trudnoće osuđene na prestanak. Ranije je oko 90% žena sa vanmateričnom trudnoćom moralo da se operiše.

Danas je broj operacija mnogo manji, a mnogo više vanmateričnih trudnoća se uspešno leči lekovima koji sprečavaju dalji napredak trudnoće.

Kako će vaš lekar lečiti vašu vanmateričnu trudnoću zavisi od toga koliko je trudnoća odmakla, gde se embrion nalazi i koliko su ozbiljni vaši simptomi. 

Faktori rizika za vanmateričnu trudnoću

Imajte na umu da oko polovina vanmateričnih trudnoća nastaje kod žena koje nemaju poznate faktore rizika. Međutim, rizik od vanmaterične trudnoće se povećava kada je slobodan prolaz oplođenog jajašca ka materici oštećen.

Među uzrocima oštećenja jajovoda najčešće se javljaju:

  1. Oštećeni ili prekinuti jajovodi, bilo zbog prethodne operacije ili infekcije – najčešće hlamidije,
  2. Vantelesne metode poput vantelesne oplodnje,
  3. Operacije u karličnom predelu ili na jajovodu,
  4. Prethodna vanmaterična trudnoća.

Osim toga, postoji niz drugih faktora koji mogu uzrokovati oštećenja jajovoda i dovesti do vanmaterične trudnoće. Na primer, pušenje i endometrioza, koja može da uzrokuje ožiljke na tkivu u ili oko jajovoda takođe mogu da povećaju rizik od vanmaterične trudnoće.

S obzirom na to da vanmaterična trudnoća ne može normalno da se razvija i može biti ozbiljna po život majke, važno je prepoznati simptome na vreme i potražiti medicinsku pomoć

Kako prepoznati vanmateričnu trudnoću?

Vanmaterična trudnoća nema specifične simptome, čega zdravstveni radnici lako mogu da propustite da je prepoznaju ukoliko ne razmatraju mogućnost njene pojave.

Simptomi vanmaterične trudnoće mogu biti različiti – od odsustva simptoma, naročito u ranim fazama, do jakog bola u donjem delu stomaka praćenimi vrtoglavicom usled unutrašnjeg krvarenja.

Znaci i simptomi takođe zavise od lokacije implantacije. Uobičajeni simptomi uključuju krvarenje iz vagine i blag bol u donjem delu stomaka ili karlici.

Praćenje prekretnica u vašoj trudnoći vam može pomoći da prepoznate znake upozorenja i simptome vanmaterične trudnoće. Zato je važno je da pratite svoj menstrualni ciklus. U tome vam od velike pomoći može biti kalendar trudnoće.

Kada propustite menstruaciju, naročito ako ne koristite pouzdanu kontracepciju, trebalo bi da uradite test na trudnoću i da se što pre obratite svom ginekologu.

Dokumentovanje lokacije i održivosti potencijalne trudnoće oko pet do šest nedelja gestacije povećava šanse za rano otkrivanje i lečenje vanmaterične trudnoće.

Ako primetite neobično krvarenje ili bol u stomaku uz pozitivan test na trudnoću, posetite svog zdravstvenog radnika ranije, jer su to mogući rani znaci pucanja jajovoda. 

Kako se otkriva vanmaterična trudnoća?

Ektopična trudnoća je ozbiljno stanje koje se ne može samostalno dijagnostikovati. Ukoliko primetite bilo kakve sumnjive simptome, poput teških bolova u stomaku ili ukočenosti mišića, važno je da se konsultujete sa svojim ginekologom.

Pravovremena dijagnostika je ključna, jer će vam pomoći da sprečite opasne komplikacije patološke trudnoće i očuvate svoje reproduktivno zdravlje.

Dijagnostika se obično sprovodi ultrazvukom karličnih organa i trbušne duplje, kao i laboratorijskim testovima sadržaja hCG i progesterona.

Važno je napomenuti da se ove studije koriste samo u kombinaciji, jer jedan test krvi ne može tačno da razlikuje vanmateričnu trudnoću od drugih patologija.

Ako vaš ginekolog posumnja na ektopičnu trudnoću, moguće je da će biti potrebno sprovesti dodatne testove i tretmane kako bi se ovo stanje adekvatno lečilo. 

Kako se rešava vanmaterična trudnoća?

Kada je u pitanju vanmaterična trudnoća, lečenje obično podrazumeva hirurški zahvat. To može biti laparoskopija, koja se smatra najboljom metodom, ili klasična operacija, koja se koristi u težim slučajevima.

U ranijim fazama razvoja trudnoće, moguće je ukloniti samo segment jajovoda zajedno sa zigotom, dok u kasnijim fazama može biti potrebno ukloniti i sam jajovod.

Izbor hirurške metode zavisi od faktora kao što su:

  • Stepen unutrašnjeg krvarenja,
  • Trajanje trudnoće,
  • Lokacija embriona.

Ukoliko se dijagnoza postavi na vreme, moguće je izbeći operaciju i koristiti lekove koji će zaustaviti rast embriona, nakon čega će doći do spontanog pobačaja.

Međutim, ova metoda ima svoje rizike i nije uvek efikasna, pa se često ne primenjuje. 

Kako se nositi sa emocijama nakon vanmaterične trudnoće?

Činjenica da se suočavate sa vanmateričnom trudnoćom može izazvati mnoge kompleksne i ponekad zbunjujuće emocije.

Ova vrsta trudnoće dovodi do gubitka bebe, potencijalno i dela reproduktivnog sistema (ako je tokom operacije uklonjen jajovod), kao i do suočavanja sa sopstvenom smrtnošću (rizikom po vaš život), uz fizički i emocionalno zahtevan tretman.

Prvi osećaji mogu uključivati šok, nevericu, strah, tugu, prazninu, olakšanje, bes, tugu, krivicu, ljubomoru, anksioznost ili zabrinutost.

Moguće je da će ovo iskustvo uticati i na vašeg partnera, odnose, nadanja i planove za budućnost.

Iako nije utešno, normalno je da se osećate ovako. Važno je da nastavite da se brinete o sebi tako što ćete:

  • Spavati dovoljno,
  • Vežbati,
  • Hraniti se adekvatno,
  • Izbegavati droge, alkohol i pušenje – sve to može negativno uticati na proces tugovanja. 

Da li je moguće zatrudniti nakon ektopične trudnoće?

Ako ste imali vanmateričnu trudnoću, sigurno imate puno pitanja za svog lekara. Jedno od njih je verovatno da li možete ponovo da zatrudnite. I ako možete, da li su šanse sada veće da će se ovaj problem ponovo dogoditi?

Jednostavan odgovor na ova pitanja je da. Možete da rodite zdravu bebu nakon vanmaterične trudnoće, i da, šanse za ponovnu vanmateričnu trudnoću su veće.

Zbog toga što je jedna oplođena jajna ćelija već propala u pokušaju da se usadi u matericu, postoji povećana verovatnoća da se takav događaj ponovi.

Međutim, mnogi faktori su u igri, tako da nije moguće dati jedan odgovor za sve žene. Mnogo toga zavisi od razloga zbog kojih se vaša vanmaterična trudnoća dogodila i načina na koji je rešena.

Takođe treba uzeti u obzir vašu istoriju neplodnosti i druge faktore rizika za vanmateričnu trudnoću. 

Ostanite pozitivni

Vanmaterična trudnoća može uspešno da se leči. Ključni faktor za uspešno lečenje je pravovremeno prepoznavanje simptoma.

Redovni pregledi kod ginekologa i pažljivo praćenje simptoma su od suštinske važnosti kako bi se ovo stanje otkrilo što je ranije moguće.

Ukoliko i dođe do operacije, koja može biti iznenađujuća i uznemirujuća od početka do kraja, bitno je da posle procedure budete pažljivi prema svom telu, da se posvetite vremenu za odmor i brigu o sebi, kako biste se emocionalno i fizički osnažili.

Ako brinete o svojoj budućnosti i plodnosti, nastojte da ostanete pozitivni. U većini slučajeva, šanse za uspešnu trudnoću nakon vanmaterične trudnoće su visoke.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts