Opasnost od pasivnog pušenja

Ukoliko ne pušite cigarete ali svakodnevno udišete duvanski dim jer ste često u društvu pušača, spadate u grupu pasivnih pušača. Dakle, ne pušite vi lično, ali svejedno udišete duvanski dim, što je podjednako štetno i loše. 

Da bi smo izbegli pasivno pušenje, potrebna nam je pre svega pomoć aktivnih pušača, od kojih na žalost, mnogi nemaju opštu kulturu. Pušači često izduvaju duvanski dim direktno u nečije lice, nesvesni koliko to drugima smeta. Svaki pušač mora ispoštovati nepušače kojima dim smeta, a ne  da se brane izgovorima ,,Ja MORAM da zapalim“. Retko ko ima kulturu da, pre nego što zapali cigaretu, pita prisutne, da li će nekome smetati.

Od pasivnog pušenja vrebaju razne opasnosti i veoma je štetno po nepušače
Od pasivnog pušenja vrebaju razne opasnosti

ZAŠTO JE PASIVNO PUŠENJE OPASNO?

Ukoliko živite sa aktivnim pušačem imate rizik da obolite od raznih bolesti disajnih organa, među kojima su bronhitis, upala pluća i  astma, ali i srčana oboljejna. Čak četrdeset posto je veća šansa da se dobije neki oblik kancera. Opasnost od ovih bolesti je izraženija kod dece, koja mogu trpeti posledice pasivnog pušenja i u kasnijoj životnoj dobi. Zato bi valjalo ostaviti pušanje, ako ni zbog čega drugog, onda bar zbog najmlađih. Ili bar ispoštujte svoje ukućane i ispušite cigaretu van kuće.

Nemojte pušiti ni kada ste u društvu trudnica. Time nanosite štetu i njoj i njenoj bebi. Naravno podrazumeva se da i one same ne konzumiraju cigarete, jer time ugrožavaju svoj plod. Izlaganjem nerođene bebe duvanskom dimu, povećavate rizik da dete bude mrtvorođeno ili čak da dođe do spontanog pobačaja.

Jedna australijska studija pokazala je da su devojčice u adolescentskoj dobi  u znatno većoj opasnosti kada je reč o pasivnom pušenju, od dečaka u istim godinama.

Od pasivnog pušenja godišnje umre preko pet miliona osoba, negde oko jedan posto ljudi koji umru  tokom godine. Evropljani i Azijati su ubedljivo najugroženiji po tom pitanju. Dve trećine preminulih od pasivnog pušenja su žene.

Deci koja su izložena pasivnom pušenju i koja žive sa pušačima, može biti ugroženo zdravlje.
Deca mogu imati ozbiljnih zdravstvenih problema ako su izložena duvanskom dimu

KAKO IZBEĆI PASIVNO PUŠENJE?

Odgovor na ovo pitanje je vrlo jasan – izbegavajte društvo pušača. Novi zakon o zabrani pušenja na javnim mestima u mnogome je doprineo zaštiti nepušača. Ukoliko firma u kojoj radite nije obezbedila pušačima prostor i dozvoljava im pušenje cigareta bilo gde, može snositi novčane posledice. Isto je i sa ostalim ustanovama kao što su kafići, tržni centri, javne ustanove, itd.

Goste koji puše, ne uvodite u spavaću sobu. Leti ih izvedite na terasu ili dvoriše, a zimi u sobu koju možete vetriti preko noći. Duvanski dim je jako teško izvetriti, miris se oseća i nakon nekoliko sati. Nije loše ni da imate osveživač prostora u kući.

Na kraju krajeva, možete im i reći da se u vašoj kući ne puši i da vam duvanski dim smeta, pa kome se ne dopada, ne mora ni da dolazi.Prijatelji koji vas cene će poštovati vašu odluku. Ovo pravilo je posebno bitno ukoliko imate decu. Time štitite prvenstveno njih, pa onda sebe.

Da bi sačuvali svoje zdravlje, izbegavajte društvo pušača
Da bi sačuvali svoje zdravlje, izbegavajte društvo pušača
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts