Cink tablete za jaču kosu i imunitet

Cink tablete će Vam sigurno pomoći ako imate problem sa slabim imunitetom. Osim toga, dobro su rešenje i za kosu koja je slaba, krta, nekvalitetna i lomljiva, kao i za nokte koji su skloni pucanju i imaju bele fleke ili pruge.

Ako se često osećate iscrpljeno i redovno ste prehladjeni, moguće je da Vašem organizmu nedostaje cink. U tom slučaju, odlučite se za tablete cinka.

Cink za imunitet

Ako niste znali, cink je drugi najzastupljeniji element u tragovima u ljudskom telu, odmah nakon gvoždja. Ovaj metal veoma je važan jer omogućava normalno funkcionisanje organizma. Na primer, on utiče na rast ćelija i zarastanje rana, učestvuje u sintezi proteina, ima ulogu u regulaciji plodnosti, štiti id štetnih slobodnih radikala…

Naravno da je najbolje obezbediti potrebnu količinu cinka pravilnom ishranom. Cinka ima u govedini, ćuretini, soji, bundevinim semenkama, boraniji, tunjevini, grašku, školjkama i još nekim morskim plodovima. Smatra se da se cink iz hrane usvoji samo oko 10%.

U skladu sa savremenim načinom života, neredovnom i nekvalitetnom ishranom, nekada rešenje nalazimo u dodacima ishrani kao što su vitaminski ili mineralski preprati poput cink tableta.

Kada neki poremećaj u organizmu dodje do izražaja ,ili ako želimo da preventivno delujemo na slabljenje imuniteta, naročito tokom epidemija gripa i drugih sezonskih bolesti, ubrzan unos cinka omogućuju nam upravo tablete, ako nismo u mogućnosti da ga unesemo kroz pravilno balansiranu ishranu. Tokom jesenjih i zimskih dana, preporučljivo je da dnevna doza unešenog cinka bude 10 do 20 mg.

Značaj cinkacink tablete

Cink je neophodan za rast i razvoj novih ćelija, pravilan razvoj reproduktivnih organa i funkciju prostate kod muškaraca, čuva kvalitet i funkcije kože, pomaže u zarastanju rana a upotrebljava se i u tretmanima protiv akni i bubuljica.

Cink je antioksidant, što znači da neutrališe dejstvo slobodnih radikala, i sprečava pojavu tumora. Takodje, podstiče proizvodnju krvi, što je jako važno za pacijente koji imaju terapiju kancera zračenjem koja značajno smanjuje broj crvenih i belih krvnih zrnaca.

Cink pomaže u oslobadjanju organizma od napada klica, sprečava razmnožavanje i prodiranje virusa. Takodje, povoljno utiče i na vid. Nedostatak cinka dovodi do gubitka apetita i umora.

Cink se u ljudskom organizmu nalazi u količini od svega 2-3 grama. Važan je u razvoju novorodjenčadi, utiče na stvaranje spermatozoida i testosterona , utiče na mentalno stanje i sprečava impotenciju.

Ovaj mineral takođe utiče na bolji san, a važan je i za funkciju čula ukusa i mirisa. Naročito je važan za osobe muškog pola.

Cink može biti i dobar borac protiv ćelavosti koju može da uspori. Važan je i za pravilan rad štitne žlezde.

Doziranje u cilju ublažavanja simptoma prehlade je od 10 do 20 mg cinka dnevno.

Uputstvo za upotrebu

Tablete cinka se proizvode u različitim koncentracijama i u različitim farmaceutskim kompanijama. Obavezno pročitajte kakav preparat ste nabavili i pratite uputstva za doziranje. Stručnjaci navode da je neophodno najmanje 10-15 miligrama cinka dnevno, mada su potrebe za cinkom individualne i zavise od načina života, starosti, pola, kondicije…

Neželjena dejstva i nuspojave

Naravno da je preporučljivo da konsultujete lekara o tome kakve preprate kao dodatak ishrani treba da koristite u skladu sa Vašim potrebama i zdravstvenim stanjem . Ipak, pošto se u organizmu ne stvaraju rezerve cinka, mala je mogućnost da dođe do predoziranja ovim mineralom. Toksične doze cinka su 150-500mg na dan, što može da izazove poremećaje nervnog sistema. Kontraindikacije kod upotrebe cink tableta su izražene kod uzimanja imunosupresiva i kortikosteroida.

Cink za kosu i za nokte

Opadanje kose može biti znak da Vašem organizmu nedostaje cink. Nedostatak cinka dovodi do poremećaja produkcije kolagena i keratina pa tako direktno utiče i na kvalitet noktiju i kose. U tom slučaju, unošenje cinka u organizam, može pomoći da povratite lepotu i sjaj kosi i noktima.

cink za kosu

Cink i žene

Tokom menstrualnog ciklusa, kod žena dolazi do gubitka i mineralnih supstanci, pa bi u ovom periodu trebalo obratiti pažnju na to da sa hranom unosi dovoljna količina cinka . Trudnicama, dojiljama i ljudima koji imaju neku hroničnu bolest, potrebno je oko 25 miligrama dnevno, da bi ispravno funkcionisali.

Cink i sportisti

Ako se bavite profesionalno sportom, znajte da se sa litrom znoja pri vežbama, gubi oko 1,2 miligrama cinka. Zato je sportistima potrebno više cinka, naročito za povećanje mišićne mase.

Kada se preporučuje uzimanje heliranog cinka

Osim kada se utvrdi nedostatak cinka, i slab imunitet, tablete se mogu koristiti za zaštitu zdravlja prostate, kod vegetarijanaca, kod prehlada i bolova u grlu, kod problematične kože…

Tablete se obično uzimaju za vreme jela ili posle obroka.

Tablete cinka obično se prodaju u pakovanju od 100 tableta i cena im je oko 800 dinara.

Preoporučene doze cinka

Bebe do godinu dana – 2 do 3 mg; deca od godinu do tri godine-3 mg; deca od 4 do 8 godina – 5 mg;deca od 9 do 13 godina – 8 mg; dečaci od 14 do 18 godina – 11 mg, devojčice od 14 do 18 godina – 9 mg.

Muškarcima je potrebno 11 mg cinka, a ženama 8 mg, zatim trudnicama 11 mg a dojiljama 12 mg cinka.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts