| |

Kovrdžava kosa: Kako da izbegnete uobičajene greške

Ako imate kovrdžavu kosu, već znate da za nju treba malo više pažnje. Nasuprot ravnoj i talasastoj kosi, kovrdžava kosa često nosi svoje jedinstvene izazove, kao što su veća podložnost lomljenju, naelektrisanju i suvoći.

Koliko često trebate prati kovrdžavu kosu? Kako stilizovati prirodno kovrdžavu kosu? Kako postići da vaše kovrdže ostanu duže?

Ovo su česta pitanja s kojima se mnoge žene sa kovrdžavom kosom suočavaju gotovo svakodnevno. Srećom, naši saveti za kosu će vam pomoći da izbegnete najčešće greške i pravilno se brinete o svojim dragocenim loknama.

Zato nastavite sa čitanjem kako biste saznali šta možete da učinite da izbegnete uobičajene greške i očuvate svoje kovrdže glatkim, sjajnim i neometanim.

Greška #1: Prečesto pranje kose

Koliko često perete kosu potpuno je vaš izbor. To uglavnom zavisi od nekoliko faktora, kao što su nivo vlage na vlasištu, proizvodnja sebuma i, ako trenirate, vaš raspored treninga.

Međutim, generalno se preporučuje da osobe sa kovrdžavom kosom smanje broj pranja u toku nedelje. Za razliku od ravne kose, trebalo bi da izbegavate svakodnevno šamponiranje.

Teksturiranoj kosi je potrebno njeno prirodno ulje kako bi ostala zdrava. Ako se previše često pere, vlasi kose mogu da se isuše, a rezultat toga je oštećena i ispucala kosa.

Za najbolje rezultate, ograničite učestalost pranja kose samo na jednom ili dva puta nedeljno.

Greška #2: Preskakanje regeneratora

Kovrdžava kosa često ima tendenciju da bude suva, beživotna i neposlušna. Zato je važno da održavate te spirale dobro hidriranim. Drugim rečima: Ne preskačite upotrebu regeneratora!

Hidrirajući regenerator koji je posebno dizajniran za negu vaše kovrdžave kose – poput prilagodljivih formula koju imaju Moroccanoil proizvodi – pomoći će vam da obezbedite zdravu dozu hidratacije, ishrane i zaštite koju vaša kosa ne može da dobije samo šamponom.

Samo se pobrinite da potražite sastojke koji su dobri za kosu, poput kokosovog ulja, ši putera, avokadovog ulja i aloe vere.

Greška #3: Predugo čekanje pre nanošenja proizvoda za stilizovanje

Dakle, kako se brinuti o kovrdžavoj kosi tokom stilizovanja? Odgovor je: Što pre možete oblikovati svoje lokne, to bolje.

Iz tog razloga se preporučuje da nanesete proizvode za stilizovanje dok je kosa još uvek vlažna, pre nego što se dođe do friza.

Ako predugo čekate, možete oštetiti spoljni sloj dlake, što dovodi do kovrdža koje postaju neposlušne i neodređene.

Prilikom nanošenja proizvoda namenjog za stilizovanje kovrdžave kose poput Moroccanoil za kovrdžavu kosu, pazite da ga ravnomerno rasporedite koristeći zatvorene šake. Takođe, pazite da ne preterujete sa češljanjem kroz krhke kovrdže, jer to može izazvati frizz i oštećenja.

Greška #4: Pogrešan način sušenja kose

Kako pravilno osušiti kovrdžavu kosu? Kada god je moguće, najbolji izbor za devojke sa kovrdžavom kosom je prirodno sušenje na vazduhu.

Da biste ubrzali proces sušenja, nežno izgužvajte lokne i otklonite višak vode peškirom od mikrofibera pre nego što pustite kosu da se prirodno osuši. Takođe, meka pamučna majica dobro funkcioniše na mokroj kosi.

Ako želite da fenirate kosu, dodajte difuzor na fen. Ovaj savet za oblikovanje pomaže u smanjenju direktne toplote i jakog protoka vazduha koji udaraju u pramenove.

Korišćenjem difuzora uz feniranje, moći ćete da sprečite previše talasanje vaših kovrdža tokom sušenja. To, zauzvrat, smanjuje trenje i nepoželjnu naelektrisanost kose, čineći je zdravijom i manje kovrdžavom.

Greška #5: Nedostatak korišćenja leave-in regeneratora

Samo kondicioniranje kose tokom tuširanja nije dovoljno. Kovrdžava kosa zahteva dugotrajnu hidrataciju i zaštitu kako bi se smanjila neželjena zamršenost.

Toplo preporučujemo da investirate u lagani leave-in regenerator. On pruža vašoj kosi obilnu dozu dugotrajne hidratacije.

Osim toga, leave-in regenerator stvara zaštitnu barijeru oko dlake kako bi blokirao elemente koji mogu oštetiti vaše kovrdže.

Greška #6: Upotreba četke za raščešljavanje

Ako iz ovog teksta o pravilnoj nezi kovrdžave kose izvučete samo jedan savet, neka to bude sledeći: Nikada ne koristite četku ili češalj za raščešljavanje nakon tuširanja.

Korišćenje finozubog češlja na teksturiranoj kosi najlakši je način da poremetite oblik svojih kovrdža, što dovodi do toga da vam vlasi postanu jedan veliki, neukrotiv haos. Umesto toga, pokušajte nežno raščešljavati svoje kovrdže pod tušem dok nanosite regenerator na kosu. 

Najbolja četka za vaš tip kose zapravo bi trebalo da bude širokozubni češalj koji vam omogućava da ravnomerno rasporedite regenerator po dužini kose. Obavezno raščešljavajte kosu od krajeva prema korenu sve dok vaše kovrdže ne budu bez čvorova.

Kada potpuno isperete regenerator, suzdržite se od češljanja ili raščešljavanja kose (čak i prstima). To će samo razdvojiti vaše kovrdže i stvoriti još nepotrebnog frustriranja.

Greška #7: Nedovoljna zaštita kose tokom spavanja

Dame sa kovrdžavom kosom često se pitaju: „Kako mogu da spavam s kovrdžavom kosom, a da ne oštetim frizuru?“

Ako koristite posteljinu od pamuka, važno je da znate da je pamuk tkanina koja je previše gruba prema vašim pramenovima. Takođe, pamuk upija prirodni sebum iz kose dok spavate, što može isušiti kosu.

Da biste rešile ovaj problem, preporučuje se da kosu zamotate u svileni šal ili spavate na svilenoj jastučnici.

Ovi jednostavni trikovi će pomoći da se očuva oblik vaših kovrdža i smanji trenje kojem su izložene tokom noći.

Put ka pravilnoj nezi kovrdžave kose ne mora biti krivudav

Možda ste napravili neku (ili nekoliko) od gorenavedenih grešaka vezanih za kovrdžavu kosu, ali jednostavne izmene u vašoj rutini nege kose i svakodnevnom životnom stilu će ponovo postaviti vašu kosu na pravi put.

Iako učenje kako se brinuti o kovrdžavoj kosi zahteva određeni napor, definitivno vredi.

Jeste li spremni da podignete negu kovrdžave kose na viši nivo?

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts