Fuksija – Mindjušica

Sobno cveće fuksija ili mindjušica

Fuksija ili Mindjušica, latinski naziv (Fuchsia magellanica) je rasprostranjena ukrasna biljka, poreklom iz Perua, Čilea i Argentine. Cvet fuksije liči na balerinu koja igra. Divno pada u cvetnim slapovima pa je izuzetno zahvalna za dekoracije. Cvetovi nesvakidašnjeg oblika, mogu biti dvobojni.

Uzgaja se najčešće kao saksijska biljka koja se leti, u toplim danima, drži u polusenovitim uglovima vrta ili balkona, a zimi ukrašava svežije prostorije kuća ili stanova gde je zaštićena od mrazeva na koje je osetljiva.

Ima medjutim I nekih otprnijih sorti mindjušice koje zimi mogu uspevati I na otvorenom prostoru. Zato je mindjušica i sobno cveće i baštensko cveće.

Fuksija raste u vidu žbuna u visinu od 1, 5 pa čak do 2 I po metra. Cvet mindjušica je zvonastog oblika, u najčešće roze boji, ali ima I onih koje cvetaju u boji lavande, beloj ili crvenoj boji. Cvetanje mindjušice traje od prvih letnjih dana pa do perioda jesenjih mrazeva.

fuksija mindjusica

Nega fuksije

Mindjušica nije preterano zahtevna biljka kada su nega i ispravno gajenje u pitanju. Dovoljno je obratiti pažnju na njenu potrebu za vlagom u doba žege, ili zabrati joj mesto koje joj odgovara – svetlo i bez hladnih vetrova.

Mindjušici prijaju  polusenovita staništa, a najbolje je da je držite na mestima koja su izložena jutarnjem suncu ali dobro  zaštićena od  vetrova i hladnoće.

Preporučuje se da mindjušicu prihranjujete djubrivom sa visokim sadržajem azota i to počev od aprila, jer ćete tako podstaći razvoj listova. Možete koristiti i djubrivo za pospešivanje cvetanja, takodje od aprila.

Sadnja mindjušice

Najbolje vreme za sadnju mindjušice je jun mesec. Fuksiju sadite u drenirano zemljište, slabokisele PH vrednosti. Preporučljiva je da zemlja za sadnju bude mešavina kupovne zemlje za cveće I baštenske zemlje.

Zalivanje

Mindjušica tokom vrelih letnjih dana traži dosta vode pa je tada obilno zalivajte. Nikako ne smete dozvoliti da se busen fuksije osuši. Fuksijama leti takodje prija povremeno orošavanje listova. Ne orošavajte samo fuksiju, več i okolno zelenilo.

Ako su temperature previsoke, listovi mindjušice postaju opušteni.

Zalivanje fuksije postepeno smanjujte početkom septembra.

Fuksija zimi

Posle prvog mraza, lišće fuksije počeće da opada. Tada korenov vrat biljke treba prekriti malčom (korom drveta) ili suvim lišćem i to do 20 cm. visine. Kada prodju mrazevi i hladnei dani, skinite ovu zaštitu. U istom periodu je poželjno i orezivanje mindjušice do jedne trećine visine biljke.

fuksija cvece nega

Razmnožavanje

Kada fuksiju u proleće orežemo, za razmnožavanje biljke koriste se reznice. One se mogu užiliti ako ih stavite u vodu ili u rastresiti supstrat.

Kad reznice puste korenčiće, reznice treba posaditi u saksije. Koristite zemlju koja je zapravo dve trečine glina, a jedna trećina baštenske zemlje.

Izdanci fuksije cvetaće još iste godine. Da biste podstakli grmolik oblik biljke, dok su fuksije još mlade, uklanjajte izrasle vrhove.

Cena biljke fuksije

Na svetu ima oko 50 različitih vrsta fuksija. Za gajenje unašim područjima obično se preporučuje “Fuchsia magellanica Riccartoni”, koja je poznata po crvenom cvetu koji ima tamni venčić. Ova vrsta mindjušice raste do dva metra u visinu. Takodje, otporna je na mrazeve jer podnosi temperature do čak minus 15 stepeni. Zato je moguće držati je na otvorenom tokom cele godine.

Mladu biljku fuksije možete kupiti po ceni od oko 110 dinara po korenu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts