Lekovita svojstva đumbira

Đumbir, je jedan od najšire korišćenih lekova iz kuhinje, koji se koristi najmanje 5000 godina unazad. Poznat je celom svetu kao začin koji ublažava mučninu i povraćanje, a naročito je dobar kod problema sa varenjem. Đumbir poboljšava pamćenje a deluje i kao blagi afrodizijak. Kada lekovi ne pomažu, pomaže đumbir.

Njegova primena je široka i može da leči mnoge bolesti: smanjuje zgrušavanje krvi, pomaže kod artritisa, zaustavlja napade migrene, umiruje stomak, pomaže varenju, ublažava menstrualne grčeve, čak i trudnice ga mogu koristiti zbog jutarnjih mučnina.

Toksini, za koje ukratko kažemo da su otrovi, koji se nagomilavaju u našem organizmu, glavni su uzročnici mnogih bolesti, truju naš organizam, uzrokuju degeneraciju ćelija, postaju uzrok hipertenzije, moždanog udara, bolesti srca. Toksine koji se skupljaju u crevima i dovode do kolitisa, gastritisa, čira, poremećaja metabolizma i dijabetesa, čisti upravo – đumbir. Baš đumbir, ta korenasta, čvornovata biljka u malim količinama može učiniti toliko mnogo za naš organizam. Đumbir će očistiti organizam od toksina i doveti do ozdravljenja na prirodan način. Đumbir će vam vratiti dobro raspoloženje, lep ten i vaše zdravlje. Đumbir će vaše telo očistiti od suvišnim masnih naslaga.

Lekovita svojstva djumbira

Protiv prehlada

Delotvoran je kod ublažavanja upala u organizmu, jača imunitet. Ovaj lekoviti koren možete koristiti kao preventivu protiv prehlade i za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta, poboljšavanje cirkulacije. Čisti toksine iz limfe, čisti organizma, pa je dobro da ga redovno koristite u ishrani, kao dodatak varivima, čorbama i drugim jelima. Ogulite ga, iseckajte na komade i dodajte jelu.

Zaustavlja migrenu

Ako na prvi znak migrene uzmete 1/3 kafene kašičice svežeg đumbira ili 2 velike kašike đumbira u prahu razmućenog u vodi, to će vam pomoći kod tegoba. Ukoliko opet osetite napad migrene, ponovite postupak.

Đumbir kao sredstvo za umirenje stomaka

Ko ima probleme sa mučninom u toku vožnje, može ih rešiti sa đumbirom. Hemijska jedinjenja u đumbiru, gingerol i sogaol – smanjuju crevne kontrakcije i tako neutrališu kiseline koje služe za varenje. Na taj način blokirate „centar za povraćanje“ u mozgu.

Da bi sprečili mučninu u toku vožnje, potrebno je da ga uzmete pre polaska na put, najmanje 20 minuta ranije, otprilike 1/4 kafene kašike sprašenog đumbira ili 1 gram đumbira u obliku kapsula ili 1 cm dugačko parče svežeg korena.

Snižava holesterol

Đumbir smanjuje apsorpciju holesterola u organizmu i pospešuje njegovo izlučivanje.

Đumbir ublažava menstrualne grčeve

Hemijska jedinjenja u đumbiru blokiraju bolne kontrakcije materice, pa je dobro da tih dana pijete i čaj od đumbira.

Čaj od đumbira

Jedan koren đumbira isecite na kriške i dodajte pola litre ključale vode. Kuvajte desetak minuta a zatim procedite. Ako želite da obogatite ukus čaja, dodajte mu jednu kašičicu meda i sok od jednog limuna.

Ovaj čaj pijete ujutru na prazan stomak, pola sata pre jela, a drugu polovinu u toku dana u manjim gutljajima, između obroka.

Pomoći će vam i da izbacite toksine iz organizma i ubrzati metabolizam i možete ga konzumirati svakodnevno.

caj od djumbira

Protiv umora

Đumbir uništava mikroorganizme, koristi se protiv iscrpljenosti i umora jer podiže energiju u organizmu.

Recept za sok od đumbira

  • 1 kašika svežeg korena đumbira
  • 5 šargarepa
  • 2 cvekle
  • 1 oguljena jabuka
  • Sve to stavite u blender i izmiksajte.

Tinktura od đumbira za jačanje imuniteta

Ova tinktura će celom organizmu poboljšati imunitet, a dobra je i kod respiratornih infekcija, prehlada i gripa.

Način pripreme:

400 grama svežeg korena đumbira ogulite, izrendajte i zalijte sa 1 litrom alkohola ili kvalitetnije rakije. Ostavite tako da stoji 3 nedelje na toplom mestu a povremeno i promućkajte flašu. Kada tinktura požuti, procedite je.

Ovu tinkturu od đumbira uzimajte po jednu kafenu kašiku, posle doručka i posle ručka.

I da napomenemo, dozvljena dnevna količina đumbira je do 5 grama, da ne biste dobili stomačne probleme i povećali želudačnu kiselinu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts