Labrador retriver

Labrador retriver je snažan pas, srednje atletske građe i posebno jakog repa. Dlaka im je kratka i glatka, a labrador retriver može biti braon, zlatni, beli, crni ili čokoladne boje.

Postoje dve vrste – Engleski i Američki, ali su razlike u izgledu i temperamentu zaista vrlo male.

Engleski labradori su manji i kraći ali zato imaju veću glavu. Američki su veći. Poznata je još jedna podvrsta ove pasmine a to je australijski labrador, koji je malo poznat.

Labrador je kralj svih retrivera i potiče iz Engleske,mada prema nekim drugim izvorima, poreklo mu je Newfoundland u Kanadi. Ova rasa nastala je u 19. veku. U startu su ga nazivali su malim vodenim psom, a jedna od legendi govori da je labrador nastao iz ljubavi izmedu vidre i psa , što objašnjava njegova velika ljubav prema plivanju i vodi.

Jedna je od najpopularnijih rasa u Velikoj britaniji, Americi i Francuskoj gde je rasa broj jedan. Koristan je kao lovački pas, zatim u policiji za pronalaženje narkotika ali i kao pas za bvodjenje slepih osoba i posebno je poželjan kao kućni ljubimac.

Labrador retriver

Veličina i dimenzije labrador retrivera

Težina ženke je od 25 do 32 kilograma a mužjaci dostignu težinu od 35 do 38 kg. Idealna visina grebena za mužjaka je od 56-57 cm, a za ženke od 54-56 cm. Labrador je passrednje veličine i skladnih proporcija.

Karakteristike labradora

Labrador je snažno građen pas, kratak u slabinama i veoma pokretan. Ima široku lobanju i duboke grudi i rebra. Zadnje noge su snažne. Oči su mu srednje velike, koje pokazuju inteligenciju i blagu narav. Braon su ili boje lešnika. Uši su srednje veličine i priležu uz glavu. Vilice i zubi su pravilnog oblika sa makazastim ugrizom. Vrat je jak i snažan a šape okrugle sa izraženim jastučićima.

Rep labradora je njegov raspoznajući znak,i debeo je u korenu dok se ravnomerno sužava ka vrhu.

Karakter i osobine – labrador kao terapeut

Labrador je uravnotežen pas, prilagodljiv, vezan za vlasnika i porodicu, voli da pliva, da se druži sa decom…

Predan je pratilac, inteligentan, oprezan i poslušan. Obožava da sluša gospodara i da ga čini srećnim. Prijateljski je nastrojen i nikada ne ispoljava agesivnost.

Labrador je poslušan pa je i dresura prilično lak posao. Iskustva svedoče da se dobro slaže sa drugim psima i ostalim kućnim ljubimcima.

U društvu dece su posebno strpljivi i umiljati. Pošto su takve naravi, to ih baš i ne kvalifikuje za pse čuvare. Ovaj pas nikako neće podnositi grubosti, pa i pri treninzima i prvim učenjima slušanja komandi, budite puni pažnje, srpljivosti i razumevanja.

Labrador je poznat po tome što se uspešno koristi za terapiju osoba koje boluju od anksioznosti i depresivnih stanja. Labrador stvara poseban kontakt sa obolelima, decom obolelom od dečije paralize, osobama u staračkim domovima… Svojevrstan je i vrlo uspešan terapeut u mnogim programima zdravstvenih oporavaka širom sveta.

Nega i održavanje labradora

Dlaka koja je vodootporna nije zahtevna, potrebno je četkanje jednom sedmično, a kada traje linjanje, malo češće. Može se često kupati jer obožava vodu. Potrebno mu je redovno istrčavanje, uživaće ako imate veliko dvorište gde bi se po ceo dan igrao sa decom.

Ženka ima u proseku dva teranja po godini, a za prvo parenje najbolje je da sačekate period posle drugog teranja. Sačekajte da Vađa kuja potpuno sazri i psihički i fizički,

Bolesti labrador retrivera

Bolesti kod labradora obično su genetski uslovljene. Češća oboljenja su displazija kukova, displazija lakta, artroza, osteohondroza, spondiloza, atrofija retine.

Ishrana labradora

Štene u prvoj godini života dostiže uzrast deteta sa 14 godina, i to znači da troši mnogo energije i da mu je potrebna veoma kvalitetna hrana.

Najbitnije je da štene labradora kroz ishranu dobija odgovarajući balans hranljivih materija, vitamina i minerala, pa ćete tako svom ljubimcu osigurati dug i zdrav život.

Labrador ima osetljiv probavni sistem što onemogućava mlade da unose veću količinu proteina i drugih osnovnih hranljivih sastojaka. Zato birajte visoko svarljivu hranu. Konsultujte se sa veterinarom ako imate dileme i dodatna pitanja.

Svaka jednoličnost ishrane, dovodi do slabosti organizma, neotpornosti, i podložnosti mnogim bolestima. Pravilo o raznovrsnosti vredi čak i u slučaju da hranite svog psa veštačkom odnosno kupovnom hranom za pse u granulama.Ali ne propustite priliku da ovakvu hranu obogatite mesom i povrćem. Možete mu davati naravno i kosti ali isključivo kuvane! Pileće kosti bi trebalo izbegavati jer mogu da svojim oštrim delovima povrede psa.

Takodje, sveža i čista voda mora uvek biti na raspolaganju psu.

Cena labrador retrivera

Cena štenadi labrador retrivera kreće se od 60 do 250 evra.

Pogledajte slike labradora iz naše foto-galerije.

labrador retriver1

labrador retriver2

labrador retriver3

labrador retriver4

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts