Kako se koristi čaj od gloga u narodnoj medicini

Glog se već pola veka koristi kao lek, Iako  se ova biljka u domaćinstbima najpre gajila  kao živa ograda.

Cvet i list od gloga koriste se u narodnoj medicini. Glog može da pomogn u lečenju nervoze, nesanice, gušenja, srčanih problema… Čaj od gloga upotrebljava se i protiv visokog krvnog pritiska a pomaže i kod grčenja materice i tonusa creva.

Poslednjih godina u farmeceutskoj industriji  prave lekovi od gloga, namenjeni  ljudima koji imaju probleme sa srcem,za one  sa slabim nervima i za žene u predmenopauzi i u klimaksu.

caj od gloga

Glog lekovit za srce

U tradicionalnoj narodnoj medicini posebno se ističe blagotvorno dejstvo gloga na srce kod starijih osoba.  Dokazano je da glog povećava snagu srca, smiruje srčanu nervozu, lupanje, ritmiju.

Recepti za spremanje čajnih mešavina od gloga

Čaj I tinktura za aritmiju

Tinkturu od gloga napravite od zdrobljenih gloginja I alkohola. Dvadeset grama zdrobljenih gloginja pomešajte sa 100 ml alkohola. Na kocku šećera nakapajte oko 15 kapi tinkture I pojedite 3 do 5 puta na dan.

Za iste poremećaje, napravite čaj od glogovog cveta. Kašiku suvih cvetova gloga prelijte čašom proključale vode. Kada odstoji dva sata, procedite I pijte pre jela, dva puta na dan.

glog caj od ploda

Čaj za usporen rad srca

Pripremite po 50 grama cveta i lista gloga i lista matičnjaka. Dve supene kašike ove mešavine prelijte sa tri decilitra proključale vode. Poklopite I neka odstoji dva sata. Procedite I pijte pre svakog jela.

Čaj za arteriosklerozu i pritisak

Spremite  po 25 g gloga, belog luka, imele I rastvića. Dve velike kašike mešavine prelijte ključalom vodom (tri dl) poklopite I neka odstoji oko dva sata. Čaj se pije dva puta dnevno pre jela.

Mešavinu čaja možete napraviti I sa 20 grama cveta gloga, kamilice, maslinovog lista, belog luka I imele.

Verovanje u magijska svojstva gloga

Možda je interesantno pomenuti da je naš narod  vekovima koristio magijski kult gloga za lečenje nekih obolenja. Verovalo se duboko da je glogovo  drvo čuvar zdravlja i da ga se plaše demoni i bolesti.

Romi iz Šumadije na primer, imaju običaj da se na Đurđevdan pričešćuju glogovim listom.

Kako brati glog

Glog raste obično na kamenitim i suvim mestima. Da bi se sačuvala glogova lekovita svojstva, važno je znati kako ga brati I koje delove gloga koristiti. Cvetove treba brati u celim cvastima kad je vreme suvo I sunčano.

Glog sušite u što tanjem sloju na promaji I nemojte ih dirati tokom sušenjada se ne izlomi. Osušene cvetove gloga dobro zapakujte I čuvajte na suvom mestu. Cvet gloga je beo ili ružičast sa mnogo crvenih prašnika.

Ako vam je potreban list gloga, berite gadok je još mlad I sušite ga na isti način kao I cvetove. Plodovi gloga beru se kada su potpuno zreli. Plod gloga je koštunjava mesnata crvena bobica sa oko 3 semenke.Gloginje su lekovite jer sadrže masno ulje, šećer, limunsku, vinsku i drugie kiseline.

Razna imena gloga

Za glog postoje imena kao što su beli glog, bela drača, beli trn, glogovka, oštri trn, pasji trn, … Na prostorima Srbije najčešće se nalazi  beli glog,sa plodom u kome je samo jedna u semenka.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts