Kako punije devojke da odaberu haljinu za maturu

Pre nekoliko dana krenula sam da obiđem radnje u Bulevaru kralja Aleksandra, mom divnom, omiljenom Bulevaru, gde je nekada, kada su tu bile postavljene tezge, bilo sjajno šetati i šopingovati. Bili su tu oni divni platani, hlad, i uprkos gužvi i tiskanju, sve to je imalo neku draž. Bio je to moj Bulevar, mesto gde uvek možeš da nađeš neku sitnicu i krpicu za sebe, poklon za rođendan, za 8. Mart. Sada su tu samo butici i kafići, radnje sa garderobom, obućom i opet ima tu za svakog ponešto. Tog dana odlučila sam da siđem na stanici kod Vukovog spomenika, i tek što je moja nogla dodirnula pločnik, upala sam u gužvu, tiskanje, guranje, okrećem se, gledam oko sebe i pitam se da li nešto dele džabe, a onda ugledam, grupa devojaka pohrlila u radnju sa haljinama, druga grupa u radnju sa cipelama i shvatih – maturantska groznica!

Pogledam u izloge u prvi mah, deluju privlačno, ali kad se zaustavite i malo bolje pogledate vidite haljine duge, svečane, toliko sijaju da blješte od neukusa, ali, svaka roba ima svog kupca, kako kažu, pa će se i za ovakve naći neko. Ali moju pažnju privukla je devojka, punačka, simpatičnog izgleda sa pomalo „kiselim“ izrazom lica, gleda, traži ali ne nalazi svoj broj. I zaista, kada tražite haljine, najviše brojeva nalazite u „S“ ili „XS“, one „M“ odu brzo jer ih većina nosi, a „XL“ u nekom privlačnom modelu, skoro da i nema.

Ako spadate u plus sajz devojke, nađite dobru krojačicu i sašijte sebi haljinu baš po vašoj meri, baš od materijala koji vama odgovara, baš u boji koju želite…. Haljinu za maturu ja sam sama sebi sašila i bila je prelepa, a mogla sam biti sigurna da se neće naći još jedna devojka sa istom takvom.

punije devojke haljine

Šta treba da znamo kada šijemo haljinu?

Ono što će vašu matursku haljinu učiniti posebnom jeste specijalan dizajn koji je prilagođen krupnijem telu, a to su interesantna vezivanja, nabori, volani, kombinacije boja i detalji koji će vešto sakriti bujnije obline i učiniti da zablistate, jer, pogrešan kroj ili dezen mogli bi vam dodati kilograme.

Ako imate veće grudi

Ako imate veće grude, vama najbolje pristaju haljine na preklop. Sa njima možete regulisati dubinu vašeg dekoltea i naglasiti struk. To je jedno od pravila koje stilisti predlažu kada oblače punije devojke. Sa ovakvom haljinom izgledaćete neverovatno dobro.

Dužina haljine je bitna

Nemojte misliti da će duža i šira haljina pokriti više nedostataka, zato što se može desiti da u takvoj haljini izgledate krupnije. Ako želite dugačku haljinu, onda gornji deo mora biti interesantan i obavezno, sečen ispod grudi.

Koje boje i dezeni?

Vaš saveznik su tamnije boje, i neutralne. Upadljive i jarke boje nisu za vas. Tamnije boje vizuelno izdužuju figuru, pa možete odabrati da vam tamnija boja bude na kritičnim delovima a u jarkim recimo, sredinu tela i gornji deo. Ako birate odeću sa printom, ne sme biti previše upadljiv, najbolje bi bio da bude samo detalj.

Savet plus

Nabori na haljinama su dobar izbog samo kad su vertikalni jer tako vaš struk izgleda vitkije, a ako haljina ima patent, bilo bi idealno da se on nalazi na leđima, a ne na boku. Ako imate deblje ruke, pogledajte haljine koje nosi pevačica Adele, ona savršeno prikriva svoje nedostatke u dugim haljinama sa ¾ rukavima.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts