Šta je sreća

Jedno naspram drugoga, kao dve potpune suprotnosti nalaze se osecanje srece I nesrece. Ako procenite situaciju u kojoj se nadjete kao losu ili nepovoljnu za vas, osecate se nesrecno. Nasuprot tome, ako je procenite kao dobru I osecate se ispunjeno zbog toga onda je rec o sreci.

Ljudi koriste razlicite termine da opisu svoja osecanja. Za nekoga je iskustvo srece kada se osecaju: ispunjeno, zadovoljno, slobodno, ushiceno, dok je za nekoga to osecanje praceno: nadom, zadovoljstvom I jednostavno osecajem udobnosti u sopstvenoj kozi.

sta-je-sreca-675

Zato je, mozda najlakse definisati srecu na osnovu onoga sto ona nije. A nije: nezadovoljstvo, nelagodnost bilo koje vrste, mrzovolja, sumnjicavost, uznemirenost, frustriranost, nervoza I slicno. Spisak je prilicno dugacak.

Cesto se mesaju I poistovecuju termini sreca I zadovoljstvo. Ipak, da bi se covek osecao zadovoljno mora imati neki spoljasnji stimulans, dok je sreca unutar nas. Neko ce mozda pronaci zadovoljstvo u kupovini novog auta ili odece, veceri sa prijateljima, seksu, odlasku na odmor…Ali da bi se oseti istinski srecan, covek treba da zaviri u sebe I tamo je pronadje. Jer verovanje u sebe, zadovoljstvo sobom je osnov istinskog osecanja srece.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts