sta je giht

Šta je giht

sta je giht

Bolest koja se smatra oblikom artritisa naziva se giht. Prvenstveno napada zglobove I to, najcesce palca I stopala. Pracen je strahovitim bolovima.

Nastanak ove bolesti je u direktnoj vezi sa viskom mokracne kiseline u krvi. Kada ta kolicina dostigne odredjeni nivo, dolazi do formiranja kristala koji se nakupljaju u zglobovima, najcesce palca I stopala. Ono sto giht cini jos nezgodnijim, je povecana osetljivost koze na zapaljenim mestima, crvenilom I otocima.

Uglavnom se javlja u kratkim napadima, koji mogu trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Slicno kao I kod obolelih od kamena u bubregu, moze biti bez simptoma I po nekoliko godina.

Giht moze prerasti I u hronicno oboljenje I tada samo lekovi mogu da ublaze simptome. Inace, lecenje se, na pocetku bolesti sprovodi pomocu dijete. Odnosno, izbacivanjem namirnica koje povecavaju mokracnu kiselinu u organizmu. Tokom istorije, giht je vazio za bolest bogatih, jer su namirnice koje ga aktiviraju bile dostupnije bogatim ljudima. Utvrdjeno je da je glavni krivac za formiranje gihta organska supstanca pod nazivom purin. Visok nivo ove supstance imaju sva crvena mesa, a od povrca pasulj. Obicno, organizam salje visak mokracne kiseline kroz urinarni trakt. Ali, organizam nekih ljudi ne moze u potpunosti da obradi purin koji unese hranom, sto dovodi do povecanja mokracne kiseline, zatim formiranja kristala I kasnije, gihta. Zato se obolelima od ove bolesti savetuje smanjen unos crvenih mesa, a povecan unos namirnica poput: crvene ribizle, borovnice I celera.

Napomena

Koriscenje aspirina za ublazavanje bolova kod gihta nije preporucljiva.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts