Kako se boriti protiv raka debelog creva

Rak debelog creva izlečiv je, ako prepoznate prve simptome na vreme i počnete sa lečenjem u početnom stadijumu bolesti.

Kancer debelog creva poznata je kao podmukla bolest. Simptomi se često javljaju u poodmakloj fazi i nisu tako specifični. Uglavnom su to bol u stomačnoj duplji, gubitak težine, promene u stolici kao što su krv u stolici, dugotrajni zatvor I slično.

Na svetu godišnje oboli više od milion ljudi od kancera debelog creva. U Srbiji  oko 4 000. Trećina obolelih se registruje tek u fazi metastaziranja, pa je učestalost ove bolesti toliko velika da spada medju prva tri maligna tumora uopšte.

kako prepoznati rak debelog creva

Visok procenat izlečenih ako se bolest otkrije na vreme

Ipak, važno je znati da je procenat izlečenja oko 90 posto ako se dijagnostifikuje u prvom ili drugom stadijumu. Ako se otkrije u trećoj fazi, taj procenat je 70 odsto. U fazi metastaze, procenat izlečenih opada na tek pet odsto!

Karcinom debelog creva najčešće pogadja ljude starije od 50 godina. Javlja se kod osoba sa niskim nivoom fizičkog angažovanja i koji se hrane namirnicama bogatim mastima. Ova bolest češće pogadja i osobe koje već imaju neku od bolesti digestivnih organa. Genetski faktor je takodje važan, pa osobe koje  u porodici imaju nekoga ko je od ove bolesti već patio, trebalo bi da budu obazrivije i da redovno idu na preventivne preglede.

Smanjite rizik od malignih bolesti!

Šta možemo da uradimo kako bismo se zaštitili?

Svaka osoba starija od 50 godina trebalo bi redovno da ide na kolonoskopiju. To je pregled debelog creva kojim se utvrdjuje postojanje polipa, kao moguće prethodnice tumora, a koji se lako uklanjaju ako se na vreme uoče.

Takodje, možemo postati fizički aktivniji i jesti više voća, povrća, manje crvenog mesa i pržene hrane, ostaviti cigarete…

Rano otkrivanje i lečenje u početnom stadijumu

Kancer debelog creva  može se rano otkriti tzv. „screening” pregledima. Tu spadaju  pregled  lekara završnog dela debelog creva,  test na okultno ktvarenje u strolici (FOBT) i kolonoskopski pregled.

Intenzivno se istražuje mogućnost detekcije mutacija  gena  u stolici koji mogu da ukažu na početak razvoja kancera debelog creva, ali to za sada nije još praksa, bar u Srbiji.

U ranim stadijumima ove bolesti, izbor je odstranjivanje izraslina hirurškim putem. Ako se tumor proširi, uz operaciju ide i lečenje zračenjem i lekovima. U fazi metastaze, lečenje se svodi na antitumorske lekove.

Bolest je izlečiva u ranom stadijumu i u stadijumu proširenosti na okolne limfne žlezde. Svake godine otkrivaju se novi efikasniji lekovi koji dodatno utiču na produženje života obolelih.

kancer debelog creva simptomi i lecenje

U donošenju odluke o tome kako će se  lečiti bolesnik,  učestvuju  hirurg, radioterapeut, medikalni onkolog, patolog, i ostali specijalisti ako je potrebno.

Generacije citostatika uvedenih davno u upotrebu, nisu bile selektivnog dejstva, odnosno,  prilikom uništenja malignih ćelija,  bivao je  uništen i deo zdravih ćelija.Takodje,  podnošenje tih lekova za bolesnika je bilo teže. Novi lekovi se odlikuju selektivnošću i imaju mnogo manje neželjenih dejstava na bolesnika.

Preventiva značajno smanjuje rizik od kancera

Ipak, koliko god nova naučna i medicinska otkrića delovala optimistički, na nama je da vodimo računa o svom zdravlju na vreme. Nije na odmet ponoviti da je preventiva ključ zdravlja!

Ako želimo da sebi produžimo život, da on bude kvalitetan i da se lišimo mučnih faza izlečenja tumora debelog creva, i ove podmukle bolesti, moramo redovno na preglede, voditi zdraviji način života, ostaviti cigarete, izbegavati hranu bogatu slobodnim radikalima (prženo i masno, suvo, dimljeno meso…), boraviti u prirodi i kloniti se stresa koliko god to bilo moguće.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts