Mydocalm tablete – lek za kičmu i mišiće

Mydocalm tablete sadrže aktivnu supstancu tolperison i kao lek spada u mišićne relaksanse sa centralnim delovanjem .

Čemu služe Mydocalm tablete

Mydocalm tablete su se do skoro koristile kod stanja povišenog tonusa skeletnih mišića u okviru organskih neuroloških poremećaja kao što su oštećenja piramidnog trakta, multipla skleroza, cerebrovaskularni poremećaji, mijelopatija, encefalomijelitis, zatim kod spondiloze i spondiloartroze, cervikalnog i lumbalnog sindroma.

Njegovo dejstvo koristi se i za terapiju kod artroze velikih zglobova, rehabilitaciju posle ortopedskih i traumatoloških hirurških zahvata. Medjutim, novija istraživanja koja dokazuju sve češću preosetljivost na aktivne komponente ovog leka, smanjuju polje indikacija za njegovu promenu.

Mydocalm tablete

Mydocalm tablete – doziranje

Uobičajena doza Mydocalm tableta za odrasle je od 150 do 450 mg, i to, podeljeno u 3 doze. Doziranje se dalje prolagodjava u skladu sa potrebama i tolerancijom pacijenta na lek.

Mydocalm i upravljanje mašinama

Ovaj lek treba oprezno upotrebljavati, jer utiče na psihomotorne sposobnosti organizma, pa je zabranjeno upravljanje motornim vozilima za vreme njegove primene kao i alkohol.

Mydocalm – uputstvo za upotrebu

Spazmolitici se koriste kod bolnog sindroma kičme, vratne i slabinske boli koje su praćene spazmom (napetošću) mišića uz kičmeni stub. Sindrom vratne ili slabinske kičme je najčešće, uz bol, praćen spazmom mišića.

Neželjena dejstva Mydocalm tableta

Nuspojave do kojih može doći upotrebom Mydocalm tabletasu mučnina, povraćanje, hipotenzija, glavobolja, ređe kožni osip i angioedem.

Kontraindikacije i Mydocalm tablete

Primena Mydocalma se neoraktikuje koddece, kao ni u trudnoći. Njegova primena je kontraindikovana i kod pacijenta sa mijastenijom gravis, i kod žena koje doje.

Mydocalm film tablee na našem tržištu se prodaju obično u dozi od 150mg; u kutiji sa tri blistera sa po 10 tableta.

Mydocalm kod mladjih osoba

Inače, do nedavno je boilo teško zamisliti da mladji ljudi pate odnekih bolesti koje su rezervisane i tipične za sredovečne i starije osobe. Medjutim, sa promenom načina života koji podrazumevastalno sedenje, nedostatak fizičke kondicije, veliki unoskalorija, sve više mladih osoba počinje da koristi lekove koji su nekada skoro bili isključivo namenjeni starijima.

Upravo je to slučaj sa Mydocalm tabletama koje opuštaju mišiće i pomažu kod stanja koja su praćena grčevima. Uglavnom se radi o nekim degenerativnim oboljenjima koja su se ranije javljala kod sredovečnih i starijih, a sada i kod mladjih usled trke s vremenom i nezdravog načina života.

Ovaj lek propisuje se nekada i kod neuroloskih bolesti (multipla skleroza npr.) i oštećenja piramidnog puta, encefalomijelitisa i ostalih bolesti koje, činjenica je , pogadjaju i mlade ljude.

Pre korišćenja bilo kog leka, a naročito onih koji se dobijaju isključivo uz lekarski recept, kao što je to slučaj sa Mydocalm-om, obavezno se posavetujte sa lekarom. Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje stručno mišljenje.

Završne napomene

Nedavno su zdravstveni radnici dobili preporuku da oralnu primenu tolperisona ograniče samo na tretman spasticiteta nakon moždanog udara kod odraslih. Tolperison ne treba da se propisuje za druge indikacije. Takodje, preporučeno je i da je neophodno informisati pacijente o mogućim reakcijama preosetljivosti prilikom primene ovog leka. Ako se pojave simptomi preosetljivosti,uz odredjene nuspojave, primenu tolperisona, koji ulazi u sastav Mydocalm tableta, treba odmah obustaviti.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts