Kako unaprediti kvalitet života

Ne postoji magično pravilo koje će nas promeniti preko noći, iz korena. Kada bi samo moglo probuditi se jednog jutra, odjednom sa osmehom i pozitivnim mislima. Često se, zapravo, to i desi, ali onda kroz pola minuta pomislimo na sve obaveze koje nas danas čekaju, na sve probleme od juče, oduvek… I onda ustanemo iz kreveta, namršteni, gledajući na sat, gunđajući, i tako svaki put…

Sve je to samo dosada…

Prvo, treba prihvatiti činjenicu da svi mi moramo nečim da se bavimo u životu. Želje su jedno, mogućnosti nesto drugo. Međutim, treba se boriti za te snove. Ako spadate u grupu ljudi koja se bavi jednom vrstom posla, zato što mora, a želite nešto sasvim drugačije, šta čekate? Žrtvujte neki sat sna, ograničite sebi vreme provedeno za kompjuterom. Pokrenite se. Počnite da se bavite tim poslom u početku iz hobija, a, ukoliko se ispostavi da ste zapravo zaista talentovani za to, kvalitet će uvek biti prepoznat, i možda će to čak nekad zameniti vašu trenutnu profesiju? Ako ne bude tako, makar ste pokušali, i, uostalom, hobi ćete uvek imati.

pozitivne misli

Ukoliko ste, ipak, zadovoljni svojom trenutnom profesijom, već vas je čisto „uhvatila“ dosada, i sve je prešlo u rutinu, savet za vas je da budete kreativniji, i pokušate iznova da zavolite to što radite – tako što ćete se truditi da budete još bolji, tj. najbolji u tome što radite; da pokušate da otkrijete nešto novo, i drugačije. Materijala uvek ima.

Čovek bez ambicija….?

Kažu da godine ništa ne predstavljaju. I znate šta? Sa 15 godina svakako nećete moći da razumete šta je poenta ove rečenice, ali već posle npr 10 godina počinjete da razumete. Toliko je mladih ljudi, u 20-im godinama koji su toliko bezvoljni, bez ikakvih ambicija, želja za napretkom, jer su već sami sebi „presudili“ da ne mogu da uspeju jer – treba im novac, treba im vreme, treba im društvo…Uvek nešto treba. A onda upoznate nekoga npr preko 40 godina, koji je ostvaren, ispunjen, zadovoljan svojim životom, i pun elana za budućnost, i raduje joj se. To je dokaz koliko su godine samo broj, i zapravo, sve dok hodamo ovom planetom, imamo šanse, i veru u činjenicu da ništa nije završeno. Zapravo, svaki dan je samo novi početak.

uzivanje u zivotu

Ništa nije idealno

Uvek će nam nešto faliti. Kada čovek shvati da ne može živeti život čekajući da sve dođe na svoje mesto, zato što se to, najverovatnije, neće nikada ni desiti, tada će, zapravo, početi da živi. Smešno je kriviti „sudbinu“, kada je totalno sami kreiramo. Postoji samo splet okolnosti, ali opet smo mi ti koji sve pokrećemo, i od nas sve zavisi. Neće nas životne prilike juriti i vući za rukav.

Počnite da menjate pogled na svet

Nije lako. Jedan od trikova kako da to najbezbolnije uradite – pomislite samo da ćete npr za 10 godina od današnjeg dana pomisliti „Kako mi je žao čime sam se opterećivao/la tada“, ili „Kada bih mogao/la da vratim vreme, sve bih drugačije..“ (ovo je , po mom mišljenju, najčešće izgovorena rečenica).

Bitno je shvatiti da nije kliše kada se kaže da život čine sitnice, i da nema uspeha u životu bez truda, i pozitivnih misli.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts