Koja je najduza reka na svetu

Koja je najduza reka na svetu?

Koja je najduza reka na svetu
Najduža reka na svetu

Najduža reka na svetu je reka Nil

Verovatno mnogi ne znaju koja je najduza reka na svetu. Zato navodimo 10 najduzih reka na svetu.

  1. Sa duzinom od skoro 7 hiljada kilometara, tacnije 6.693, egipatska reka Nil zauzima prvo mesto na svetu po duzini. Tece kroz pustinju vecim delom svog toka I ima dve pritoke: Beli Nil I Plavi Nil.
  2. Poznata reka Juzne Amerike, Amazon je druga najduza reka na svetu. Ukupne duzine 6.436 kilometra, Amazon je I najveca reka na svetu po obimu, jer ima ukupni obim veci od narednih 8 najduzih reka u svetu. Takodje, ima I najveci recni sliv na svetu.
  3. Sledeca je kineska reka Jangcekjang, sa ukupnom duzinom od 5.463 kilometra. Izvire u provinciji Kinghai I ide prema istoku, gde se u Sangaju uliva u more.
  4. Poznata kao Zuta reka ili Hoangho, sa duzinom od 5.463 kilometra zauzima cetvrto mesto u svetu po duzini, a drugo u Kini. Protice kroz devet kineskih provincija I uliva se u Bohajsko more.
  5. Sledeca je azijska reka Ob-Irtis, duzine 5.410 kilometara. Ona je glavna reka Azijskog sliva, koji obuhvata najveci deo Zapadnog Sibira I planine Altaj. Protice kroz: Rusiju, Kazahstan, Kinu I Mongoliju.
  6. Sa duzinom od 4.415 kilometara reka Amur zauzima sesto mesto u svetu po duzini. Nekada je bila granica izmedju ruskog Dalekog istoka I severoistocne Kine. Protice kroz Rusiju I Kinu.
  7. Jedna od triju velikih sibirskih reka, reka Lena je dugacka 4.399 kilometara. Izvire u Bajkalskim planinama u Irkutskoj oblasti, a uliva se u Arkticki okean.
  8. Africka reka Kongo, sa duzinom od 4.241 kilometara je sledeca. Izvire u Demokratskoj republici Kongo, a protice kroz: Angolu, Zambiju, Tanzaniju, Burundi I Ruandu. Ujedno je I najveca reka u Zapadnoj I Centralnoj Africi I druga najduza reka u Africi
  9. Najduža reka na području Indokine, a deveta po dužini u svetu, ujedno je i četvrta najveća reka na području AZije je Mekong, duga oko 4.425 kilometra. Reka Mekong protice kroz: Kinu, Burmu, Tajland, Laos, Kambodzu I Vijetnam.
  10. Kanadska reka Makenzi je duga 4.241 kilometar.

Reka Nil – Naduža reka sveta

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts