Šta je blog

Šta je blog?

Mnogi se pitaju sta je tacno blog. To je zato sto postoje zablude oko blogovanja na internetu. Jedni tvrde da dok je interneta, bice I blogova I smatraju ga vrlo uspesnim. Dok drugi tvrde da su blogovi zastareli.

Ipak, jedno je sigurno: blogovanje je drustveni fenomen.

Osnovna zabluda kada je rec o blogu, jeste da on mora da bude lican I da podseca na neku vrstu online dnevnika odredjene osobe. A cinjenica je da je licni blog samo jedna vrsta bloga.

sta-je-blog-5678

Danas se blogovi koriste za razne namene. Neke firme imaju svoje blogove, koje koriste za komunikacija sa klijentima, recimo. Zatim, neke novinske kuce imaju svoje blogove na kojima svaki autor ima svoj, licni kanal za objavljivanje clanaka. Pojedinci su napravili blogove kako bi delili svoja znanja o specificnim stvarima sa ostatkom sveta.

Dakle, sta je blog? Blog je, u osnovi vrsta sajta ili foruma ili, nesto slicno drustvenom “bookmarking” sajtu. Kao takav, definisan je tehnickim aspektima I osobinama, a ne toliko sadrzajem.

Ono sto blogove razlikuje od od drugih sajtova je:

  • sadrzaj se prikazuje hronoloskim redom (odnosno prema vremenu objavljivanja)

  • sadrzaj bloga se redovno azurira

  • svi citaoci imaju mogucnost da ostavljaju komentare

  • autori drugih blogova mogu da komuniciraju preko “trekbekova”

Kao sto smo rekli, blog je drustveni fenomen I kao takav, stalno se razvija. Sam internet se veoma brzo menja, a sa njim I blog, pa je tesko dati preciznu definiciju. Zato smo naveli osnovne karakteristike svakog bloga, pa ako neko od vas smisli dobru definiciju, rado cemo je prihvatiti.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts