Kako se pravi destilovana voda i da li je dobra za ljudsku upotrebu

Šta je destilovana voda?

Destilovana voda je zapravo voda koja je znatno čistija ali je zato i njen hemijski sastav drugačiji –  siromašnja je mineralima u odnosu na vodu koja se nalazi u zemlji. Destilovana voda se može kupiti u svakoj apoteci ali se može i napraviti kod kuće. Postoji i aparat za destilovanje vode u kućnim uslovima – kućni destilator. Njena upotreba i prozvodnja je vrlo široka i primenjuje se kako u domaćinstvu tako i u farmaciji dok ima i raznovrsnih mišljenja o tome da li je treba koristiti za piće ili ne i o tome, kako utiče na zdravlje.

Kako se pravi destilovana voda?

Napunite balon od nerđajućeg čelika, zapremine od 3 do 5 litra, običnom vodom sa česme. Stavite neki okrugli sud od stakla da bi plutao na površini vode ali nikako ne sme da dodiruje  dno. Poklopac posude treba okrenuti i napuniti ledom, kako biste napravili toplotnu barijeru i osigurali kondenzaciju. Kada voda bude isparavala, ona će se kondenzovati  zbog kontakta sa poklopcem koji je hladan. Sledeći korak je da zagrejete na ringli vodu da proključa. Dok ključa, voda će isparavati i sakupljaće se ne konveksnoj strani poklopca. Zatim će se opet vratiti u tečno stanje pa će nakapati u suda s vodom. Sud onda sklonite sa ringle i polako sklonite poklopac. Možda će biti potrebno da sklonite i led. Voda koje je destilovana i koja je kapljala s poklopca treba da je u staklenoj posudi. Na kraju, ohladite dobijenu destilovanu vodu pa je prespite u boce.

voda1Destilovana voda kao lek?

Tradicionalna medicina često promoviše blagotvorni uticaj destilovanih tečnosti na ljudsko zdravlje. Naše bake su često za kosu, odnosno za njeno zdravlje i sjaj, upotrebljavale kišnicu. Voda je svakako neophodna za zdravlje, odnosno minimalan unos od 2 litra dnevno.U periodu bolesti i oslabljenog imuniteta, uvek je preporuka unositi više vode u organizam. Zagovornici korišćenja destilovane vode polaze od pretpostavke da je ona poželjna upravo zbog manjka minerala koje naše telo ne može da probavi i od kojih organizam nema koristi. Tako na primer navode da je moguća šteta od unosa pojedinih minerala, okoštavanje arterija i kalcifikacija krvnih sudova.

S  druge strane, destilovana voda, tvrde, ne ostavlja nikakve otpatke jer u njoj nema ni soli ni natrijuma pa je zato odlična za bubrege i rad srca i zbog toga se koristi u proizvodnji svih lekova.

Kada se koristi kao piće,  destilovana voda se apsorbuje direktno  u krv, i sprečava štetna taloženja u organima.

Prema nekim mišljenjima, bolesti koje dolaze sa godinama, nastaju upravo zbog takvih taloženja, kao što je na primer reuma koja je uzrokovana naslagama u zglobovima.

Dalje, kada naslage stignu do bubrega slede problemi s bubrezima i kamencem u mokraćnim kanalima, dok zbog taloženja u arterijama one stradaju, a u nervima – uzrokuju išijas.

Zastupnici teorije o lekovitosti destilovane vode navode da ona deluje kao rastvarač u telu jer razlaže štetne naslage i odstranjuje ih.

Destilovanu vodu preporučuju i uopšte jer voda sa česme neretko sadrži: pesticide, bakterije, fluor, hlor, azbest, bakar, živu, olovo… Pored destilovana, poželjno je zato i filtriranje kako bi u organizam bila uneta čista voda – H2O.

voda2Evo kako neki lekari objašnjavaju učinak destilovane vode:

Kada čovek pije nečistu vodu  organizam poprima ulogu filtera koji zadržava odredjene čvrste materije iz takve vode. Slično je sa naslagama koje se nakupljaju u na primer čajniku zbog konstantne  upotrebe takve vode. Zato se u bolnicama destilovana voda koristi za bebe, kod  pacijenata sa srčanim oboljenjima, a posebno se ističe činjenica da  su takve naslage u telu dosta češće  u predelima gde voda za piće sadrži visoke koncentracije neorganskih mineral kojih nema u destilovanoj vodi.

Destilirana voda čisti telo, postiče zdravo funkcionisanje bubrega pa je prema nekim mišljenjima treba koristiti za pročišćavanje krvotoka, smanjenja artritičnih bolova, snižavanja krvnog pritiska. Takođe, koristi se i za mršavljenje jer smanjuje holesterol i trigliceride.

Na kraju, evo i rezultata koje terapeuti koji propagiraju destilovanu vodu, očekuju:

-Smanjuje se apetit, koža postaje svežija i glatka, oči su bistrije, koncentracija je jača a razdražljivost manja, krv je pročišćena kao i svi organi…

Možda će Vas interesovati i naredne teme:

Koliko vode treba piti dnevno

Kako prirodnim putem izbaciti višak vode iz organizma

 

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts