Kako odabrati kvalitetnu ribu i plodove mora?

S obzirom da Srbija kao zemlja u razvoju dobija manje kvalitetnu hranu, sto je javna tajna, ne bi bilo loše da naši potrošači obrate pažnju pri kupovini namernica. Smatra se da riba i morski plodovi spadaju medju osetljive namernice, pa ne bi bilo loše da se obrati pažnja na neke detalje pri kupovini istih.

KAKVU RIBU KUPITI?

Prvo, najbolje je uzimati svežu ribu. Tada joj je ukus najbolji. Medjutim sveža riba je obično skuplja od zaledjene, tako da mnogi ljubitelji ne mogu da je priušte. Ako morate da kupite zaledjenu uvek obratite pažnju na rok. U Srbiji je rok trajanja ovakvoj vrsti robe i do dve godine. Što je roba ,,mlađa“ utoliko bolje.  Naravno, nećete se otrovati od proizvoda koji su nekoliko nedelja pred istekom roka, ali takvoj ribi je već odavno izgubljen onaj dobar ukus koji je imala. Zaleđena riba nikada ne može imati dobar ukus kao sveža.

kako riba

Jednom odleđenu ribu nemojte zaleđavati ponovo, jer može biti opasno po zdravlje.  Imajte na umu da kada je odledite, nećete dobiti istu količinu kao kada ste kupili, pogotovo kada je reč o filetima i mekušcima. Najčešće na deklaraciji imate procenat glazure, tj leda, tako da obratite pažnju i na taj podatak.

KAKAV OSLIĆ KUPITI? VRSTE OSLIĆA.

Jedna od najpopularnijih vrsta riba za jelo kod nas je oslić. Njegova osnovna podela je na dve  kategorije – hek i hoki, tj beli i plavi oslić. Beli se vodi kao kvalitetniji, ali opet, ne mora da znači, jer i to zavisi od proizvođača.  Pri kupovini vam je bitnije da obratite pažnju i na gramažu , jer je za prženje bolje odabrati krupniji oslić koji ima oko 300 ili 400 grama po komadu, ili više.  Argentinski oslići važe za bolju vrstu.

KAKVOG ŠARANA KUPITI? ZALEĐEN, DIMLJENI ILI ŽIV ŠARAN?

Pored oslića,  na srpskim slavskim trpezama,  uglavnom se nalazi i šaran.  Ako ga kupujete, tražite živog, kojeg će vam verovatno u ribarnicama spremiti i iseći na šnicle ili polutke za dimljenje. Zaleđeni šaran je često manje kvalitetan, a skuplji. Još jedan savet, uzmite uvek šarana sa krljuštima. Malo ćete se pomučiti oko čišćenja ako ga spremate sami, ali će vredeti jer je takav šaran manje mastan od takoznanog ,,golaća“ ili šarana bez krljušti.

KAKVU SKUŠU KUPITI? VRSTE SKUŠA.

S obzirom da je leto, mnogi ljudi vole da se na njihovim roštiljanjima nadju lignja ili skuša. Što se skuša tiče, obratite pažnju na zemlju porekla, jer su skuše iz severnih ledenih mora kvalitetnije.  Tako da pri izboru uvek odaberite pre irsku, od, recimo španske skuše.

Još jedan savet za one koji slave tokom Božićnog posta, a žele da uštede neki dinar. Riba najčešće poskupljuje krajem novembra zbog ulaska u post, tako da ne bi bilo loše da ribu za slavu kupite mesečak dana ranije.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts